LUMA-keskus Pohjanmaa aloittaa toimintansa: Luonnontieteiden ilmiöitä, tekniikkaa ja ...

Uutisen oletuskuva
Lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen ja opiskeluun innostava LUMA-toiminta alkaa nyt myös Pohjanmaalla.

Vaasan yliopistossa toimintansa aloittava LUMA-keskus Pohjanmaa on osa valtakunnallista, koko Suomen kattavaa LUMA-keskusten verkostoa, johon kuuluu yhteensä kolmetoista keskusta.
Pohjanmaan LUMA-keskus innostaa nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian oppimiseen ja harrastamiseen. Kuvaaja: Satu Aaltonen, Vaasan yliopisto.
Dekaani Erkki Antila kertoi puheessaan olevansa huolestunut siitä, että nuorten kiinnostus matematiikkaan ja luonnontieteisiin on laskenut selvästi.
Yleisöä kerääntyi Vaasan yliopiston Wolff-auditorioon kuulemaan LUMA-keskuksesta.
LUMA-keskus Pohjanmaan johtaja Jaakko Yli-Ojanperä kertoi, että keskuksen tulevaa toimintaa ovat esimerkiksi erilaiset tiedekerhot.

Lapsien ja nuorien innostamisen lisäksi valtakunnallisen LUMA-toiminnan tavoitteena on myös tukea opettajia elinikäiseen oppimiseen aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin saakka, sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä.

LUMA-keskus Pohjanmaan avajaisia vietettiin 23.9.2016 yliopistokampuksen merellisissä maisemissa. LUMA-keskus Pohjanmaan johtajan Jaakko Yli-Ojanperän mukaan keskuksen missio on ”Luonnontieteiden ilmiöitä, tekniikkaa ja tekemisen meininkiä”.

– Painotan lasten ja nuorten aktiivista roolia sekä tein sen itse opin -periaatteen merkitystä oppimisprosessissa, sanoo Yli-Ojanperä.

Vaasan yliopisto on uudessa strategiassaan valinnut yhdeksi painoalakseen energian ja kestävän kehityksen. Yli-Ojanperän mukaan tämä tulee näkymään myös LUMA-keskus Pohjanmaan tulevassa toiminnassa.

Luvassa on monenlaista toimintaa: ala- ja yläkoululaisille suunnattuja tiedekerhoja uudessa LUMA-luokassa sekä mukaansatempaavia esityksiä ja uratarinoita.

Suomi tarvitsee lisää matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian osaajia

Avajaisissa puhuneen LUMA-keskus Suomi -verkoston johtajan Maija Akselan mukaan Pohjanmaan LUMA-keskus on tärkeä lisä valtakunnalliseen LUMA-verkostoon.

– Pohjanmaan LUMA-keskus on merkittävä avaus sekä kansainvälisesti, kansallisesti että alueellisesti. Se lisää yliopiston ja sen yhteistyökumppanien vahvan osaamisen näkymistä entisestään, myös päiväkodeissa, kouluissa ja perheissä, ja innostaa tulevaisuuden tekijöitä opiskelemaan matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa. Suomi tarvitsee lisää näiden alojen osaajia, sanoo Aksela.

– Keskus on myös merkittävä tuki opettajien elinikäiselle oppimiselle. Kaikki oppivat toisiltaan hyvässä vuorovaikutuksessa. Osaamista voidaan hyödyntää myös koulutusviennissä, Aksela lisää.

Lisätietoja:

LUMA-keskus Pohjanmaan johtaja Jaakko Yli-Ojanperä, p. 029 449 8587, jaakko.yli-ojanpera(at)uwasa.fi

LUMA-keskus Pohjanmaan koordinaattori Pekka Hiippala, p. 029 449 8280, pekka.hiippala(at)uwasa.fi

 

Valtakunnallinen LUMA.fi -portaali: www.luma.fi

Pohjanmaan LUMA-keskus: www.uwasa.fi/fi/sites/luma/

Mitä mieltä olit jutusta?