Sonja Rautkoski

HR-koordinaattori, Varma
Kauppatieteiden maisteri 2023, henkilöstöjohtaminen
Sonja Rautkoski

Miksi Vaasan yliopisto? Mistä tulit tänne opiskelemaan? 

Pohdin lukiossa, lähtisinkö opiskelemaan kauppatieteitä vai psykologiaa. Tutkiessani eri vaihtoehtoja päädyin Vaasan yliopiston sivuille ja löysin sieltä henkilöstöjohtamisen opinto-ohjelman, jonka yhteydessä voisin sivuaineena opiskella työ- ja organisaatiopsykologiaa. Mitä enemmän luin henkilöstöjohtamisen maisteriohjelmasta, sitä oikeammalta ja minulle sopivimmalta opintopolulta se tuntui. Se antaisi nimittäin mahdollisuuden yhdistää molemmat alat, joiden välillä lukiossa puntaroin. 

Muutin kotikaupungistani Heinolasta Vaasaan heti lukiosta valmistuttuani. Muutto toiselle puolelle Suomea oli jännittävää, mutta Vaasa osoittautui mukavaksi kaupungiksi, ja kotiuduinkin sinne nopeasti.

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajasta? 

Sekä kandi- että maisterivaiheen opinnot olivat monipuolisia ja toteutustavat vaihtelivat yksilötöistä tentteihin ja käytännönläheisiin ryhmätöihin. Etenkin maisterivaiheen kurssit olivat mielenkiintoisia ja sisällöt laadukkaita, kun pääsi syventämään oppeja henkilöstöjohtamisen teemoista. Pidin myös siitä, että maisterivaiheen opinnot saattoi suorittaa pitkälti etänä, mikä mahdollisti opiskelun joustavan yhdistämisen työhön ja vapaa-aikaan.  

Olen myös iloinen verkostoista, joita opiskeluaikana sain rakennettua. Tapasin muutaman parhaimmista ystävistäni opintojen aikana ja sain omaan alaani liittyviä kontakteja elämääni. Erityiskiitosta haluan antaa loistavalle graduohjaajalleni Riitta Viitalalle, jolta olen saanut paljon arvokkaita oppeja sekä luottoa itseeni ja omaan ammatilliseen identiteettiini niin opintojeni aikana kuin vielä niiden jälkeenkin.

Millaista työsi on? Mitä työssäsi on parasta?

Työskentelen tällä hetkellä HR-koordinaattorina Varmassa. Pääsin Varmaan aluksi HR-harjoittelijaksi ja siitä olen edennyt nykyiseen tehtävääni samoihin aikoihin valmistumisen kanssa. Työnkuvani on hyvin monipuolinen ja laaja, hoidan muun muassa työsuhde- ja palkka-asioita, rekrytointiprosessien koordinointia ja etenkin hakijaviestintää, työnantajakuvan kehitystä sekä HR- järjestelmien ja robotiikan ylläpitoa ja kehitystä.

Työni on ihan mahtavaa! Saan nähdä HR:ää todella monipuolisesti ja olen päässyt mukaan päätehtävieni lisäksi muun muassa perehdytyksen kehittämiseen, HR-raportointiin sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön edistämiseen. Lisäksi teen tiiviisti yhteistyötä eri liiketoimintojemme ja esihenkilöidemme kanssa, joten pääsen näkemään ja oppimaan asioita myös HR-alan ulkopuolelta. Työni onkin hyvin opettavaista ja sopivan haastavaa, eli pääsen kehittämään ja kehittymään. On todella palkitsevaa huomata, kun oma osaaminen kasvaa ja luotto omaan tekemiseen vahvistuu.

Nautin työtehtävistäni todella paljon, ja niiden lisäksi parasta työssäni on työyhteisömme sekä tiimini ja esihenkilöni. Tämä työ on ensimmäinen oman alani työpaikka, joten on luonnollista, että vielä opettelen asioita. Olenkin saanut korvaamatonta tukea ja kannustusta tiimiltäni näin HR-urani alkuvaiheessa.

Viimeisin huippukohta työuraltani on tänä syksynä saamamme voitto Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kilpailussa sekä tunnustus, kun anonyymi rekrytointimme palkittiin Vuoden kesätyökäytännöksi. Olen työskennellyt tiiviisti tämän vuoden kesätöiden sekä anonyymin rekrytoinnin parissa, joten nämä tunnustukset ovat tähän mennessä olleet mieleenpainuvimpia ja minulle merkityksellisimpiä.

Minkä vinkin antaisit itsellesi, jos olisit nyt aloittamassa opinnot?

Opiskeluaika voi olla ajoittain erittäin rankkaa, joten on tärkeää ylläpitää tervettä tasapainoa opintojen ja muun elämän välillä. Kävin itse töissä opintojen ohella, joten lepo jäi toisinaan vähäiseksi. Muista siis pitää taukoja ja lomaa riittävästi! Kaikessa ei myöskään tarvitse loistaa, ja priorisointi on yksi tärkeimmistä taidoista niin opiskeluaikana kuin myöhemmin työelämässäkin. Opinnoista ei kannata siis tehdä elämää suurempaa asiaa.