Mikä on kansalaisen rooli kriisitilanteessa?

Uutisen oletuskuva
Kansalaisen lusikka halutaan yhteiseen kuppiin turvallisuuden kehittämisessä. Turvallisuuskahvila avaa ovet Seinäjoella 31.5.2016. Turvallisuuskahvilaksi nimetty keskustelufoorumi on osa syksyllä pohjalaismaakunnissa järjestettävää PohjaBotten16 valmiusharjoitusta.
Turvallisuuskahvila on suunnattu kaikille yli 16-vuotiaille Seinäjoen seudulla asuville.

Sähkönjakelun pitkäaikainen keskeytyminen monine kerrannaisvaikutuksineen, laajamittainen maahantulo, vakava kyberhyökkäys ja akuutti sotilaallisen konfliktin uhka - kuinka sinä kansalaisena toimisit tässä tilanteessa? Mitä tekevät viranomaiset ja mitä voisivat tehdä? Nämä teemat nostetaan turvallisuuskahvilan pöytiin, joiden ääreen toivotaan kansalaisista kattava ikähaitari yli 16 vuotiaista lähtien.

Seinäjoen turvallisuuskahvila on osa Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan rahoittamaa Kansalaisyhteiskunnan rooli maanpuolustuksessa -tutkimushanketta, jota koordinoi Vaasan yliopisto.

Tavoitteena yhteinen kannanotto

Turvallisuuskahvilassa osallistujat pääsevät kuulemaan ja tenttaamaan eri alojen asiantuntijoita. Alustukset on rakennettu kriisiskenaarioiden tapaan, ja skenaarioita esittelevät everstiluutnantti Mika Piiroinen, palopäällikkö Juha Turkulainen ja ylikomisario Erkki Kerola. Keskustelut käydään kahvipöytien äärellä pienryhmissä, joita vetää koulutettu ryhmänvetäjä.

Turvallisuuskahvila ei jää pelkiksi puheiksi, vaan tavoitteena on vaikuttaa yhteiskunnallisen turvallisuuden kehittämiseen. Keskustelujen pohjalta kootaan osallistujien yhteinen kannanotto, johon pyydetään vastineita viranomaisilta ja päättäjiltä. Turvallisuuskahvilaan osallistuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski, joka pitää loppupuheenvuoron ja ottaa kantaa pienryhmissä esille tulleisiin näkökulmiin ja toimenpide-ehdotuksiin.

Turvallisuuskahvila on suunnattu kaikille yli 16-vuotiaille Seinäjoen seudulla asuville. Mukaan toivotaan eri-ikäisiä, eritaustaisia ja erilaisia näkemyksiä omaavia asukkaita. Turvallisuuskahvilaan mahtuu 30 osallistujaa, jotka valitaan ilmoittautuneiden joukosta siten, että osallistujajoukko edustaa mahdollisimman hyvin Seinäjoen seudun asukkaita. Ilmoittautuminen turvallisuuskahvilaan päättyy 27.5.

Turvallisuuskahvilan kansalaiskeskustelun järjestävät yhdessä Vaasan yliopisto, Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto, Maanpuolustuskorkeakoulu ja Tampereen yliopisto.

Tilaisuus järjestetään Seinäjoen kaupungintalolla (Kirkkokatu 6) tiistaina 31.5.2016 klo 16.00–20.30.

Turvallisuuskahvilan tarkempi kuvaus sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät verkosta osoitteesta:

Http://www.uwasa.fi/turvallisuuskahvila

Lisätietoja ja haastattelut:

Tarja Wiikinkoski, johtaja, pelastustoimi ja varautuminen -vastuualue, LSSAVI, tarja.wiikinkoski(at)avi.fi; 0295 018 800

Harri Raisio, dosentti, yliopistonlehtori, Vaasan yliopisto, harri.raisio(at)uwasa.fi; 029 449 8405

Mitä mieltä olit jutusta?