LUMASTER 2023 - haaste

LUMA-keskus Pohjanmaan järjesti keväällä LUMASTER 2023– haasteen, jonka tavoitteena oli kannustaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmiä projektioppimiseen tekemällä pienimuotoisia projekteja omissa oppimisyhteisöissään. Projektien teko ja projektioppiminen tukevat eheyttävää opetusta ja tutkimuksellisuutta sekä antavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden luovuuteen. Parhaimmillaan projektiaiheet tulevat oppijoilta itseltään. Haaste huipentui Vaasan yliopiston tiloissa järjestettäviin festareihin, joilla lapset ja nuoret esittelivät yleisölle projekteissa tehtyjä tuotoksiaan. Festareilla esillä olleet projektit tuomaroitiin ja parhaat projektit palkittiin. Tiedotamme haasteen jatkosta elokuussa. 

LUMASTER 2023 - haaste ja festarit

Kiitos kaikille hienosta LUMASTER 2023 -haasteesta ja festareista. Tunnelma oli katossa ja nähtävillä oli upeita projekteja. Voit käydä katsomassa tarkempaa tietoa päivästä blogistamme. 

Kiitos myös upeille sponsoreille, jotka mahdollistivat osaltaan hienon festaripäivän!

Mistä on kyse? 

LUMASTER -haasteeseen ja festareille osallistutaan tekemällä oppimisyhteisössä luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvä projekti, jonka tuloksena on tuotos. Tuotos voi olla mikä tahansa kuten lelu, tavara, peli, pienoismalli, piirustus, video tms., joka esitellään festareilla tuomareille ja muulle yleisölle. Tavoitteena on, että projektit yhdistävät luontaisesti eri oppiaineita.  

Haasteen projektioppimisen tavoitteena on, että lapsi tai nuori 

  • oppii luonnontieteistä  
  • oppii sosiaalisia taitoja 
  • sitoutuu työhön 
  • ymmärtää syvällisesti opiskelemaansa aihetta ja osaa soveltaa sitä  
  • oppii selvittämään konflikteja 
  • oppii ongelmanratkaisutaitoja 
  • oppii projektityöskentelystä 
  • oppii dokumentoimaan omaa työtään 

Haaste huipentuu Vaasan yliopistolla järjestettäviin LUMASTER-festareihin, joilla osallistujat pääsevät esittelemään omia projektejaan ja tuotoksiaan isommalle yleisölle sekä osallistuvat innostaviin työpajoihin. Festareilla projektit arvioidaan tuomariston toimesta ja parhaat projektiryhmät palkitaan. Vuoden 2023 festaripäivän sponsoreina toimivat: Wasa Up, Stormossen, Heureka sekä EPV.

tyttö ja pipettu
Logo Wasaup
Logo Stormossen
Logo Heureka
Logo EPV

Science on stage 2024

Vuonna 2024 verkostomme järjestää kansainvälisen Science on Stage -festivaalin Turussa. Festivaalilla opettajille tarjotaan mahdollisuus verkostoitua kansainvälisesti ja jakaa parhaita opetuskäytänteitään. Löytyykö teiltä mahtava opetusidea tai -käytänne, jonka haluaisitte jakaa muiden kanssa? Suomesta tapahtumaan valitaan 40 virallista edustajaa vuoden 2023 aikana järjestettävällä haulla. Hakuun osallistutaan omalla opetuskäytänteellä, joka voi olla esimerkiksi oppimisprojekti. Tapahtumassa edustajat pääsevät esittelemään näitä opetuskäytänteitään. Tarkempia tietoja tapahtumasta löytyy festivaalisivustolta. 

Science on stage - logo