Marika Tornikoski

Kokkolalainen Marika Tornikoski on työskennellyt farmaseuttina 20 vuotta. Hän aloitti kauppatieteen opinnot avoimessa yliopistossa harrastusmielessä ja nyt hän opiskelee tutkinto-opiskelijana pääaineenaan johtaminen ja organisaatiot. Tulevaisuudessa hän haluaisi työssään yhdistää sekä farmaseuttista että kauppatieteellistä osaamistaan.
Marika Tornikoski

Kerro hieman itsestäsi? Mitä teet työksesi?

Olen Marika Tornikoski. Asun tällä hetkellä Kokkolassa, josta olen myös kotoisin. Olen farmaseutti ja työskentelen apteekissa. Pääsääntöisesti työni on asiakaspalvelua: reseptilääkkeiden toimitusta ja reseptivapaiden lääkkeiden ja tuotteiden myyntiä ja käytön neuvontaa. Harrastuksiini kuuluu jooga, lenkkeily, tenniksen pelaaminen sekä kuntosali. Opiskelun voi myös laskea harrastuksekseni.

Mikä on opiskeluhistoriasi? Mitä opiskelet avoimessa yliopistossa?

Olen valmistunut Itä-Suomen yliopistosta farmaseutiksi vuonna 2001. Lisäksi olen opiskellut kemiaa Jyväskylän yliopistossa. Aloitin kauppatieteiden opiskelun Vaasan ylipiston avoimessa yliopistossa tammikuussa 2017. Olen suorittanut johtamisen perus- ja aineopinnot sekä laskentatoimen ja rahoituksen perusopinnot. Myös matematiikkaa ja kieliä olen opiskellut. Suurimman osan opinnoista olen tehnyt verkossa.

Mikä sai sinut aloittamaan opiskelun avoimessa yliopistossa? Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?

Halu haastaa ja kehittää itseäni, oppia uutta ja täydentää jo opittua. Opiskelu on melko vapaata, mikä myös motivoi. Itse pystyy valitsemaan haluamansa kurssit sekä samoin päättämään kurssisuunnitelman ja aikataulut.

Työn ja opiskelun yhteensovittaminen, miten se onnistuu?

Itse työskentelen tällä hetkellä osa-aikaisesti, joten opiskeluun jää ihan mukavasti aikaa, mutta onhan se haasteellista. Suunnitelmallisuutta ja aikataulutusta se vaatii. Tehtävät tulee tehtyä ajallaan, koska lipsuminen aikataulusta saattaa vesittää jotain muuta tärkeää. Minulla on myös perhe ja pyrin viettämään heidän kanssaan mahdollisimman paljon vapaa-aikaani. Onhan tämä sellainen palapeli.

Mikä positiivinen asia on jäänyt avoimen opinnoista erityisesti mieleen?

Onnistumisen tunteet. Kun saa tehtävät valmiiksi ja kurssimerkinnän, ja jos kurssista tulee vielä hyvä arvosana. Se on jotenkin koukuttavaa, ja kasvaa halu suorittaa lisää kursseja. Myös vapaus on mukavaa, kun saa valita itseä kiinnostavat kurssit.

Tärkein oivalluksesi opinnoissa?

Se, että vaivannäkö palkitaan. Olen myös saanut ihan uutta perspektiiviä asioiden ja tapahtumien tarkasteluun. Yleisesti ajatusmaailman laajeneminen on huikeaa.

Oletko päässyt hyödyntämään oppimaasi?

Kauppatieteet alana on todella yleishyödyllinen. Olen voinut hyödyntää oppimaani ihan jokapäiväisessä elämässä. Uutisiakin katson nykyään ihan eri tavalla kuin aikaisemmin.

Tulevaisuuden suunnitelmat opiskelun suhteen?

Aloitin opiskelut ensin harrastusmielessä, mutta nyt aion hakea tänä keväänä Vaasan yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Opintoja on jo niin paljon, että tuntuu, että ne täytyy jotenkin hyödyntää. Olen päättänyt suorittaa kauppatieteen kandidaatin tutkinnon, katsotaan sitten tulevaisuudessa sitä maisteria.

Mitä työtä haluaisit tehdä tulevaisuudessa?

En ole niin tarkasti sitä miettinyt. Haaveeni olisi, että pystyisin hyödyntämään sekä farmaseuttista että kauppatieteellistä osaamistani.

Terveiset kaikille avoimessa opiskelua miettiville?

Ehdottomasti kannattaa! Jos ei muuta niin ainakin saa henkistä pääomaa. Ja tämä pitää mielen virkeänä!

Haastattelu on toteutettu 2020 keväällä, jolloin Marika hakeutui tutkinto-opintoihin avoimen väylältä. Tällä hetkellä hän opiskelee tutkinto-opiskelijana johtamista ja organisaatioita.