Väitös: Tehokkuutta yrityksen johtamiseen dynaamisella liiketoimintamallilla

Uutisen oletuskuva
Kauppatieteen maisteri Jari Koskisen tuotantotalouden alan väitöstutkimuksessa kehitetään dynaaminen liiketoimintamalli korkean teknologian teollisuuteen kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä.
(kuva/picture: flickrcc)

Tutkimus esittää uuden näkökulman dynaamisiin kyvykkyyksiin ja joustaviin toimintatapoihin. Uusi liiketoimintamalli auttaa yrityksiä luomaan tehokkaamman johtamisjärjestelmän ja toiminnalliset prosessit, jotka tukevat asiakkaiden tarpeita entistä paremmin.

– Viime vuosien aikana on tapahtunut lukuisia muutoksia, joista monet vaikuttavat yritystoimintaan. Jotkut muutoksista ovat aiheuttaneet jopa taloudellisia kriisejä maailmalla. Tämä aiheuttaa epävarmuutta ja vaikuttaa johtamiseen ympäri maailmaa, Koskinen kertoo tutkimuksensa taustoista.

– Korkean teknologian yrityksissä johtaminen on jokapäiväistä työtä viikosta toiseen. Yrityksien  yt-neuvottelut ja lomautukset ovat varsin usein tulosta huonosta johtamisesta. Yrityksen laaduton johtaminen ei ole hyväksyttävää, koska niin moni yrityksen intressiryhmä kärsii siitä mukaan lukien työntekijät, toimittajat, asiakkaat ja osakkeenomistajat, kertoo Koskinen, jolla on pitkä henkilökohtainen kokemus Vaconin johtotehtävistä sekä useiden yhtiöiden hallitustyöskentelystä.

Dynaaminen liiketoimintamalli

Dynaaminen liiketoimintamalli auttaa yrityksen hallituksen jäseniä ja toimivaa johtoa työskentelemään systemaattisesti tavoiteasetannassa ja toimenpiteiden johtamisessa kasvun ja kannattavuuden saavuttamiseksi.

– Johtamiseen liittyvä ongelma monesti on se, että nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä hallituksen jäsenten, johtoryhmän ja yrityksen henkilöstön näkemykset ovat ristiriitaisia, ja ei tiedetä mihin suuntaan yritystystä tulee kehittää kasvun ja kannattavuuden parantamiseksi, kertoo Koskinen.

Dynaaminen liiketoimintamalli koostuu neljästä pääelementistä: yksilöllisestä ja rohkeasta yrityksen strategiasta, yrityksen kyvykkyydestä tuoda uusia tuotteita markkioille, yrityksen toimintojen tehokkuudesta ja osaamisesta.

– Uusi dynaaminen liiketoimintamalli auttaa yritysjohtajia parantamaan johtamisen laatutasoa ja helpottamaan yrityksen kykyä pääsemään yrityksen strategisiin tavoitteisiin.

Nopeaa reagointia muutoksiin

Koskisen tutkimus vahvistaa käsitystä, että yritykset, jotka reagoivat nopeasti yrityksen ympärillä tapahtuviin muutoksiin ovat kilpailijoitaan menestyksellisempiä.

– Rohkea strategia, yrityksen kyky tuoda tuotekehityksestä markkinoille tuotteita tehokkaasti, toiminnallinen erinomaisuus ja osaaminen yhdessä hajautetun organisaatiomallin kanssa ovat äärimmäisen tärkeitä yritykselle, joilla on korkean teknologian tuotteita kansainvälisillä markkinoilla, Koskinen kertoo.

Väitöstiedot

KTM Jari Koskisen tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirjatutkimus ”A Dynamic Business Model for High-Tech Industry in a Global Environment - The Origin of OperationalPatterns by Means of Social Selection” tarkastetaan maanantaina 17.2.2014 klo 12 auditorio Kurténissa (Tervahovi). Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Joanna Paliszkiewicz (Warsaw University of Life Science) ja kustoksena professori Josu Takala.

Julkaisun tilaukset ja pdf

Mitä mieltä olit jutusta?