Yksityishenkilöille verovähennysoikeus yliopistolahjoituksista

Uutisen oletuskuva
Yksityishenkilö saa jatkossa vähentää yliopistolle antamansa lahjoituksen ansiotulostaan eli esimerkiksi palkka- tai eläketulostaan. Pysyväksi tarkoitettu verovähennysoikeus astuu voimaan vuoden 2016 alusta. Lakimuutos antaa yksityishenkilölle verovähennysoikeuden 850–500 000 euron lahjoituksesta yliopistolle tiedettä tai taidetta edistävään tarkoitukseen.
Vaasan yliopisto käyttää lahjoitusvaroja koulutuksen ja tutkimustoiminnan kehittämiseen.

Vähennyksen taloudellinen vaikutus maksajalle riippuu veroprosentin suuruudesta. Korkeimmassa veroluokassa 1000 euron lahjoitus keventää lahjoittajan kukkaroa verovähennyksen jälkeen vain 450 euroa.

Lahjoitusvähennyksen saa myös useammasta erillisestä lahjoituksesta. Yliopistolle saman vuoden aikana tehdyt lahjoitukset voi laskea yhteen. Jos henkilö lahjoittaa esimerkiksi Vaasan yliopistolle 500 euroa helmikuussa 2016 ja 500 euroa syyskuussa 2016, niin hän saa vuoden 2016 verotuksessa 1 000 euron vähennyksen ansiotulostaan Vaasan yliopistolle antamiensa lahjoitusten perusteella.

Tuloverolain 98 a §:n mukaan ”Luonnollinen henkilö ja kuolinpesä saa vähentää puhtaasta ansiotulostaan vähintään 850 euron ja enintään 500 000 euron suuruisen rahalahjoituksen, joka on tehty tiedettä tai taidetta edistävään tarkoitukseen Euroopan talousalueella olevalle julkista rahoitusta saavalle yliopistolle tai korkeakoululle taikka näiden yhteydessä olevalle yliopistorahastolle.”

– Tämä saattaa kannustaa henkilöä suuntaamaan yliopistolle rahan, joka muuten menisi verottajalle, sanoo Vaasan yliopiston yhteyspäällikkö Mika Palosaari.

Valtio tukee vastinrahalla

Palosaari muistuttaa, että valtio tukee yliopistojen varainhankintaa myöntämällä suurimmillaan kolminkertaisen vastinrahan yliopiston keräämää yksityistä pääomaa vastaan.

– Tuhannen euron lahjoitus voi siten tarkoittaa yliopistolle jopa neljän tuhannen euron lisäystä pääomaan, Palosaari sanoo.

Vaasan yliopiston varainhankintakampanja on käynnistynyt marraskuussa 2014 ja päättyy 30.6.2017. Yliopisto käyttää lahjoitusvaroja koulutuksen ja tutkimustoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2018 viisikymmentä vuotta täyttävälle yliopistolle lahjoittaminen onnistuu myös sähköisesti yliopiston verkkosivujen kautta.

Yliopistojen varainhankintakampanja

  • Varainhankintakampanja valtakunnallisesti käynnissä 11/2014–6/2017
  • Yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat osallistua
  • Valtio maksaa suurimmillaan kolminkertaisen vastinrahan kerätylle summalle
  • Yli 10 000 euron lahjoituksen voi kohdentaa suoraan tietylle alalle
  • Vaasan yliopisto käyttää pääoman tuottoa suoraan opetuksen ja tutkimuksen hyväksi

Lisätiedot:

Yhteyspäällikkö Mika Palosaari, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8522, mika.palosaari(ät)uwasa.fi

Mitä mieltä olit jutusta?