Risto Mäkinen

KHT-tilintarkastaja, Hill Audit Oy
Kauppatieteiden maisteri 2013, tilintarkastus.
Risto Mäkinen

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajoista?
 

Opiskelin kauppatieteitä. Pääaineeni oli laskentatoimi ja rahoitus, tilintarkastuksen linja toisesta opiskeluvuodesta lähtien.

Vaasa oli oikein sopivan kokoinen kaupunki pienestä maalaiskylästä kotoisin olevalle nuorelle miehenalulle. En tuntenut kaupungista käytännössä ketään, mutta hyvin nopeasti löytyi oma opiskelijaporukka, jonka kanssa pidetään edelleen tiiviisti yhteyttä. Oli hienoa kokea, kuinka vanhempien vuosikurssien opiskelijat ottivat fuksit vastaan. Opinnot Vaasan yliopistossa olivat monella tapaa hyvin käytännönläheisiä, ja siitä on ollut huomattavasti hyötyä myöhemmin työuralla.

Millaista työsi on?

Olen osakkaana noin 30 hengen tilintarkastusyhteisö Hill Audit Oy:ssä, johon yhdistimme oman yritykseni liiketoiminnat vuonna 2019. Toimin KHT-tilintarkastajana ja vastaan pääosin yhtiömme pääkaupunkiseudun ulkopuolisista toiminnoista Tampereelta käsin. Lisäksi vedän yhtiömme konkursseihin ja yrityssaneerauksiin keskittyvää erityistarkastusten praktiikkaa. Olen myös yhtiömme hallituksen jäsen.

Työni on projektiluonteista ja palloja on ilmassa koko ajan useita. Huomattava osa ajastani kuluu tiimien ohjaamiseen, tehdyn työn läpikäyntiin ja asiakkaiden neuvomiseen mitä erilaisimmissa asioissa. Lisäksi pyrin järjestämään enenevässä määrin aikaa liiketoiminnan kehittämiselle, uusien asiakkaiden hankkimiselle ja vanhojen asiakassuhteiden ylläpitämiselle sekä yhtiömme hallitustyölle.

Parasta työssä on monipuolisuus ja se, että saan jatkuvasti tehdä töitä huippuammattilaisten kanssa. Hieman harmaita hiuksia aiheuttaa toisinaan se, että toimeksiannot keskittyvät huomattavin osin keväälle. Erityisesti intohimoiselle talviurheiluihmiselle tämä on joskus haaste. Toisaalta uskallan sanoa, että yhtiömme on edelläkävijä juurikin tilintarkastuksen sesonkipiikin aiheuttaman työkuorman tasaamisessa siten, että se ei muodostu ylivoimaiseksi meillä työskenteleville asiantuntijoille.

Päätin vuonna 2015 lähteä suuresta kansainvälisestä tilintarkastusyhteisöstä kokeilemaan omia siipiäni yrittäjänä. Siitä on seurannut monia huippuhetkiä, varmasti suurimpana oivallus siitä, että oma osaaminen riittää varsin pitkälle tällä haastavalla ja jatkuvasti muuttuvalla toimialalla. Huippuhetkiä tarjoaa myös uusasiakashankinta ja siinä onnistuminen sekä nuorempien kollegoiden kehittymisen seuraaminen.

Tärkein oivalluksesi yliopistossa?
 

Perusasioiden hallitseminen ja monipuolinen opiskelu antaa hyvät eväät mielekkäälle työuralle. Yliopisto-opinnoissa kannatta rohkeasti käydä kokeilemassa, mistä aihepiireistä omat vahvuudet löytyvät ja vahvistaa niitä. Vaikka maailma ja työelämä muuttuvatkin vauhdilla, myös yksityiskohtaista käytännön osaamista arvostetaan edelleen huomattavan paljon. Teoreettisestakin opiskelusta pitäisi aina löytää kontaktipinta käytännön tekemiseen.