Mika Somppi

Hallintopäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
Kauppatieteiden maisteri 2008, laskentatoimi ja rahoitus
Mika Somppi

Millaista työsi on?

Se on tosi monipuolista. Tehtävääni kuuluu taloushallintoa, henkilöstöhallintoa, turvallisuus- ja kiinteistöasioita, jonkin verran tietotekniikkaa ja kaikki muut hallinnolliset asiat. Olen myös tiimivetäjänä, minulla on viiden hengen tiimi. Tämän lisäksi teen EU:n uraviestintää, eli kiertelen kertomassa eri tilaisuuksissa EU: tarjoamista työskentelymahdollisuuksista. Vaikka kuulostaa kliseeltä, niin ei kyllä ole kahta samanlaista päivää. Työssä painottuu eri tehtäväalueet kausien mukaan. Alussa laaja tehtäväkenttä tuntui kaoottiselta, kun oli niin paljon uutta asiaa ja hirveä määrä oppimista. Nyt reilussa viidessä vuodessa kaoottisuus on muuttunut tehtävän suolaksi ja on se, joka tekee työstä mielenkiintoista ja kivaa. Työn monipuolisuus on motivoivaa.

Tärkein oivallus yliopistossa?

Yleisemmällä tasolla, tietty kriittinen ajattelutapa sekä analyyttisyys ja analysointitaito, jonka oppii yliopisto-opintojen aikana. Opinnot valmentavat kriittiseen ajattelutapaan ja ymmärrykseen siitä, miten monimutkainen maailma lopulta on. Suurin osa asioista on lopulta jollakin harmaalla alueella eikä ääripäissä. Tätä en hoksannut opintojen aikana, vaan olen ymmärtänyt sen nyt vasta myöhemmin. Tämä ajattelutapa on kullan arvoista.

Käytännön läheisemmällä tasolla, se teoreettinen pohja, jonka sain. Käytännön kirjanpidon ja taselaskennan oppi kyllä hyvin käytännössä, mutta ilman teoreettista taustaa olisi mahdotonta syvällisesti ymmärtää itse tekemistä. Tämä syvällinen ymmärtäminen on ollut kovaa valuuttaa, kun olen toiminut EU:n eri taloushallintotehtävissä.

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajasta? 

Olen itse Vaasasta kotoisin, ja asuin jo Vaasassa. Minulla oli jo omat kaverit ja piirit, joten en lähtenyt niin aktiivisesti mukaan opiskelijaelämään. Minulla ei esimerkiksi koskaan ollut haalareita. Siinä kohtaa elämää en kokenut tähän tarvetta.

Mieleen on jäänyt Vaasan kampus merenrannalla, rento ilmapiiri sekä se että pystyi vaan menemään professorin ovelle koputtamaan, jos oli asiaa. Tiedekirjasto Tritonia oli silloin aika uusi, ja siellä me paljon opiskelimmekin. Opiskelussa oli hyvä fiilis, ja vaasalaisena oli, jännää tutustua muualta päin Suomea tuleviin kanssaopiskelijoihin. Arvokkain asia ovat ystävyyssuhteet, jotka opiskelun aikana solmin ja jotka edelleen ovat voimassa.

Neuvo nykyopiskelijoille?

Joskus opiskelijana mietin, mikä on työn merkitys. Itse olen aina hakenut merkitystä työlleni sen kautta, mitä organisaatio tekee. EU:ssa teen työtä muun muassa rauhan ja demokratian puolesta sekä ilmastonmuutosta vastaan. Tämä tutkinto ei ole sidottu mihinkään tiettyyn alaan, vaan kenttä, jossa voi liikkua, on todella laaja. Oikeastaan jokaisessa organisaatiossa tarvitaan talousosaajia. Kannustan tutkimaan itselleen sopivia vaihtoehtoja.

Tämän päivän työelämässä ja yhteiskunnassa itsestä huolen pitäminen on äärettömän tärkeää. Itsensä johtaminen, priorisointi ja omasta toimintakyvystä huolehtiminen on ihan avainjuttu. Pidä itsestäsi huolta, tee mieluisia asioita ja varaa sille itselle aikaa, koska muuten työelämä voi viedä helposti mukanaan.