Opintokäynnit ja SAGA-tiedeluokka

Tiedeluokka SAGA - Science Activities Growing Awareness

Tervetuloa vierailemaan Vaasan yliopistoon ja tiedeluokka SAGAan! Otamme vastaan ryhmiä päiväkodeista ja kouluista. Opintokäynnin aikainen toiminta tapahtuu SAGA-tiedeluokan inspiroivassa laboratorioympäristössä sekä Vaasan yliopiston kauniilla kampusalueella. SAGA sijaitsee opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothniassa, joka on Vaasan yliopistonVaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian yhteinen laboratorio. Tervetuloa innostumaan luonnontieteistä ja tekniikasta!

Katso video tiedeluokka SAGAsta

 

Kevään 2021 COVID-rajoitukset vierailujen suhteen  

COVID-tilanteen takia yliopistomme jatkaa etäopetusta koko kevätlukukauden 2021, joten vierailuryhmien vastaanottaminen ei valitettavasti onnistu. Nyt haluaisimmekin kuulla, millä muilla tavoin voisimme tuoda piristystä arkeenne ja edesauttaa LUMA-aineiden opetusta. Onko jotain tiettyä aihetta, mihin kaipaatte apujamme? Onko jotain tiettyä teemaa, jonka ympärille voisimme kehittää työohjeita tai virtuaalista työpajaa? Kiinnostaako virtuaalivierailu tiedeluokkaamme? Haluatteko että tulemme vierailemaan teidän päiväkodin/koulun pihalla keväällä?

Täytä vapaamuotoinen yhteydenottolomake, ja kerro meille toiveesi!

 

Opintokäynnin rakenne

Opintokäynnin ohjelma sovitaan henkilökohtaisesti ryhmän kanssa. Sen teemat liittyvät luonnontieteisiin, matematiikaan ja tekniikaan. Se voi sisältää esimerkiksi opastetun kierroksen Technobothniassa, hauskoja, inspiroivia ja toiminnallisia työpajoja ja lyhyen esittelyn Vaasan yliopistosta ja sen opiskelumahdollisuuksista. Ohjelma suunnitellaan ryhmäkokoon ja aikatauluihin sopivaksi. Kuvaukset toiminnallisista työpajoista löydät alempaa.

   

  Toiminnalliset työpajat vierailulle

  Voit tutustua toiminnallisiin työpajamahdollisuuksiin alta. Maksimioppilasmäärät ovat suuntaa-antavia. Vierailun aikataulusta riippuen voimme tarvittaessa jakaa isoja ryhmiä pienemmiksi ja suorittaa työpajoja pistetyöskentelynä, jolloin työpajan veto saadaan onnistumaan hieman isommillekin ryhmille.

  Avaamme tähän yhteydenottolomakkeen, kun vierailut ovat taas mahdollisia. 

  Lapset ja aikuinen hyppää ilosta ilmaan labratakit päällä

  Syksyn väriloistoa

  Työpajan arvioitu kesto: 45 min

  Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 25 lasta

  Luonnon väriloistoa koeputkessa! Työpajassa tutustutaan luonnonväreihin syksyn väriloiston avulla. Lapsi pääsee käyttämään pipettiä ja tutkimaan värien sekoittumista sekä tutustuu pääväreihin ja väliväreihin luonnontieteille ominaisen tutkimuksellisen lähestymistavan kautta. Miten kauniita värejä saadaankaan tehtyä?

  Avainsanat: värit - ennustus – luokittelu - tutkiminen – pipetointi

   

  Robottien valtakunta

  Työpajan arvioitu kesto: 45 min

  Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 20 lasta

  Tutkimuslaboratorio Technobothnia on todellinen robottien valtakunta. Millainen on kokoamisrobotti? Entä kuljetusrobotti? Käynnin aikana harjoitellaan leikin kautta ohjelmoinnillista ajattelua muuttamalla mm. kokoamisroboteiksi. Vierailun aikana maalataan robotilla myös huikean hieno taideteos, jonka ryhmä saa muistoksi käynnistä.

  Avainsanat: ohjelmointi – robotit

   

  Aarteen etsintää magneetilla

  Työpajan arvioitu kesto: 45 min

  Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 25 lasta

  Mikä on magneetti? Työpajassa tutustutaan kestomagneetteihin ja luokitellaan esineitä ja materiaaleja magneettisuuden perusteella magneettisiin ja ei-magneettisiin. Lisäksi tutustutaan magneettikenttään, tehdään siitä havaintoja sekä mietitään missä ilmiötä käytettään hyödyksi. Löydätkö aarteen magneettisi avulla?

  Avainsanat: magneetit - luokittelu - magneettikenttä – tutkimus

   

  Hyvät ja pahat mikrobit

  Työpajan arvioitu kesto: 45 min

  Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 25 lasta

  Miksi käsiä pitää pestä? Miksi on hyvä möyriä pihalla? Opintokäynnin aikana tutustutaan mikrobien ryhmään: bakteereihin, viruksiin sekä home- ja hiivasieniin. Kokeellisen työskentelyn aikana kuvataan mikroskoopeilla ja askarrellaan omat bakteerit.

  Avainsanat: mikrobi – bakteeri – virus – hiivasieni – homesieni – mikroskooppi

  Lapset koeputkien kanssa

  Maalataan Spheroilla

  Kohderyhmä: 1.-4. luokka

  Työpajan arvioitu kesto: 45 min

  Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

  Robottitaidetta luvassa! Oppilaat pääsevät tutustumaan ja luomaan abstraktin ekspressionismin suuntaista taidetta Sphero-robottipalloilla. Samalla tutustutaan robottipallon ohjaamiseen, tarkkuuteen ja väreihin. Millaisia taideteoksia saattekaan aikaiseksi?

  Avainsanat: Sphero – maalaus – abstrakti ekspressionismi

   

  Sateenkaarijuoman tuotekehitys

  Kohderyhmä: 3.-5. luokka

  Työpajan arvioitu kesto: 1 h

  Maksimi ryhmäkoko: yksi luokka, korkeintaan 25 oppilasta

  Apua tuotekehityksessä kaivataan! Työpajassa ratkotaan sateenkaarijuoman tuotekehityksestä tullut pulma. Oppilaat tutustuvat veden tiheyteen sekä sateenkaaren värien luontiin. Tarkan työskentelyn ja ryhmätyön tuloksena saadaan aikaiseksi kaunis sateenkaarijuoma. Millaisia markkinointijulisteita juomasta voisi tehdä?

  Avainsanat: vesi – tiheys – kerros – ryhmätyö

   

  Sähköistä tunnelmaa

  Kohderyhmä: 3.-5.-luokka

  Työpajan arvioitu kesto: 1h

  Maksimi ryhmäkoko: yksi luokka, korkeintaan 20 oppilasta

  Tutkimuslaboratorio Technobothniassa on sähköinen tunnelma! Opintokäynnin aikana tehdään yksinkertaisia sähköisiä kytkentöjä ja mietitään, miten sähköä tuotetaan. Käynnin aikana myös havainnollistetaan konkreettisesti, miten voi omilla valinnoillaan vaikuttaa sähkönkulutukseen.

  Avainsanat: energia – sähkö – ympäristö

   

  Robotiikkaa Spheroilla – graafinen ohjelmointi

  Kohderyhmä: 3.-6.-luokka

  Työpajan arvioitu kesto: 1 h

  Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

  Nyt tehdään robotiikasta hauskaa! Oppilaat pääsevät tutustumaan Sphero-robottipalloihin, ohjaamaan niitä ja ohjelmoimaan niitä. Lisäksi mietitään missä kaikkialla robotteja on. Tämä työpajan tarkoitus on ottaa ensi kosketus Sphero-robottien ohjelmointiin. Se on höystetty mukavilla pelikevennyksillä. Kenen kädessä on "kuuma Sphero-peruna"?

  Avainsanat: Sphero – robotit – graafinen ohjelmointi

   

  ScienceRace – haasteita ratkomassa

  Kohderyhmä: 4.-6.-luokka

  Työpajan arvioitu kesto: 1 h +

  Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

  Hauska joukkuetyöpaja, jossa ratkotaan luonnontieteisiin ja teknologiaan liittyviä rasteja. Oppilaat tutustuvat mm. mikroskopointiin, Arkhimedeen lakiin, robottipalloihin sekä Platonin kappaleisiin ja ratkovat salaista koodia. Koko vierailu on täynnä toimintaa ja tekemisen meininkiä! Montako rastia ryhmäsi ehtii ratkoa?

  Avainsanat: rastit - yhteistyö - robotiikka – geometria – mikroskooppi – ongelmanratkaisu

   

  Kurkistus tulevaisuuteen ja ”Case Maakrunni”

  Kohderyhmä: 5.-6.-luokka

  Työpajan arvioitu kesto: 1h +

  Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

  Miltä näyttää tulevaisuus? Millaisia muutoksia ennustetaan esimerkiksi ilmastonlämpenemisen, autojen ja sähköverkkojen osalta? Tässä työpajassa otetaan kurkistus tulevaisuuteen ja sen jälkeen ratkotaan "Case Maakrunni" rakentamalla pudotussuoja. Tiimityö, ongelmanratkaisutaidot sekä luovuus ovat avainasemassa tässä työssä.

  Avainsanat: energia - tulevaisuus - ennusteet – pudotussuoja – ongelmanratkaisu

  Sateenkaarimehun valmistusta pipetoimalla

  Kasvihuonekaasut ja ilmasto - miksi maapallo lämpenee?

  Työpajan kesto: 45 min

  Maksimi ryhmäkoko: yksi luokka

  Työpajassa oppilaat tutkivat yhtä maapallon kannalta merkittävintä kasvihuonekaasua ja tutustuvat monipuolisesti sen ominaisuuksiin. Työssä tehdään havaintoja kasvihuonekaasun merkityksestä ilmastonmuutoksessa sekä pohditaan miten omilla valinnoilla voi vaikuttaa asioiden kulkuun unohtamatta uusiutuvia ja uusiutumattomia energialähteitä.

  Työ koostuu useammasta pienestä kokeellisesta työstä, joista voi valita toteutettavaksi osan tai tehdä kaikki työt järjestyksessä.

  Avainsanat: uusiutuva energia – uusiutumaton energia – palaminen – kasvihuonekaasu – neutraloitumisreaktio – ilmastonmuutos – tukahduttaminen

   

  Spherot liikkeessä - liikkeen lainalaisuuksia

  Työpajan kesto: 1 h

  Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

  Vaadittavat taidot: Sphero- ja graafisen ohjelmoinnin alkeet

  Tämän työpajan aikana tutkitaan liikkeeseen liittyviä lainalaisuuksia ohjelmoimalla Spheroja graafisella ohjelmointityökalulla. Oppilaat havainnoivat työssä, miten vakionopeus, aika ja matka riippuvat toisistaan. Oppilas ymmärtää tasaisen liikkeen lainalaisuuksia ja arvioi kokeellisen työnsä virhelähteitä. Työhön voidaan liittää myös matematiikkaa mm. keskiarvon laskemista ja virheen suuruuden arviointia.

  Avainsanat: Sphero – ohjelmointi – tasainen liike – kiihtyvä liike – virhelähteet

   

  Muodot ympärillämme - geometriaa spheroilla

  Työpajan kesto: 1 h

  Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

  Vaadittavat taidot: Sphero- ja graafisen ohjelmoinnin alkeet

  Nyt tutustutaan muotoihin ympärillämme robotiikan avulla! Työpajassa oppilaat tutustuvat geometrian sanastoon ja piirtävä erilaisia ympärillä olevia kuvioita ja muotoja. Tutuksi tulee myös piirtäminen halutussa mittakaavassa. Ohjeissa ohjelmoidaan robottipalloja graafisella ohjelmoinnilla piirtämään kuviota. Missä tätä robottien ominaisuutta voisi hyödyntää?

  Avainsanat: Sphero – ohjelmointi – geometria – kuviot – mittasuhteet

   

  Science Race - sukellus luonnontieteisiin ja teknologiaan

  Työpajan kesto: 1 h +

  Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

  Hauska joukkuetyöpaja, jossa ratkotaan luonnontieteisiin ja teknologiaan liittyviä rasteja. Oppilaat ratkovat luonnontieteellisiä ongelmia mm. mikroskopointiin, robottipalloihin sekä geometriaan liittyen sekä ratkovat salaista koodia. Koko vierailu on täynnä toimintaa ja tekemisen meininkiä! Montako rastia ryhmäsi ehtii ratkoa?

  Avainsanat:  rastit - yhteistyö - robotiikka – geometria – mikroskooppi – ongelmanratkaisu

   

  Kurkistus tulevaisuuteen ja ”Case Maakrunni”

  Työpajan kesto: 1h

  Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

  Miltä näyttää tulevaisuus? Millaisia muutoksia povataan esimerkiksi ilmastonlämpenemisen, autojen ja sähköverkkojen osalta? Tässä työpajassa otetaan kurkistus tulevaisuuteen ja sen jälkeen ratkotaan "Case Maakrunni" rakentamalla pudotussuoja. Tiimityö, ongelmanratkaisutaidot sekä luovuus ovat avainasemassa tässä työssä.

  Avainsanat: energia - tulevaisuus - ennusteet – pudotussuoja – ongelmanratkaisu

  Spherojen iloa nurmikolla

  Sähköenergiaa aurinkopaneeleilla

  Työpajan kesto: 45 min

  Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

  Työpajassa tutustutaan sähköenergian tuottamiseen aurinkopaneelien avulla. Millaisissa olosuhteissa paneeli tuottaa tehokkaimmin sähköenergiaa? Mitkä tekijät vaikuttavat paneelin hyötysuhteeseen? Vierailun aikana oppilaat pääsevät myös kokemaan konkreettisesti, miten omaan sähkönkulutukseen voi vaikuttaa esimerkiksi omassa kodissa.

  Avainsanat: energia – sähköntuotanto – aurinkoenergia – aurinkopaneeli

  Nuori kiinnittää aurinkopaneelia ikkunaan