Ilmo Laitalainen

Production Development Specialist, ABB Smart Power
Diplomi-insinööri, ohjelmistotekniikka.
Ilmo Laitalainen

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajoista?

Parasta opiskeluajoissa oli ehdottomasti ainejärjestötoiminta ja hyvä yhteenkuuluvuus. Se näkyi tekniikan tiedekunnassa siten, että kaikkien opiskelijoiden kanssa tutustui helposti. Olin aktiivisesti mukana oman alani ainejärjestön toiminnassa. Yliopistolla vallitsi hyvä yhteinen tekemisen meininki. Se korostui erityisesti, kun järjestettiin poikkitieteellisiä tapahtumia eri alojen opiskelijoille yhdessä muiden ainejärjestöjen kanssa.

Millaista työsi on?

Työskentelen tällä hetkellä ABB Smart Powerin Vaasan yksikön tehtaalla tuotannon kehityksen asiantuntijana (Production Development Specialist). Tehtävässäni pyrin kehittämään tuotantoa siten, että tuotteiden valmistaminen olisi laadukkaampaa, tehokkaampaa ja vaivattomampaa. Ratkaisuissa pyritään hyödyntämään monipuolisesti uusinta teknologiaa, kuten koneälyä, robotiikkaa, automaatiota ja pilvipalveluita.

Työssäni kohtaan erilaisia tuotannon ongelmia, joihin pyritään löytämään erilaisia ratkaisuja. Jatkuvan kehittämisen lisäksi tiimini toimii myös tuotannon tukena, jolloin robottien, automaattien tai korkeavarastojen ongelmien ratkaisu on päivittäistä tekemistä. Työtehtäviini kuuluu projektien osalta yhteistyö alihankkijoiden ja toimittajien kanssa sekä toiminnan ohjaaminen omilla vastuualueilla.

Työssäni parasta on se, että pääsen hyvin vapaasti kehittelemään erilaisia hyvinkin innovatiivisia ratkaisuja. Ikävintä on, että joskus aikataulut ovat todella tiukat, kun erilaisten kehitysprojektien lisäksi aikaa kuluu myös tuotannon tuessa. Joskus saattaa tuntua siltä, että ei ehdi saada tarpeeksi aikaan.

Ehdottomia huippukohtia työssäni ovat olleet yrityksen edustustehtävät, joista mainittakoon erityisesti Vaasan yliopistolla järjestettävä Vaasa Game Days, jossa olin osana tiimiä kertomassa ABB:stä sekä ajeluttamassa halukkaita formulasimulaattorilla.

Tärkein oivalluksesi yliopistossa?

Yliopisto opetti paljon sellaista, josta on työelämässä ollut hyötyä. Tärkeimmäksi oivallukseksi mieltäisin sen, miten erilaisia ongelmia voidaan lähestyä niin työelämässä kuin vaikeilla kursseilla, jossa opetettava aihe on vaikea tai tuntematon. Tiedonhaku, sen hyödyntäminen ja yhteistyö ovat ne tärkeimmät asiat, joiden avulla vaikeakin ongelma saadaan ratkaistua. Opinnoista käteen jäivät myös ohjelmointitaidot, innovatiivinen ja uskalias ajattelutapa sekä teknologian kehittämisen into.

Fun fact: Viihdyin Vaasan yliopistossa niin hyvin, että heti valmistumiseni jälkeen aloitin Avoimessa yliopistossa kauppatieteellisen tiedekunnan opinnot, joita suoritin ensimmäisenä täytenä työvuotenani 65 opintopistettä. Tavoitteena on, että pääsen syksyllä 2021 opiskelemaan kauppatieteen maisterivaiheeseen.