Opintokäynnit ja SAGA-tiedeluokka

Tiedeluokka SAGA - Science Activities Growing Awareness

Tervetuloa vierailemaan Vaasan yliopistoon ja tiedeluokka SAGAan! Otamme vastaan ryhmiä päiväkodeista ja kouluista. Suuren suosion saaneet vierailut keväällä 2022 ovat nyt täynnä. Otamme taas vierailevia ryhmiä vastaan syksyllä, tervetuloa!

Keväällä 2022 tarjoamme seuraavia työpajoja: 

  • Luonnon  väriloistoa (varhaiskasvatus)
  • Robottien valtakunta (varhaiskasvatus)
  • Maalataan Spheroilla (1-3 lk.)
  • Lasten oma laboratorio  (1-3 lk.) SAGA-tiedeluokassa
  • Lasten oma laboratorio  (1-3 lk.) Virtuaalisesti omassa luokassa
  • Robotiikkaa Spheroilla – graafinen ohjelmointi (4-6 lk.)
  • ScienceRace – haasteita ratkomassa ( 4.-6.lk.)
  • Muodot ympärillämme - geometriaa spheroilla (7-9.lk.)
  • Science Race - sukellus luonnontieteisiin ja teknologiaan (7-9.lk.)

Opintokäynnin ohjelma sovitaan henkilökohtaisesti ryhmän kanssa. Sen teemat liittyvät luonnontieteisiin, matematiikaan ja tekniikaan. Se voi sisältää esimerkiksi opastetun kierroksen Technobothniassa, hauskoja, inspiroivia ja toiminnallisia työpajoja ja lyhyen esittelyn Vaasan yliopistosta ja sen opiskelumahdollisuuksista. Ohjelma suunnitellaan ryhmäkokoon ja aikatauluihin sopivaksi. Kuvaukset toiminnallisista työpajoista löydät alempaa.

HUOM! Tarkemmat työpajakuvaukset löydät sivun alaosasta. Maksimioppilasmäärät ovat suuntaa-antavia. Vierailun aikataulusta riippuen voimme tarvittaessa jakaa isoja ryhmiä pienemmiksi ja suorittaa työpajaja pistetyöskentelynä, jolloin työpajan veto saadaan onnistumaan hieman isommillekin ryhmille. 

Ilmoittautuminen

HUOM! Kevään 2022 vierailuajat ovat nyt täynnä. Otamme taas vierailevia ryhmiä vastaan syksyllä, tervetuloa!  Huomioithan, että vierailun aikana noudatetaan Vaasan yliopiston koronaohjeistuksia.  Yhteyshenkilö Saana Söderlund (saana.soderlund@uwasa.fi). 

SAGA-tiedeluokka

Opintokäynnin aikainen toiminta tapahtuu SAGA-tiedeluokan inspiroivassa laboratorioympäristössä sekä Vaasan yliopiston kauniilla kampusalueella. SAGA sijaitsee opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothniassa, joka on Vaasan yliopistonVaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian yhteinen laboratorio. Tervetuloa innostumaan luonnontieteistä ja tekniikasta!

Katso video tiedeluokka SAGAsta

Lapset ja aikuinen hyppää ilosta ilmaan labratakit päällä

Luonnon  väriloistoa

Työpajan arvioitu kesto: 45 min

Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 25 lasta

Luonnon väriloistoa koeputkessa! Työpajassa tutustutaan luonnonväreihin syksyn väriloiston avulla. Lapsi pääsee käyttämään pipettiä ja tutkimaan värien sekoittumista sekä tutustuu pääväreihin ja väliväreihin luonnontieteille ominaisen tutkimuksellisen lähestymistavan kautta. Miten kauniita värejä saadaankaan tehtyä?

Avainsanat: värit - ennustus – luokittelu - tutkiminen – pipetointi

 

Robottien valtakunta

Työpajan arvioitu kesto: 45 min

Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 20 lasta

Tutkimuslaboratorio Technobothnia on todellinen robottien valtakunta. Millainen on kokoamisrobotti? Entä kuljetusrobotti? Käynnin aikana harjoitellaan leikin kautta ohjelmoinnillista ajattelua muuttamalla mm. kokoamisroboteiksi. Vierailun aikana maalataan robotilla myös huikean hieno taideteos, jonka ryhmä saa muistoksi käynnistä.

Avainsanat: ohjelmointi – robotit

 

Aarteen etsintää magneetilla

Työpajan arvioitu kesto: 45 min

Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 25 lasta

Mikä on magneetti? Työpajassa tutustutaan kestomagneetteihin ja luokitellaan esineitä ja materiaaleja magneettisuuden perusteella magneettisiin ja ei-magneettisiin. Lisäksi tutustutaan magneettikenttään, tehdään siitä havaintoja sekä mietitään missä ilmiötä käytettään hyödyksi. Löydätkö aarteen magneettisi avulla?

Avainsanat: magneetit - luokittelu - magneettikenttä – tutkimus

 

Hyvät ja pahat mikrobit

Työpajan arvioitu kesto: 45 min

Maksimi ryhmäkoko: yksi ryhmä, korkeintaan 25 lasta

Miksi käsiä pitää pestä? Miksi on hyvä möyriä pihalla? Opintokäynnin aikana tutustutaan mikrobien ryhmään: bakteereihin, viruksiin sekä home- ja hiivasieniin. Kokeellisen työskentelyn aikana kuvataan mikroskoopeilla ja askarrellaan omat bakteerit.

Avainsanat: mikrobi – bakteeri – virus – hiivasieni – homesieni – mikroskooppi

Lapset koeputkien kanssa

Lasten oma laboratorio

Kohderyhmä: 1.-3. luokka

Työpajan arvioitu kesto: 1 h

Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

Tervetuloa tutkimusmatkalle lasten omaan laboratorioon! Pipetit ja koeputket tulevat tutuksi, kun tutkimme yhdessä muun muassa pintajännitystä ja tiheyttä. Samalla harjoitellaan rauhallista työskentelyä, mittaamista ja havainnointia. Tässä työpajassa sateenkaaren värit ihastuttavat ja tutuistakin aineista saattaa paljastua yllättäviä ominaisuuksia.

Avainsanat: pipetointi – pintajännitys – mittaaminen – tiheys – havainnointi

 

Maalataan Spheroilla

Kohderyhmä: 1.-4. luokka

Työpajan arvioitu kesto: 45 min

Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

Robottitaidetta luvassa! Oppilaat pääsevät tutustumaan ja luomaan abstraktin ekspressionismin suuntaista taidetta Sphero-robottipalloilla. Samalla tutustutaan robottipallon ohjaamiseen, tarkkuuteen ja väreihin. Millaisia taideteoksia saattekaan aikaiseksi?

Avainsanat: Sphero – maalaus – abstrakti ekspressionismi

 

Sateenkaarijuoman tuotekehitys

Kohderyhmä: 3.-5. luokka

Työpajan arvioitu kesto: 1 h

Maksimi ryhmäkoko: yksi luokka, korkeintaan 25 oppilasta

Apua tuotekehityksessä kaivataan! Työpajassa ratkotaan sateenkaarijuoman tuotekehityksestä tullut pulma. Oppilaat tutustuvat veden tiheyteen sekä sateenkaaren värien luontiin. Tarkan työskentelyn ja ryhmätyön tuloksena saadaan aikaiseksi kaunis sateenkaarijuoma. Millaisia markkinointijulisteita juomasta voisi tehdä?

Avainsanat: vesi – tiheys – kerros – ryhmätyö

 

Sähköistä tunnelmaa

Kohderyhmä: 3.-5.-luokka

Työpajan arvioitu kesto: 1h

Maksimi ryhmäkoko: yksi luokka, korkeintaan 20 oppilasta

Tutkimuslaboratorio Technobothniassa on sähköinen tunnelma! Opintokäynnin aikana tehdään yksinkertaisia sähköisiä kytkentöjä ja mietitään, miten sähköä tuotetaan. Käynnin aikana myös havainnollistetaan konkreettisesti, miten voi omilla valinnoillaan vaikuttaa sähkönkulutukseen.

Avainsanat: energia – sähkö – ympäristö

 

Robotiikkaa Spheroilla – graafinen ohjelmointi

Kohderyhmä: 3.-6.-luokka

Työpajan arvioitu kesto: 1 h

Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

Nyt tehdään robotiikasta hauskaa! Oppilaat pääsevät tutustumaan Sphero-robottipalloihin, ohjaamaan niitä ja ohjelmoimaan niitä. Lisäksi mietitään missä kaikkialla robotteja on. Tämä työpajan tarkoitus on ottaa ensi kosketus Sphero-robottien ohjelmointiin. Se on höystetty mukavilla pelikevennyksillä. Kenen kädessä on "kuuma Sphero-peruna"?

Avainsanat: Sphero – robotit – graafinen ohjelmointi

 

ScienceRace – haasteita ratkomassa

Kohderyhmä: 4.-6.-luokka

Työpajan arvioitu kesto: 1 h +

Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

Hauska joukkuetyöpaja, jossa ratkotaan luonnontieteisiin ja teknologiaan liittyviä rasteja. Oppilaat tutustuvat mm. mikroskopointiin, Arkhimedeen lakiin, robottipalloihin sekä Platonin kappaleisiin ja ratkovat salaista koodia. Koko vierailu on täynnä toimintaa ja tekemisen meininkiä! Montako rastia ryhmäsi ehtii ratkoa?

Avainsanat: rastit - yhteistyö - robotiikka – geometria – mikroskooppi – ongelmanratkaisu

 

Kurkistus tulevaisuuteen ja ”Case Maakrunni”

Kohderyhmä: 5.-6.-luokka

Työpajan arvioitu kesto: 1h +

Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

Miltä näyttää tulevaisuus? Millaisia muutoksia ennustetaan esimerkiksi ilmastonlämpenemisen, autojen ja sähköverkkojen osalta? Tässä työpajassa otetaan kurkistus tulevaisuuteen ja sen jälkeen ratkotaan "Case Maakrunni" rakentamalla pudotussuoja. Tiimityö, ongelmanratkaisutaidot sekä luovuus ovat avainasemassa tässä työssä.

Avainsanat: energia - tulevaisuus - ennusteet – pudotussuoja – ongelmanratkaisu

Sateenkaarimehun valmistusta pipetoimalla

Kasvihuonekaasut ja ilmasto - miksi maapallo lämpenee?

Työpajan kesto: 45 min

Maksimi ryhmäkoko: yksi luokka

Työpajassa oppilaat tutkivat yhtä maapallon kannalta merkittävintä kasvihuonekaasua ja tutustuvat monipuolisesti sen ominaisuuksiin. Työssä tehdään havaintoja kasvihuonekaasun merkityksestä ilmastonmuutoksessa sekä pohditaan miten omilla valinnoilla voi vaikuttaa asioiden kulkuun unohtamatta uusiutuvia ja uusiutumattomia energialähteitä.

Työ koostuu useammasta pienestä kokeellisesta työstä, joista voi valita toteutettavaksi osan tai tehdä kaikki työt järjestyksessä.

Avainsanat: uusiutuva energia – uusiutumaton energia – palaminen – kasvihuonekaasu – neutraloitumisreaktio – ilmastonmuutos – tukahduttaminen

 

Spherot liikkeessä - liikkeen lainalaisuuksia

Työpajan kesto: 1 h

Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

Vaadittavat taidot: Sphero- ja graafisen ohjelmoinnin alkeet

Tämän työpajan aikana tutkitaan liikkeeseen liittyviä lainalaisuuksia ohjelmoimalla Spheroja graafisella ohjelmointityökalulla. Oppilaat havainnoivat työssä, miten vakionopeus, aika ja matka riippuvat toisistaan. Oppilas ymmärtää tasaisen liikkeen lainalaisuuksia ja arvioi kokeellisen työnsä virhelähteitä. Työhön voidaan liittää myös matematiikkaa mm. keskiarvon laskemista ja virheen suuruuden arviointia.

Avainsanat: Sphero – ohjelmointi – tasainen liike – kiihtyvä liike – virhelähteet

 

Muodot ympärillämme - geometriaa spheroilla

Työpajan kesto: 1 h

Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

Vaadittavat taidot: Sphero- ja graafisen ohjelmoinnin alkeet

Nyt tutustutaan muotoihin ympärillämme robotiikan avulla! Työpajassa oppilaat tutustuvat geometrian sanastoon ja piirtävä erilaisia ympärillä olevia kuvioita ja muotoja. Tutuksi tulee myös piirtäminen halutussa mittakaavassa. Ohjeissa ohjelmoidaan robottipalloja graafisella ohjelmoinnilla piirtämään kuviota. Missä tätä robottien ominaisuutta voisi hyödyntää?

Avainsanat: Sphero – ohjelmointi – geometria – kuviot – mittasuhteet

 

Science Race - sukellus luonnontieteisiin ja teknologiaan

Työpajan kesto: 1 h +

Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

Hauska joukkuetyöpaja, jossa ratkotaan luonnontieteisiin ja teknologiaan liittyviä rasteja. Oppilaat ratkovat luonnontieteellisiä ongelmia mm. mikroskopointiin, robottipalloihin sekä geometriaan liittyen sekä ratkovat salaista koodia. Koko vierailu on täynnä toimintaa ja tekemisen meininkiä! Montako rastia ryhmäsi ehtii ratkoa?

Avainsanat:  rastit - yhteistyö - robotiikka – geometria – mikroskooppi – ongelmanratkaisu

 

Kurkistus tulevaisuuteen ja ”Case Maakrunni”

Työpajan kesto: 1h

Maksimi ryhmäkoko: voidaan toteuttaa isoilla ryhmillä

Miltä näyttää tulevaisuus? Millaisia muutoksia povataan esimerkiksi ilmastonlämpenemisen, autojen ja sähköverkkojen osalta? Tässä työpajassa otetaan kurkistus tulevaisuuteen ja sen jälkeen ratkotaan "Case Maakrunni" rakentamalla pudotussuoja. Tiimityö, ongelmanratkaisutaidot sekä luovuus ovat avainasemassa tässä työssä.

Avainsanat: energia - tulevaisuus - ennusteet – pudotussuoja – ongelmanratkaisu

Spherojen iloa nurmikolla

Sähköenergiaa aurinkopaneeleilla

Työpajan kesto: 45 min

Maksimi ryhmäkoko: 24 oppilasta

Työpajassa tutustutaan sähköenergian tuottamiseen aurinkopaneelien avulla. Millaisissa olosuhteissa paneeli tuottaa tehokkaimmin sähköenergiaa? Mitkä tekijät vaikuttavat paneelin hyötysuhteeseen? Vierailun aikana oppilaat pääsevät myös kokemaan konkreettisesti, miten omaan sähkönkulutukseen voi vaikuttaa esimerkiksi omassa kodissa.

Avainsanat: energia – sähköntuotanto – aurinkoenergia – aurinkopaneeli

Nuori kiinnittää aurinkopaneelia ikkunaan