Niklas Nurmi

Raumalta kotoisin oleva 20-vuotias Niklas Nurmi suoritti Tekniikan Gateway –väylän opinnot ja pääsi tutkinto-opiskelijaksi kevään 2022 haussa. Lukuvuonna 2021-2022 ensimmäistä kertaa käynnistyneessä Tekniikan Gateway –väylässä opiskelijat suorittivat yhteensä 20 opintopistettä ennalta määriteltyjä tekniikan kandidaattiohjelmaan kuuluvia opintoja. Tekniikan Gateway –väylän kautta on mahdollista päästä tutkinto-opiskelijaksi automaation ja tietotekniikan opintosuuntaan.
Niklas Nurmi

Kerro hieman itsestäsi ja siitä, mikä sai sinut aloittamaan opiskelun Vaasan yliopiston avoimessa yliopistossa?

Olen Niklas Nurmi, 20 vuotta. Olen kotoisin Raumalta. Harrasta salibandyä ja olen pelannut sitä jo 13 vuotta. Aiemmin pelasin Raumalla, mutta syksyllä 2021 siirryin pelaamaan SB Vaasaan. Keväällä 2022 olin Säkylässä armeijassa. 

Kirjoitin keväällä 2021 ylioppilaaksi ja hain opiskelemaan tekniikkaa, mutta en tullut valituksi. Isoveljeni opiskelee automaatio- ja tietotekniikan opintosuunnassa Vaasan yliopistossa ja hänen kauttaan kuulin tekniikan gatewaysta. Koska tarvittavat opinnot pystyi suorittamaan syksyllä 2021 ennen armeijaa, niin päätin hakea opintoihin.

Mitä opiskelet / olet opiskellut avoimessa yliopistossa?

Tekniikan gatewayssa oli valmiiksi määritellyt opinnot, jotka suoritin. Opinnot sisälsivät esimerkiksi matematiikkaa, fysiikkaa ja digitaalitekniikkaa. Painotetuksi keskiarvoksi piti saada 3, joten keskityin opiskelemaan syksyn -21 aikana vain pakolliset opinnot. 

Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?

Opinnot olivat syksyllä 2021 pääasiassa etänä, joten en käynyt yliopistolla kuin muutaman kerran. Asuin kuitenkin Vaasassa, koska opintojen piti alun perin olla lähiopetuksena, mutta korona muutti tilannetta. Opiskelut olivat välillä aika vaativia ja varsinkin fysiikka, koska en ollut lukiossa opiskellut kuin pakolliset kurssit. Opinnot olivat osittain yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, joten pääsin jo kokeilemaan, millaista tuleva opiskelu on. Koska pakolliset opinnot oli ajoitettu syksyyn, en käynyt sinä aikana töissä vaan elin kesätyörahoilla.

Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?

Pärjäsin yllättävän hyvin, koska vaadittavat arvosanat kannustivat opiskelemaan ahkerasti. Sain myös hyvin apua, jos minulla oli opinnoista jotain kysyttävää.

Tärkein oivalluksesi opinnoissa?

Vaikka opinnot olivat välillä haastavia, niin panostamalla pääsee kuitenkin riittäviin tuloksiin.

Oletko jo päässyt hyödyntämään oppimaasi?

Olen ollut jo aiemmin kesätöissä Rauman telakalla ja olen menossa myös nyt kesällä 2022, joten siellä pääsee jo tutustumaan tekniikan alaan. Nyt suoritetut opinnot olivat vielä melko teoreettisia, joten suoraa niitä ei ehkä vielä voi hyödyntää.

Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun ja töiden suhteen?

Aloitan syksyllä 2022 Automaatio- ja tietotekniikan opinnot Vaasan yliopistossa, koska pääsin Tekniikan Gateway-väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi.

Terveiset kaikille avoimessa yliopistossa opiskelua miettiville?

Erilaiset väyläopinnot ovat hyvä tapa päästä yliopistoon, jos ei pääse suoraan todistuksella tai pääsykokeilla.

Lue lisää Tekniikan Gateway-opinnoista ja hakuprosessista