”Suomessa puuttuu vielä markkinatuote eläinten hyvinvoinnista” – oppia lihatilan ...

Uutisen oletuskuva
Lihantuotanto Suomessa elää voimakasta murrosta. Sekä sian- että naudanlihaa tuotetaan vähemmän kuin kulutetaan ja halvempi tuontiliha kiristää kilpailua ja heikentää suomalaisen tuotannon kannattavuutta. Tilojen määrä vähenee, mutta koko kasvaa. Lihatilaa on johdettava kuin mitä tahansa yritystä, taloudesta on oltava tarkka ja muuttuvat maailmanmarkkinat tunnettava.

Kolmekymmentä suomalaista lihantuottajaa kävi tutustumassa hollantilaisten ja saksalaisten lihatilojen toimintaan osana Vaasan yliopiston Levón-instituutin ja A-Tuottajat Oy:n toteuttamaa Lihatilan talous ja johtaminen -koulutushanketta.
Lihatilaa on johdettava kuin mitä tahansa yritystä, taloudesta on oltava tarkka ja muuttuvat maailmanmarkkinat tunnettava. Kuva: Mikael Hallbäck
Kolmekymmentä suomalaista lihantuottajaa kävi tutustumassa hollantilaisten ja saksalaisten lihatilojen toimintaan.
Ryhmä vieraili kahdella sikatilalla ja kahdella nautatilalla.

Ryhmä vieraili kahdella sikatilalla ja kahdella nautatilalla, nuorten eläinten rehujen tuottamiseen erikoistuneessa yrityksessä ja Wageningen yliopiston sikatutkimukseen keskittyvässä VIC Sterksel -keskuksessa.

– Oli kiinnostavaa nähdä Beter Leven -tähtijärjestelmä, sanoo ähtäriläinen naudanlihan tuottaja Ville-Veikko Sulkava.

Hollantilaiset lihantuottajat saavat tietyillä eläinten hyvinvointiin perustuvilla kriteereillä yhden, kahden tai kolmen tähden Beter Leven -sertifikaatin, joka vaikuttaa lihan hintaan.

– Suomessa puuttuu vielä markkinatuote eläinten hyvinvoinnista, sanoo sikatilaa Alahärmässä pyörittävä Juha Hakomäki.

– Oli hienoa nähdä, että esimerkiksi vapaaporsitukseen löytyy toimivia ratkaisuja ja tutkimuslaitokselta sai vielä lisää tuloksia samasta asiasta. Euroopassa siinä mennään jo pidemmällä, Suomessa ollaan vasta lähtökuopissa, eikä konkreettisia toimenpiteitä ole vielä tehty. Ennen investointia pitää olla pohjatietoa ja hahmottaa kokonaisuus, se vaatii monta tutustumismatkaa, Hakomäki jatkaa.

Lihatilojen talous ja johtaminen on Ely-keskuksen Maaseuturahaston rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisten lihatilallisten liiketoimintaosaamista. Hankkeessa tarkastellaan lihantuotannon muuttuvaa toimintaympäristöä ja koko tuotannon arvoketjua. Hankkeen toteuttavat Vaasan yliopiston Levón-instituutti ja A-Tuottajat Oy yhteistyönä.

Hanke järjestää seminaari- ja workshop-päiviä Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, viimeisessä ruotsiksi. Hankkeen koulutuksiin on tähän mennessä osallistunut yli 80 lihantuottajaa.

Lisätiedot:

Mikael Hallbäck
Vaasan yliopiston Levòn-instituutti
puh +358 29 449 8289, mikael.hallback(at)uwasa.fi

Antti Hyppönen
AtriaSika, kehitys ja hankinta
Puh. +358 50 520 4913, antti.hypponen(at)atria.com

 

www.facebook.com/lihatilantalousjajohtaminen

Mitä mieltä olit jutusta?