LUMASTER 2024 - haaste

LUMA-keskus Pohjanmaa järjestää lukuvuoden 2023 – 2024 aikana LUMASTER 2024 -haasteen, jonka tavoitteena on kannustaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmiä projektioppimiseen tekemällä pienimuotoisia projekteja omissa oppimisyhteisöissään. Projektien teko ja projektioppiminen tukevat eheyttävää opetusta ja tutkimuksellisuutta sekä antavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden luovuuteen. Parhaimmillaan projektiaiheet tulevat oppijoilta itseltään. Haaste huipentuu keväällä 2024 LUMASTER-festareihin, joilla lapset ja nuoret pääsevät esittelemään yleisölle projekteissa tehtyjä tuotoksiaan. Festareilla esillä olevat projektit tuomaroidaan ja parhaat projektit palkitaan.

LUMASTER 2024 - osallistuminen haasteeseen

LUMASTER 2024 -haasteeseen ja festareille osallistutaan tekemällä oppimisyhteisössä luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvä projekti, jonka tuloksena on tuotos. Tuotos voi olla mikä tahansa kuten lelu, tavara, peli, pienoismalli, piirustus, video tms., joka esitellään festareilla tuomareille ja muulle yleisölle. Tavoitteena on, että projektit yhdistävät luontaisesti eri oppiaineita.  

Haasteen projektioppimisen tavoitteena on, että lapsi tai nuori 

  • oppii luonnontieteistä, matematiikasta ja/tai teknologiasta  
  • oppii sosiaalisia taitoja 
  • sitoutuu työhön 
  • ymmärtää syvällisesti opiskelemaansa aihetta ja osaa soveltaa sitä  
  • oppii selvittämään konflikteja 
  • oppii ongelmanratkaisutaitoja 
  • oppii projektityöskentelystä 
  • oppii dokumentoimaan omaa työtään 

Haaste huipentuu keväällä LUMASTER-festareihin, joilla osallistujat pääsevät esittelemään omia projektejaan ja tuotoksiaan tuomaristolle ja yleisölle sekä osallistuvat innostaviin työpajoihin. Tänä vuonna haluamme kannustaa kaikkia osallistumaan haasteeseen tarjoamalla mahdollisuuden osallistua festareihin joko

  • verkon välityksellä omasta oppimisyhteisöstä käsin TAI
  • saapumalla paikan päälle Vaasan yliopistolle

Mikäli valitsette livetoteutuksen, varaatte ilmoittautumisella mahdollisuuden osallistua projektiryhmänne kanssa LUMASTER-festareille paikan päällä Vaasan yliopistossa ti 23.4.2024. Mikäli valitsette etätoteutuksen, varaatte ilmoittautumisella mahdollisuuden esitellä projektinne etänä tuomaristolle viikolla 16 ja osallistutte festaripäivään Zoomin kautta omasta oppimisyhteisöstänne käsin. Paikan päällä olevat projektit esitellään tuomaristolle festaripäivänä Vaasan yliopiston kampuksella. Tuomaristo palkitsee kaikista esitellyistä projekteista parhaat. 

Haasteen aikataulu ja ilmoittautuminen

Ilmoittaudu haasteeseen täyttämällä verkkolomakepe 8.3.2024 mennessä. Voitte ilmoittautumisen yhteydessä valita, osallistutteko haasteeseen etä- vai livetoteutuksen kautta.

Oman projektin kuvaus ja siihen liittyvät materiaalit toimitetaan LUMA-keskus Pohjanmaalle 11.3.2024-28.3.2024 välisenä aikana kotisivuille ilmestyvän linkin kautta. Mikäli projekteja on paljon, valitaan tämän materiaalin perusteella parhaat esiteltäväksi tuomareille etätoteutuksessa viikolla 16 ja livetoteutuksessa festaripäivänä.

Haaste huipentuu ti 23.4.2024 klo 10:00-14:00 järjestettäviin LUMASTER-festareihin, joilla valitut osallistujat pääsevät esittelemään omia projektejaan ja tuotoksiaan. Festaripäivänä järjestetään työpaja sekä live- että etätoteutuksen valinneille oppimisyhteisöille. Festareiden päätteeksi tuomaristo palkitsee parhaat projektiryhmät. Päivän tarkka aikataulu etä- ja livetoteutukseen, ruokailumahdollisuudet ja työpajasisällöt ilmoitetaan viikolla 15.

Tutustu tarkempiin ohjeisiin ja aikatauluun alla olevista linkeistä!
Opettaja ja lapsia tutustumassa robottipalloon

Science on stage 2024

Vuonna 2024 verkostomme järjestää kansainvälisen Science on Stage -festivaalin Turussa. Festivaalilla opettajille tarjotaan mahdollisuus verkostoitua kansainvälisesti ja jakaa parhaita opetuskäytänteitään. Tapahtumaan on valittu 40 opetuskäytännettä Suomesta. Tarkempia tietoja tapahtumasta löytyy tapahtuman omilta sivuilta.

Science on stage - logo