Amanda Sahlstedt

Liiketoiminnan muutoskonsultti, IBM
Kauppatieteiden maisteri 2021, tietojärjestelmätiede
Amanda Sahlstedt

Mikä toi sinut Vaasaan?

Valmistuttuani ylioppilaaksi Tampereella tiesin, että haluan opiskella joko teknistä alaa tai kauppatieteitä. Sain huomata, että Vaasan yliopistossa on mahdollista suorittaa kauppatieteen kandidaatin ja maisterin tutkinto myös Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikössä. Pääaineeni oli tietojärjestelmätiede. Maisterivaiheessa opiskelin teknisen viestinnän linjalla, jossa käyttäjäkokemuksen, ihmisen ja tietokoneen välinen vuorovaikutus sekä tekoäly olivat kiinnostukseni kohteita. Niistä aiheista kirjoitin myös graduni.

Muistelen lämmöllä opiskeluaikaa Vaasassa: uudet ystävät, ainejärjestö Warrantin ja Tutin järjestämät opiskelijatapahtumat sekä tietysti kaunis ja kotoisa kampus meren rannalla olivat mahtavia. 

Laadukkaan kauppatieteen tutkinnon lisäksi Vaasan yliopisto tarjosi paljon erilaisia mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita, esimerkiksi lähteä opiskelijavaihtoon Souliin Etelä-Koreaan ja opiskella uusia kieliä, kuten italiaa. Vaasan ja muiden yliopistojen välinen yhteistyö mahdollisti kurssien ja sivuaineiden valinnan juuri omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Lähdinkin opiskelemaan muotoilujohtamista Aalto-yliopistoon FITech-opintojen kautta.

Millaista työsi on?

Olen liiketoiminnan muutoskonsultti (Business Transformation Consultant) IBM:llä, jossa työskentelen sekä muutosjohtamisen ja digitaalisen transformaation että analytiikan parissa.

Työni on erittäin monipuolista ja edellyttää jatkuvaa ongelmanratkaisua, ihmisläheistä otetta muutokseen ja kompleksisten asioiden ja kokonaisuuksien ymmärrystä. Onkin mahtavaa, että saan oppia jotain uutta joka päivä: IBM teknologiayhtiönä antaa mahdollisuuden tarkastella teknologian kehittymistä eturivissä, ja työni konsulttina taas antaa minulle mahdollisuuden tutustua erilaisiin yrityksiin ja heidän liiketoimintaansa. Saan soveltaa yliopiston aikana karttunutta osaamista muun muassa teknologioista, projektien johtamisesta ja yleisesti liiketoiminnasta. 

Työssäni parasta on ihmiset ympärilläni, sillä saan työskennellä monialaisissa tiimeissä ja taustoiltaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa. IBM:llä tapaa teknologian asiantuntijoita ja huippuosaajia ympäri maailmaa, ja heiltä voi oppia paljon. Yhteisöllisyys on meille tärkeää Suomen IBM:llä, mutta yrityksen kansainvälinen luonne mahdollistaa verkostoitumisen myös Suomen ulkopuolella. Olen saanut osallistua moniin koulutuksiin muun muassa Englannissa ja Saksassa. 

Tärkein oivallus yliopistossa?

Opin, että laaja-alaisuus on rikkaus, ja että kyky ymmärtää ja soveltaa niin teknisiä kuin liiketoiminnallisiakin näkökulmia on kombinaatio, joka vie pitkälle.

Uudelle opiskelijalle sanoisin, että kokeile rohkeasti uusia asioita ja syvenny mielenkiinnon kohteisiisi, lähde vaihtoon, verkostoidu ja nauti! Näitä vuosia muistelet myöhemmin lämmöllä.