Vaasan yliopisto kerää kansalaisten havaintoja talouspetoksista

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopiston uusi tutkimushanke kartoittaa kansalaisten havaintoja talouspetoksista Suomessa. Laskentatoimen professori Annukka Jokipiin johtama tutkimusryhmä kartoittaa kansalaisten kokemia tai havaitsemia taloudellisia väärinkäytöksiä, jotka usein hoidetaan yrityksissä ja organisaatioissa sisäisesti.
Laskentatoimen professori Annukka Jokipiin johtama tutkimusryhmä kartoittaa kansalaisten kokemia tai havaitsemia taloudellisia väärinkäytöksiä, jotka usein hoidetaan yrityksissä ja organisaatioissa sisäisesti.

Useimmiten tapahtumia ei raportoida poliisille, koska ne ovat kiusallisia, hankalia tai kokonaisuuden kannalta vähäpätöisiä.

– Talouspetoksissa tavoitellaan perusteettomasti joko rahaa, tavaraa tai muita etuja. Petokset saattavat olla usean henkilön tiedossa, mutta usein yrityksillä tai yhteisöillä ei ole keinoja niiden havaitsemiseen tai voimavaroja niihin puuttumiseen, toteaa professori Annukka Jokipii, joka tunnetaan sisäisen valvonnan tutkijana.

Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa arkipäivässä havaittujen taloudellisten väärinkäytösten laaja kirjo. Aineiston perusteella voidaan kehittää uusia keinoja niiden havainnointiin, välttämiseen sekä ohjeistusta käytännön jatkotoimenpiteisiin yhteisöissä.

Väärinkäytöksiä on saatettu havaita eri yhteyksissä, kuten töissä, harrastusten parissa tai asiakkaana. Niistä saatu taloudellinen hyöty vaihtelee.

– Tutkimuksen kannalta myös pienet talouspetokset ovat mielenkiintoisia. Vastaanotamme kertomuksia kokemuksista ja havainnoista avoimella kyselyllä, joka löytyy osoitteesta www.uwasa.fi/talouspetos. Kysely on auki vuoden loppuun.

Professori Jokipiin mukaan kerätyt tapahtumat koostetaan nimettöminä ja tunnistamattomina. Vastaajat ja tapahtumapaikat pysyvät täysin anonyymeinä, eikä tapahtumien perusteella ryhdytä toimenpiteisiin, jotka kohdistuisivat kerrottuihin tapahtumiin.

Lisätiedot:
Professori Annukka Jokipii, Laskentatoimi ja rahoitus, Vaasan yliopisto p. 029 449 8482, annukka.jokipii at uwasa.fi

Mitä mieltä olit jutusta?