Katja Rajala

Toimitusjohtaja
Katja Rajala ryhtyi nuorena yrittäjäksi ilman koulutusta ja oppi asiat kantapään kautta. Nyt sosiaali- ja terveyshallintotieteitä Vaasan yliopistossa opiskellut Rajala on onnellinen kokemuksistaan ja uskoo, että putkinäöllä katsomalla hyviä vaihtoehtoja menee ohi.
Katja Rajala

Mitä opiskelit Vaasan yliopistossa? 

Pääaineeni oli sosiaali- ja terveyshallintotiede ja sivuaineena julkisoikeus. Valmistuin maisteriksi 2007.

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajoista?

Hyvällä muistan kampuksen, joka on Vaasassa ihan huippu, mielettömän ihana paikka. Kun lähti aikuisena opiskelemaan, motivaatio oli korkealla. Osittain työssäkäyvälle aikuiselle opiskelu oli joustavaa ja sujuvaa. Opetuksesta ja opettajista jäi hyvä fiilis.

Mitä olisit kaivannut lisää opintoihisi?

Opintoihin olisin kaivannut mukaan eri sektorien, kuten järjestöjen ja yrityksien näkökulmaa, joka hallintotieteilijälle on työssä tätä päivää. Virkamiespäätöksetkin koskettavat aina elinkeinoelämää, ja virkailijoiden pitäisi osata arvioida, mitä päätökset tarkoittavat yritysten kannalta. Yliopisto voisi tukea yrittäjyyttä paitsi tarjoamalla kursseja yrittäjyydestä, myös etenkin nivomalla opetukseen elinkeinoelämän tuntemusta. Luennoille voi kutsua vieraita yritysmaailmasta tai voi miettiä, miten eri teemoja, esimerkiksi sosiaali- ja terveyshuollon palveluseteliä, käsitellään yrittäjyyden näkökulmasta.

Työurasi: mitä teet tällä hetkellä? Työnkuvasi, nimikkeesi, työpaikkasi 

Olen toimitusjohtaja Provida Oy:ssä. Olemme hoiva-alan yritys ja tarjoamme yksityistä lasten päivähoitoa. Meillä on kolme päiväkotia Vaasassa, mutta kasvuhalujakin on. Työssäni keskityn talous- ja henkilöstöasioihin sekä toiminnan organisointiin.

Miten sinusta tuli yrittäjä?

Minulla oli mielessä sosiaalialan opinnot, mutta se jäi, kun sain tilaisuuden ryhtyä kaupan alan yrittäjäksi vuonna 1994. Sairastumiseni syöpään sai minut miettimään, mitä haluan elämässäni tehdä ja suuntautumaan hyvinvointialalle. Lapsiperheen arjen keskellä aloin opiskella avoimessa yliopistossa. Opiskelu tuntui hyvältä, ja siksi hain varsinaiseksi opiskelijaksi.

Yrittäjyys on aina hyppy tuntemattomaan. Liiketoimintasuunnitelmia voi tehdä, ja teoriaa ja taitoa voi olla vaikka kuinka, mutta todellisuutta ei voi ikinä tietää. Hypättävä kuitenkin on.

Katja Rajala

Opinnot: HTM Vaasan yliopistosta 2007. Pääaine sosiaali- ja terveyshallintotiede, sivuaineena julkisoikeus
Työ: Toimitusjohtaja, oma yritys Oy Provida Ab