Topias Mäkelä

Supply Coordinator, Metsä Fibre
Kauppatieteiden maisteri 2022, tuotantotalous
Topias Mäkelä

Miksi Vaasan yliopisto? Mistä tulit tänne opiskelemaan?

Muutin Vaasaan kotikaupungistani Porista, jossa hyvä ystäväni lukiosta vinkkasi minua tutustumaan tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelmaan. Päätin hakea Vaasaan, koska en ollut aivan varma, haluanko suuntautua enemmän teknilliselle vai kaupalliselle puolelle. Tuotantotalouden linja tarjosi kummatkin ja piti siten kaikki ovet avoinna työelämään.

Pääaineekseni valikoin kandivaiheessa tuotantotalouden, sillä tavoitteeni oli maisterivaiheessa päästä opiskelemaan kansainväliseen Industrial Management -maisteriohjelmaan, josta valmistuin kauppatieteiden maisteriksi keväällä 2022. Sivuaineena opiskelin kandivaiheessa laskentatoimea ja rahoitusta ja maisterivaiheessa taloustiedettä.

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajasta? 

Vaasassa opiskelijoiden välillä vallitsi hyvä ilmapiiri, ja uusia ystäviä löytyi nopeasti. Ystävät ovat pysyneet elämässä myös opintojen jälkeen, ja usein muistelenkin lämmöllä sekä yliopistolla että vapaa-ajalla viettämäämme yhteistä aikaa. Opinnoista päällimmäisenä on jäänyt mieleen Vaasan poikkeuksellisen upealla paikalla sijaitseva nykyaikainen kampus ja osaava rennolla asenteella työskentelevä henkilökunta.

Sain yliopiston kautta erittäin mielenkiintoisen opinnäytetyöpaikan, joka oli osa Business Finlandin tukemaa BATTRACE- hanketta. Pääsin tutustumaan itselleni entuudestaan tuntemattomaan alaan yhdessä huippuammattilaisten kanssa ja ammentamaan yliopistossa opittuja asioita. Tärkeän aiheen ympärillä työskentely tuntui mukavalta ja antoi paljon tärkeitä oppeja työelämään, siksi suosittelenkin tutustumaan eri toimijoiden yliopisto-opiskelijoille tarjoamiin opinnäytetyötoimeksiantoihin.

Millaista työsi on?

Työskentelen tällä hetkellä Raumalla Metsä Fibren palveluksessa tehtävänimikkeellä Supply Coordinator. Vastuualueenani on sellutehtaan tuotannon ja toimitusten suunnittelu.

Työni on käytännössä kokonaisuuden hallintaa sekä ulkoisten ja sisäisten tekijöiden aiheuttamien muuttuvien tilanteiden organisointia. Päämääränä kaikessa toiminnassa on varmistaa, että tilanteessa kuin tilanteessa asiakas saa oikeaa tavaraa oikeaan aikaan. Kun markkina vetää ja tuotanto on tasaista, työ on eri prosessien tarkkailua ja päivittäisten rutiinien hoitamista, kun taas poikkeustilanteissa hyvinkin kiireistä ”tulipalojen sammuttelua”.

Työssäni pidän siitä, että vastuualue on laaja ja joka päivä oppii uutta. Kun pitää silmät auki ja on aktiivinen, pystyy kehittämään toiminnan tehokkuutta ja ennen kaikkea omia taitojaan. Pidän myös tärkeänä sitä, että työ ei ole pelkästään yksinäistä puurtamista, vaan saan päivittäin olla tekemisissä sekä tiimini että useiden eri sidosryhmien kanssa.             

Tärkein oivallus yliopistossa?

Tärkeintä ei ole tietokoneen ruudun tai kurssikirjojen takana vietetty aika huippuarvosanojen toivossa. Tärkeämpää on oppia toimimaan ryhmässä ja selvittämään asioita sekä olemaan avoin uusille haasteille, koska niistä työelämäkin useasti koostuu.

Nykyisiä opiskelijoita kehotan ottamaan kaiken ilon irti opiskeluajasta. Se on kuitenkin hyvin lyhyt ajanjakso verrattuna työelämään.