Anna-Riikka Oravakangas

Viestintäsuunnittelija
Opiskeluajasta Anna-Riikka Oravakangas muistelee vahvaa yhteisöllisyyden tunnetta. Ovi työelämään aukesi jo opintojen aikana suoritetusta työharjoittelusta, ja tällä hetkellä Oravakangas työskenteleekin Valtiovarainministeriössä viestintäsuunnittelijana.
Anna-Riikka Oravakangas

Mitä opiskelit Vaasan yliopistossa? 

Opiskelin viestinnän koulutusohjelmassa organisaatioiden viestintää. Valmistuin filosofian maisteriksi 2015.

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajoista?

Ihan ykkösasioita oli pienen yliopiston yhteisöllisyys. Ainejärjestötoimintaan pääsi mukaan helposti ja ainakin viestinnässä oli helppo tutustua myös muihin vuosikurssilaisiin. Vaasan opiskeluajoilta olen saanut haalittua porukan korvaamattomia ystäviä, jotka onneksi hakeutuivat myös opiskelujen jälkeen samoille seuduille töihin. Toiseksi luennoitsijoilla ja ohjaajilla oli oikeasti aikaa perehtyä esimerkiksi graduusi ja ohjata työtäsi. Olen kuullut paljon ”kauhutarinoita” isommista yliopistoista, joissa ohjaajilla ei ole aikaa paneutua yksittäisen opiskelijan graduun ja moni on kokenut jäävänsä sen kanssa vaille ohjausta.

Muistan myös harjoittelujaksot.Tein jo opiskeluaikana useamman harjoittelun valtiolla ja viimeisestä harjoittelupaikasta aukesi myös ovi työelämään. Harjoittelupaikkojenkin kanssa kannattaa olla kunnianhimoinen ja miettiä aidosti, missä voisi kuvitella myös työskentelevänsä. Itsekin säästin harjoittelutukeani, kun olin päättänyt haluavani ulkomaille Suomen suurlähetystöön töihin. Ja niin sitten lopulta pääsinkin. En usko, että harjoitteluja voi tehdä opiskelujen ohella ”liikaa”, koska ne kerryttävät samalla työkokemusta ja usein työpaikkoihin edellytetään jo vuoden tai useamman työkokemusta alalta.

Työurasi: mitä teet tällä hetkellä? Työnkuvasi, nimikkeesi, työpaikkasi 

Työskentelen tällä hetkellä viestintäsuunnittelijana Valtiovarainministeriössä JulkICT-osastolla. Työni pyörii pitkälti digitalisaatioon, tietoturvaan ja tietopolitiikkaan liittyvien asioiden ympärillä. Aloitin ensimmäisen viestinnän työni mainostoimistossa, jossa pääsin miettimään muun muassa miten voisi viestiä armeijan retkikeittimistä. Sen jälkeen olen ehtinyt työskennellä opetus- ja kulttuuri-, kansainvälisten ja tiedeaiheiden parissa.

Mikä työssäsi on parasta?

Mielenkiintoiset aiheet ja niiden vaikuttavuus yhteiskuntaan. Työ tarjoaa myös haasteita; joskus asia, jonka itse näkee positiivisena muutoksena, voi aiheuttaakin vastarintaa. Viestinnän työssä rikkaus on myös eri aiheiden kirjo.

Miten pidät huolta itsestäsi?

Liikunta on ollut minulle jo opiskeluaikoina suuri henkireikä. Juoksulenkit ja jumpat helpottavat pahimpina stressihuippuina. Nyt olen ottanut mukaan lisäksi enemmän kehonhuoltoa ja joogaa.

Myös luonto on todella lähellä sydäntäni. Olen parina viime vuotena päässyt tutustumaan paremmin poh-joisempaan Suomeen ja sen upeaan luontoon. Olen kotoisin paikkakunnalta, jossa järvi oli aina lähellä ja siksi veden ääreen pääseminen on minulle tärkeää. Valitettavasti viimeisimpien Helsingin huonohkojen talvien vuoksi jääkävelyt ovat jääneet nyt vähille, mutta Vaasassa teimme useinkin ystävien kanssa jääkävelyjä Palosaarelta.

Ystävät ja perhe ovat se kolmas tärkeä tekijä hyvinvoinnin kannalta. Ja Vaasan parhaana antina ovatkin kaikki ne ystävät, jotka ovat olleet tukena ja jakaneet huolet sekä ilot opiskeluajoilta tähän päivään.

Anna-Riikka Oravakangas

Opinnot: Filosofian maisteri 2015, Viestinnän monialainen koulutusohjelma; organisaatioiden viestintä
Työ: Viestintäsuunnittelija