Nina Selin

Nina Selin opiskeli Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa työssäkäynnin ohella markkinointia ja pääsi avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi kevään 2022 haussa. Nina muistuttaakin, että koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella. Vaikka tavoitteena ei olisikaan tutkinto-opiskelu, niin avoimen kursseilta saa paljon eväitä työelämään ja elämään muutenkin.
Opiskelija hymyilee ikkunan vieressä

Kerro hieman itsestäsi ja siitä, mikä sai sinut aloittamaan opiskelun Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa

Olen Nina Selin Lempäälästä. Olen kotoisin Kiskosta, jossa sain viettää lapsuuteni ja nuoruuteni vuodet kotitilallamme. Aikaisemmalta koulutukseltani olen yo-merkonomi. Valmistuin Salon kauppaoppilaitoksen markkinointilinjalta vuonna -94. Työkokemusta B2B-myynnistä ja markkinoinnista minulla on yli 25 vuoden ajalta. Olen työskennellyt koko tähänastisen työurani ajan erilaisissa vastuullisissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. Harrastuksiini kuuluvat avantouinti sekä lenkkeily perheemme uuden tulokkaan, koiranpentu Lilin kanssa. Vietämme perheenä myös mielellämme aikaa ystävien kanssa hyvän ruoan parissa. Opiskelen työnohella, joten päivät täyttyvät pitkälti työn, opiskelun sekä perhe-elämän rytmittämisestä.

Mitä opiskelet / olet opiskellut avoimessa yliopistossa?

Aloitin opinnot Vaasan avoimessa yliopistossa vuoden -20 keväällä. Jäin tuolloin koronan vuoksi etätöihin. Huomasin varsin pian, että päiviini jäikin muutamia ylimääräisiä tunteja aikaa työmatkojen jäätyä pois. Samoihin aikoihin huomasin netissä Tampereen kesäyliopiston mainoksen ”Tutustu kauppatieteisiin”- kurssista Vaasan avoimessa yliopistossa. Suoritin kyseisen kurssin ja huomasin, että opiskelu avoimessa yliopistossa on paitsi erittäin mielenkiintoista, myös mahdollista työn ohessa. Tuon tutustumiskurssin suorittamisesta asti olen opiskellut tavoitteellisesti ja tähdännyt tutkinto-opiskelijaksi. Unelmastani tulikin totta viime kesänä, kun sain tiedon, että olin tullut valituksi tutkinto-opiskelijaksi. Opiskelen kauppatieteiden maisteriksi markkinoinnin opintosuunnassa. Aion myös tulevaisuudessa valmistumiseni jälkeen työskennellä myynnin ja markkinoinnin parissa, mutta mahdollisesti esimerkiksi johto- tai asiantuntijatehtävissä. Aikoinani kauppaoppilaitoksen jälkeen haaveilin ekonomiopinnoista, mutta aika ja elämäntilanteeni olivat silloin sellaisia, että opiskelujen sijaan minun oli valittava työelämä. Vuosia harmittelin puuttuvaa korkeakoulututkintoa. Pitkään ajattelin myös, että opiskelu olisi jo minun osaltani myöhäistä, kunnes etätyöt mahdollistivat verkko-opiskelun aloittamisen työnohessa.

Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?

Vaasan avoimessa yliopistossa opiskelu on ylittänyt kaikki odotukseni. Etukäteen minulla ei ollut käsitystä yliopisto-opiskelun vaativuudesta tai kuinka paljon se vie aikaa. Olen kuitenkin todella motivoitunut opiskelija ja tekemällä lujasti töitä opintojeni eteen olen myös saavuttanut hyviä arvosanoja. Alusta asti suunnittelin opintoni niin, että vaatimukset hakea tutkinto-opiskelijaksi täyttyivät. Vaasan avoimessa yliopistossa olen suorittanut opintoja tähän mennessä esimerkiksi markkinoinnista, digitaalisesta markkinoinnista, johtamisesta, tilastotieteestä, rahoituksesta sekä englannin kielestä. Koska opiskelen työnohessa, suoritan edelleenkin osan kursseista Vaasan avoimessa yliopistossa, silloin voin suorittaa opintojani joustavasti verkossa.

Vaasan avoimessa yliopistossa opetuksen laatu on korkeatasoista ja ajantasaista. Minut on myös yllättänyt se kannustuksen määrä, jota olen omilta opettajiltani saanut. Avoimessa yliopistossa on myös mukavan rento ilmapiiri. Opinnoissani eräs erittäin tärkeä asia on ollut myös opinto-ohjaus, jota suosittelen kaikille avoimen opiskelijoille. Opinto-ohjauksesta olen saanut paljon apua ja tukea esimerkiksi tutkinto-opiskelijaksi tähdätessäni.

Työn ja opiskelun yhteensovittaminen, miten se onnistuu?

Työn ja opiskelun yhteensovittaminen vaatii tietynlaista kurinalaisuutta ja toisinaan olen joutunut jättämään esimerkiksi joitakin juhlia ja menoja väliin, kun olenkin jäänyt kotiin opiskelemaan. En kuitenkaan koe menettäneeni mitään, koska motivaationi opiskella on korkea ja olen halunnut edetä opinnoissani sekä panostaa niihin täysillä. Olen myös huomannut, että noudattamalla annettuja tehtävien aikatauluja ne tulevat myös ajallaan tehdyiksi. Toki tämäkin on välillä hieman haastavaa, kun on useampia kursseja päällekkäin. Olenkin erittäin kiitollinen Vaasan avoimen yliopiston opettajille joustavuudesta opintojeni kanssa.

Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?

Opiskelujeni aikana mieleeni on jäänyt monta positiivista asiaa. Päällimmäisenä niistä on tietysti pääsy tutkinto-opiskelijaksi tässä vaiheessa uraani. Opiskelu on antanut minulle valtavasti ja koen olevani tähänastisessa työelämässäni parhaimmillani. On ollut hienoa oppia esimerkiksi vastuullisuudesta, kestävästä kehityksestä sekä megatrendeistä, joista olen erityisen kiinnostunut. Opinnoissani esimerkiksi Zoom-luennoilla pienryhmissä käydyt keskustelut ovat myös olleet todella antoisia.

Tärkein oivalluksesi opinnoissa?

Opinnoissani käytän hyödyksi laajaa työkokemustani ja tuonkin usein tehtäviin käytännön esimerkkejä omasta työelämästäni. Opinnoissani olen myös oivaltanut, että eri oppiaineilla, kuten markkinoinnilla ja johtamisella, on paljon yhteisiä kosketuspisteitä. On myös ollut erittäin mielenkiintoista yhdistää opinnoissani oppimaani teoriaa käytännön työhön, kuten esimerkiksi analysoida oman työpaikkani asiakaspolkua.

Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun / töiden suhteen?

Tavoitteeni on jäädä aikuisopintovapaalle jossain kohtaa opiskelujani, jolloin voin keskittyä pelkästään opintoihini. Haaveeni on myös lähteä vaihtoon aikuisopintovapaan aikana. Haluan myös omalta osaltani olla murtamassa lasikattoja ja kannatan elinikäistä oppimista. Minulla on jo pitkä työura takana, mutta haluni oppia uutta ei kuitenkaan ole kadonnut, vaan päinvastoin motivaationi opiskella on todella korkea. Uskon myös, että tulevaisuudessa pitkä työurani yhdistettynä tuoreisiin kauppatieteen maisterin opintoihin on houkutteleva yhdistelmä myös työnantajan näkökulmasta.

Millaisia terveisiä lähettäisit avoimessa yliopistossa opiskelua miettiville?

Vaikka tavoitteena ei olisikaan tutkinto-opiskelu, niin avoimen kursseilta saa paljon eväitä työelämään ja elämään muutenkin. Kaikille avoimen opintoja miettiville haluan sanoa, että koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella. Olen siitä itse elävä esimerkki.

Kuva: Laura Tammisto