Kukka Lehtimäki

Business Controller
Kukka Lehtimäki valitsi tilintarkastuksen opintosuunnakseen peruskurssilla heränneen mielenkiinnon perusteella. Valinta antoi kimmokkeen antoisalle viiden vuoden matkalle tilintarkastustyöhön sekä nykyiseen tehtävään business controllerina.
Kukka Lehtimäki

Mitä opiskelit Vaasan yliopistossa? 

Opiskelin kauppatieteellisessä tiedekunnassa laskentatoimea ja rahoitusta, linjaksi valitsin tilintarkastuksen.

Koska aloitit opiskelun, koska valmistuit?

Aloitin syksyllä 2008 ja valmistuin kesällä 2012.

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajoista?

Opiskeluaika, Vaasa ja yliopisto tuovat mieleen lämpimiä muistoja. Erityisen vahvana muistan yhteisöllisyyden: monet tulivat muualta Vaasan yliopistoon opiskelemaan ja kaikilla oli yhteinen intressi tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa arkea niin opintojen kuin vapaa-ajankin parissa. Opinnoissa kaikki olivat aina samalla viivalla eikä kenenkään menestys ollut muilta pois. Parhaat opiskeluvinkit jaettiin ennakkoluulottomasti sekä kaverien että vähän tuntemattomienkin kanssa. Arvostin sitä opiskeluaikana ja vaalin samaa ajattelua edelleen työelämässä.

Työurasi: mitä teet tällä hetkellä? Työnkuvasi, nimikkeesi ja työpaikkasi 

Olen tällä hetkellä business controllerina OP Ryhmän keskusyhteisössä. Vastuullani on OP:n Vähittäispankkiliiketoiminnan taloudelliseen raportointiin, tulosanalyysiin, -suunnitteluun ja -ennustamiseen liittyvä kokonaisuus.

Millaista työsi on? 

Työssäni on useita elementtejä, jotka kaikki tähtäävät entistä parempaan talouden johtamiseen ja liiketoiminnan tukeen. Huolehdin, että säännöllinen raportointimme sisältää laadukasta tulosanalyysiä ja -ennusteita. Kehitän raportointimme sisältöä ja työkaluja - välillä nainen&excel -menetelmällä, välillä osallistuen isompiin talouden järjestelmähankkeisiin. Lisäksi koordinoin Vähittäispankkiliiketoiminnan taloudellista suunnitteluprosessia. Viime vuosina OP:lla olen myös saanut olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa merkittäviä rakenteellisia uudistuksia, mikä on varmistanut ettei oppimiskäyrä ole päässyt madaltumaan liiaksi. Töitäni saan tehdä tiiviisti timanttisen pikkutiimini kanssa viisaat päät yhteen lyöden ja toisaalta laajan asiantuntijaverkoston kanssa. 

Mikä työssäsi on parasta?

En voi olla sanomatta, että parasta ovat työkaverit (joihin isossa talossa mahtuu mukaan myös useampia opiskelukavereita Vaasan vuosilta, mikä on hauskaa!). Sen lisäksi koen työnantajani äärimmäisen mielenkiintoiseksi - uniikki finanssialan jätti, joka koskettaa monen suomalaisen elämää ja jolla on iso yhteiskunnallinen merkitys alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Itselleni on tärkeää paitsi nauttia omasta työtehtävästäni, myös innostua kokonaisuudesta, jonka osana toimin. 

Huippukohtia työuran aikana?

Huippuhetket töissä ovat lähes aina olleet seurausta syvään päähän heittäytymisestä. Ja syvään päähän heittäytyminen on poikkeuksetta ollut kunnianhimon ja hölmöyden yhteisvaikutusta. Esimerkiksi vastuun ottaminen isosta projektista vailla kokemusta siitä, mitä oikeastaan pitäisi tehdä. Tai KHT-auktorisoinnin eteen hiki hatussa pakertaminen ymmärtämättä kunnolla, että tittelin mukana tulee myös aivan uudenlaista vastuuta. Tai kantapään kautta sen oppiminen, että kun voimavarat työelämässä eivät olekaan rajattomat, miten niitä voi käyttää fiksusti.

Tärkein oivalluksesi yliopistossa? 

Kannattaa tehdä jo opiskeluaikana rohkeasti valintoja, jotka vievät siihen suuntaan, johon itsellä on paloa. Naureskelin aikanaan yliopistossa tilintarkastuksen linjan valinnalleni, jonka tein puhtaasti erinomaisella peruskurssilla heränneen kiinnostuksen perusteella. Enpä arvannut, että valinta oli täysin itseni näköinen ja antoi kimmokkeen antoisalle viiden vuoden matkalle tilintarkastustyöhön sekä nykyiseen tehtävääni, jossa pystyn hyödyntämään aiemmin oppimaani sekä rikastamaan osaamistani uusilla ulottuvuuksilla.

Kukka Lehtimäki

Opinnot: KTM 2012, tilintarkastus
Työ: Business Controller, OP