Kiinan tiedeakatemia perustaa yhteisen Kiina-Suomi -instituutin Vaasan yliopiston kanssa

Uutisen oletuskuva
Kiinan tiedeakatemian CASISD (CAS Institutes of Science and Development) ja Vaasan yliopisto ovat solmineet sopimuksen kahdenvälisestä yhteistyöstä. CASISD on Kiinan johtava politiikka-aivoriihi. Yhteistyösopimus allekirjoitettiin maanantaina 21. elokuuta Vaasassa. Allekirjoittajina olivat CASISD:n johtaja Pan Jiaofeng sekä Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

­­–Yhteinen Kiina-Suomi-instituutti perustetaan tällä sopimuksella. Jatkossa instituutista tulee pohjoismainen solmukohta, kertoo rehtori Jari Kuusisto.
Sopimuksen yhteistyöstä allekirjoittivat CASISD:n johtaja Pan Jiaofeng sekä Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

Vaasan yliopisto ja CASISD aikovat tehdä yhteistyötä esimerkiksi innovaatio- ja yrittäjyyspolitiikkaan, tiede-, teknologia- ja innovaatiostrategiaan sekä älykkääseen ja kestävään energiajärjestelmään siirtymiseen liittyvässä tutkimuksessa, koulutuksessa ja julkishallinnon konsultoinnissa.

Ensi vuoden aikana aiotaan jo järjestää yhteinen seminaari keskittyen innovaatiopolitiikan raportointiin Pohjoismaissa ja Kiinassa.  Yhteistyöhön tulee kuulumaan tutkimusyhteistyön lisäksi myös tutkija- ja opiskelijavaihtoa sekä yrityselämän yhteyksien tukemista.

Sopimuksen taustalla on Vaasan yliopiston tuotantotalouden SC-Research-tutkimusryhmän ja Kiinan tiedeakatemian tutkijoiden pitkäaikainen yhteistyö useissa tutkimusprojekteissa.

­­– Olemme tehneet jo seitsemän vuotta yhteisiä projekteja. Kiinan tiedeakatemian tutkijat kävivät esimerkiksi vuonna 2013 pitämässä seminaarin Vaasan yliopistolla, Kuusisto kertoo.

Kiina pyrkii parhaillaan luomaan lisää suhteita länteen.  Maa haluaa nousta jättimäisellä Silkkitie-hankkeellaan globalisaation veturiksi. Hankkeen tarkoituksena on elvyttää antiikin silkkitien reitit Aasiasta Eurooppaan. Kiina aikoo muun muassa investoida satoja miljardeja euroja rautateiden, maanteiden, satamien ja teollisuusalueiden verkostoon Euraasiassa.

CASISD:n kiinalaisdelegaatio tapasi maanantaina aamupäivällä myös Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn ja europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin. Delegaatio vierailee maanantaina iltapäivällä Wärtsilän Vaasan tehtailla.

Lisätietoja: Jari Kuusisto, rehtori, Vaasan yliopisto p. 029 449 8291, sähköposti jari.kuusisto(at)uwasa.fi

Mitä mieltä olit jutusta?