Podcastit

UnivaasaPod on Vaasan yliopiston tuottama podcastsarja yliopistoon hakeville.
Jakso 1

Jakso 1 - Apua, edessä on valintakokeet

Valintakokeisiin liittyy paljon erilaisia tunteita. Ajatus kokeista kutkuttaa, enteillen jotain uutta ja upeaa tulevaisuuteen. Ajatus kokeista voi myös ahdistaa ja jännittää.

Sanna kävi läpi neljät valintakokeet ennen kuin ovet unelmien alalle Vaasan yliopistoon aukenivat. Jännitys nimittäin pilasi kokeet kerta toisensa jälkeen.

Mistä jännitys kumpuaa ja miten sen saa kuriin? Voiko jännittämisen kääntää voimavaraksi?

Kuuntele jakso

Jakso 2 - Ei ainakaan Vaasaan

Pääseekö vai joutuuko Vaasan opiskelemaan, ja missä se edes sijaitsee?

Vantaalta vaasalaistunut Vilja ei itkenyt onnesta saadessaan tietää opintojen jatkuvan Vaasan yliopistossa.

Moni juttu mietitytti. Kuten se, suuttuuko joku, jos ei puhu molempia kotimaisia kieliä kunnialla – vai näkyykö ruotsi edes opiskelijan arjessa? Tarttuuko Pohjanmaan murre tai kaksikielisyys? Onko totta, että Vaasassa aina tulee? Entäs puheet yliopiston yhteisöllisyydestä ja opiskelijakuplasta?

Kuuntele jakso

Jakso 2
Jakso 3

Jakso 3 - Uuden opiskelijan ensimmäiset viikot

Olet saanut tiedon, että sinut on valittu opiskelijaksi yliopistoon tai korkeakouluun. Onnittelut siitä!

Uuden elämänvaiheen aloittaminen mietityttää varmasti monia. Opiskeluiden aloittaminen tuo mukanaan kaikenlaista uutta: muuttaminen pois kotoa ja kenties vieraalle paikkakunnalle, saako uusia ystäviä ja mitä edellisille tapahtuu, kuinka kotiutuu ja millaista se opiskelijaelämä ylipäätään on. Mikä on akateeminen vartti, mitä opiskelijabileissä tapahtuu ja millainen tapahtuma Kastajaiset oikeastaan on.

Haastateltavana tutorkoordinaattori Roope, joka tietää kaiken uuden opiskelijan ensimmäisistä viikoista.

Kuuntele jakso

Jakso 4 - Eri reittejä yliopistoon

Veera on tullut opiskelemaan Vaasan yliopistoon avoimen väylän kautta. Avoimessa opiskelu antoi tuntumaa yliopisto-opiskeluun sekä tuki käsitystä siitä, että alavalinta tuntuu omalta.

Sivutaanpa jaksossa myös Veeran suunnitelmia vaihto-opinnoista.

Jos ajatus todistusvalinnasta uhkaa viedä yöunet tai kevään kirjoituksien tavoiteltu laudatur-rivistö kauhistuttaa, tämä jakso on just sulle.

Kuuntele jakso

Jakso 4
Jakso 5

Jakso 5 - Työnteko opiskeluiden ohella

Työnteko opintojen ohella tuo kivaa lisätienestiä ja siitä saa myös arvokasta työkokemusta, työskenteli sitten millä alalla tahansa.

Vilma opiskelee Vaasan yliopistossa viestintätieteitä ja työskentelee paikallisessa mainostoimistossa sisällöntuottajana.

Millaista opiskelun ja työnteon yhdistäminen on? Mitä oppeja Vilma on saanut yliopisto-opinnoista työelämään – entä toisinpäin? Entä onko elämä yhtä koulua ja työntekoa, vai ehtiikö sitä välillä myös pitämään hauskaa?

Kuuntele jakso

Jakso 6 - Vaihto-opiskelun ensiaskeleet

Vaasan yliopisto tarjoaa lukuisia keinoja kansainvälistymiseen ja vaihto-opiskelu on yksi niistä. Opiskeluhetki ulkomailla tarjoaa loistavan mahdollisuuden hankkia kansainvälistä kokemusta, matkustella, kehittää itseään ja kielitaitoaan sekä saada uusia kokemuksia ja ystäviä ympäri maailmaa.

Mutta kyllä vaihtoonlähtö vaatii myös rohkeutta eikä siellä ole aina kivaa.

Mitä kaikkea vaihtoa varten tarvitsee pakata mukaan? Voiko vaihtoon lähteä kuka vaan? Ja miten sinne vaihtoon lähdetään? Näistä kertoo opiskelijamme Salla, joka vietti vaihtoaikansa Itävallassa.

Kuuntele jakso

Jakso 6