Vaasan yliopiston tiedetiimi HelsinkiChallenge -semifinaaliin

Uutisen oletuskuva
Vaasan yliopiston johtama Energiakylä 500 -tiimi on valittu HelsinkiChallenge-ideakiihdyttämökilpailun semifinaaliin.

Tiedepohjainen ideakilpailu kokoaa suomalaiset yliopistot monialaiseen yhteistyöhön koko maailman hyväksi. Kilpailuun haki 110 tiimiä, joista 20 tiedetiimiä valittiin ratkomaan aikamme suuria haasteita. Voittajalle on luvassa palkintona 375 000 euroa. Palkinto on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen, ja se jaetaan marraskuussa 2017.
Energiakylä 500 -tiimi valittiin HelsinkiChallenge -semifinaaliin. Kuvassa etualalla tiimin vetäjä Pekka Peura, taustalla osa tiimiläisistä: Pirkko Vartiainen, Arto Rajala, Kimmo Kauhaniemi sekä Erkki Hiltunen.

Energiakylä 500 -tiimi haluaa luoda koko Suomen laajuisen verkoston, joka koostuu alueista, jotka tähtäävät täysin energiaomavaraisiksi uusiutuvalla energialla.

– Verkoston tarkoitus on auttaa Suomea luopumaan fossiilisesta energiasta ja siirtymään kohti ympäristöystävällistä uusiutuvaa energiaa, sanoo tiimiä luotsaava johtaja Pekka Peura Vaasan yliopiston Levón-instituutista.

Energiakyliksi kutsutut alueet voivat olla erikokoisia ja koostua eri toimijoista asukkaista yrityksiin.  Olennaista on, että alueilta löytyy runsaasti peltoa, metsää ja muuta uusiutuvalle energiantuotannolle otollista luontoa. Kun verkosto on pystyssä, kullekin alueelle on tarkoitus luoda pitkän tähtäimen toimintasuunnitelma.

Peuran mukaan ratkaisu perustuu useamman vuoden tutkimustyölle ja aiemmille samaa aihetta käsitteleville hankkeille.

Vaasan yliopistosta tiimiin kuuluvat professori Kimmo Kauhaniemi, tutkimusjohtaja Erkki Hiltunen, professori Pirkko Vartiainen, professori Arto Rajala, projektipäällikkö Ari Haapanen ja tutkija Simo Keskinen.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista tiimissä ovat professori Hannu Törmä, professori Sami P. Kurki ja tutkija Susanna Kujala, Aallosta professori Raimo Lovio, professori Ari Ekroos, tohtoriopiskelija Kanerva Sunila ja tutkija Karoliina Auvinen. LUKEsta mukana ovat professori Antti Asikainen ja vanhempi tutkija Perttu Anttila.  Energiakylä 500 -tiimissä ovat myös järjestöpäällikkö Tapio Tuomi Lähienergialiitosta, asiantuntija Keijo Siitonen ProAgria Laplandista sekä kehitysjohtaja Jukka Lokka Sodankylän kunnasta.

Suomalaiset yliopistot muuttavat yhdessä maailmaa Suomi100-juhlavuonna

 

Helsinki Challenge -kilpailuun hakeneet tiimit esittivät omat ratkaisuehdotuksensa YK:n kestävän kehityksen tavoitteista kumpuaviin kilpailuteemoihin.  Kilpailun semifinaaliin valitut, tutkijoiden luotsaamat tiimit kehittävät kilpailun aikana ratkaisuja yhteistyössä yritysten, järjestötoimijoiden, päättäjien, median ja julkisen sektorin edustajien kanssa.

Kilpailuun haki 110 tiimiä, joissa on mukana 340 asiantuntijaa suomalaisista yliopistoista ja yli 160 muuta organisaatiota. Esikarsintavaiheen tuomaristo valitsi kiihdyttämöohjelmaan 20 semifinalistitiimiä kriteereinään tiedepohjaisuus, ratkaisuhakuisuus, vaikuttavuus, uutuus ja luovuus.

– Tuomariston työ oli haastava. Odotamme innolla, miten ratkaisut jatkossa kehittyvät. Kilpailuehdotusten kivijalkana on tutkimus ja vahva tieteellinen osaaminen. Kiihdyttämöprosessin aikana voi syntyä vaikka liiketoimintaa, uusi tieteenala, kaupallistettava idea, yrittäjyyttä tai tieteellinen läpimurto. Suunnan päättää tiimi, muistuttaa tuomariston puheenjohtaja Pekka Haavisto.

 

Kiihdyttämö törmäyttää tiedeyhteisön ja yhteiskunnan osaajat

Tiimeissä on mukana yli 150 tutkijaa ja asiantuntijaa suomalaisista yliopistoista, yrityksistä, järjestöistä ja julkisorganisaatioista. Semifinaalivaiheeseen valitut tiimit osallistuvat tammikuussa käynnistyvään kiihdyttämöohjelmaan. Kiihdyttämössä he kehittävät ratkaisuaan, luovat verkostoja, saavat tukea viestintään ja rakentavat yhteistyömahdollisuuksia.

– Tänä päivänä tutkijoilta edellytetään monialaista yhteistyötä, joka hyödyttää yhteiskuntaa laajasti. Helsinki Challenge toimii alustana aktiiviselle vuorovaikutukselle: tiedeyhteisön ja yhteiskunnan eri toimijoiden yhteistyölle ja dialogille, jonka avulla tutkimuksen vaikuttavuus kasvaa, kertoo Helsinki Challengen projektipäällikkö Ira Leväaho.

Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä ja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.

Tutustu tarkemmin Energiakylä 500 -tiimiin ja muihin HelsinkiChallenge -kilpailun tiimeihin: challenge.helsinki.fi

Lisätietoja:

Pekka Peura, johtaja, Vaasan yliopiston Levón-instituutti, pekka.peura(at)uwasa.fi, puh. 029 449 8206 (Energiakylä 500 -tiimin vetäjä)

Ira Leväaho, Helsinki Challenge projektipäällikkö, Helsingin yliopisto, ira.levaaho(at)helsinki.fi, puh. 050 5058152

 

Mitä mieltä olit jutusta?