Sami Sykkö

Toimittaja, viestintä- ja markkinointikonsultti
Kauppatieteiden maisteri 1996, pääaineena kansainvälinen markkinointi.
Sami Sykkö

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajoista?

Vaasan yliopisto oli oikea unelmayliopisto, jossa annettiin arvoa opiskelijan toiveille ja tulevaisuuden suunnitelmille. Vaikka olin ekonomiopiskelija, sain opiskella englannin ja saksan kieliä sivuaineina. Opiskelujeni aikana yliopisto muutti Palosaarelle, jossa oli mielettömän hieno kampus meren äärellä.

Vaasa oli todella kiva merikaupunki, jossa opiskelijan oli mahdollista tehdä kaikenlaista. Itse olin mukana ylioppilasteatterissa ja tein ylioppilaslehteä. ”Häiriötekijöitä” ei kuitenkaan pienessä kaupungissa ollut liikaa, vaan saattoi valmistua nopeasti.

Toisaalta Vaasa olisi voinut sijaita hieman lähempänä kotipaikkaani Helsinkiä. Silloin junaakin piti vielä vaihtaa Seinäjoella. Yliopistossa asioita olisi voitu tehdä vähän isommin ja kunnianhimoisemmin, olisin toivonut esimerkiksi yhteistyötä maailman huippuyliopistojen kanssa.

Työurasi: mitä teet tällä hetkellä? Työnkuvasi, nimikkeesi ja työpaikkasi 

Työskentelen Helsingissä toimittajana sekä viestintä- ja markkinointikonsulttina, joten elämä ei käy pitkäveteiseksi.Kirjoitan useisiin lehtiin, muiden muassa Helsingin Sanomiin ja Kuukausiliitteeseen, esiinnyn televisiossa ja luennoin viestinnästä ja tyylistä sekä konsultoin yrityksiä brändinrakennuksessa ja viestinnässä. Moderoin myös seminaareja ja juonnan gaaloja ja tilaisuuksia.

Jos en olisi opiskellut Vaasan yliopistossa, minusta ei olisi tullut toimittajaa. Kaikki alkoi siitä, kun Ylioppilaslehden silloinen päätoimittaja, nykyinen Talouselämä- ja Fakta-lehtien uutispäällikkö Ninni Myllyoja pyysi minulta juttua ylioppilaslehteen. Ensimmäisen jutun jälkeen hän halusi lisää. Kun kysyin syytä, Myllyoja vastasi, että ”sinulla on oma ääni”. Ymmärsin, että on tärkeää, että kirjoittajalla on erottuva tapa kirjoittaa, oma ääni.

Vuosien saatossa olen tehnyt ja yhä teen ekonomin koulutustani vastaavaa työtä. Ensimmäinen työpaikkani valmistumisen jälkeen oli tiedottajana Muotoilukeskus Muovassa Palosaarella. Siellä tein markkinointimateriaaleja ja viestintää. Gloria-lehden päätoimittajana vuosina 2010–2012 osallistuin lehden markkinoinnin suunnitteluun, brändinrakennukseen ja kannoin harteillani lehden taloudellista menestystä. Myös nykyinen konsultin työni vastaa koulutustani..

Parasta työssäni on sen itsenäisyys, luovuus ja haasteet. En voi olla koskaan tarpeeksi hyvä. Ja tietenkin työni avaamat ovet, mikä takaa, ettei elämäni käy tylsäksi. Toimittajana olen päässyt uskomattoman hienoihin paikkoihin ja tapaamaan suuria persoonia.

Miten pidät huolta itsestäsi?

En ole koskaan polttanut tupakkaa enkä käyttänyt alkoholia tai huumeita. Olen entinen taitoluistelija, ja kuusivuotiaasta asti minuun on iskostettu terveellistä elämäntyyliä ja ruokavaliota.

Elämässä pitää olla nautintoja eikä niistä pidä luopua mutta kohtuudella kaikkea. Olen toivoton karkkinarkkari ja syön karkkia joka päivä mutta en paljoa. Rakastan hampurilaisia, mutta muuten syön vain vähän punaista lihaa. Käyn juoksulenkeillä. Ja kun ihminen vanhenee, on pakko alkaa pitää huolta ryhdistä.

Mutta ei ihminen voi hyvin, jos pää voi huonosti. Ajattelen niin, että onni ei ole jossain muualla ja sen saavuttaa vain ostamalla jotakin tai matkustamalle muualle. Minusta onni on näkökulmakysymys. Yritän muistaa olla kiitollinen siitä, mitä olen saanut.