Juuli-Tuuli Osmo

Erityisasiantuntija
Juuli-Tuuli Osmo koki kauppatieteiden tutkinnon antavan valmiudet monenlaisiin työtehtäviin. Tie henkilöstöjohtamisen tutkinto-opiskelijaksi kävi avoimen väylän kautta. Samalla avoimen opinnot olivat oiva tapa testata kauppatieteiden sopivuutta itselle. Valmistumisen jälkeen Juuli-Tuuli on edennyt urallaan rekytoinnin parissa.
Juuli-Tuuli Osmo

Mitä opiskelit Vaasan yliopistossa? Koska aloitit opiskelun ja koska valmistuit?

Opiskelin kauppatieteitä, jossa pääaineenani oli henkilöstöjohtaminen. Valmistuin lukiosta keväällä 2015 ja välivuoden työskentelyn ohella aloitin kokeilumielessä tekemään Vaasan avoimen yliopiston kursseja. Kuulin pian mahdollisuudesta päästä opiskelemaan yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi, kun avoimen kursseja on suoritettu tietyn verran hyvällä opintomenestyksellä. Vuotta myöhemmin aloitin toden teolla suorittamaan Vaasan avoimen yliopiston kursseja tavoitteenani tutkinto-opiskelu. Avoimen opinnot veivät mennessään ja pian minulla olikin jo valmis kandidaatintutkielma odottamassa, kun pääsin sisään yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Valmistuin kauppatieteiden kandidaatiksi joulukuussa 2018 ja maisteriksi kesäkuussa 2020.

Miksi Vaasan yliopisto? 

Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, joten matka ensin Vaasan avoimen yliopiston tunneille ei ollut pitkä. Avoimen yliopiston kurssit olivat oiva tapa testata kauppatieteiden sopivuutta itselle. Samalla innostuin henkilöstöjohtamisen pääaineesta ja se vahvisti entisestään haluani päästä juuri Vaasan yliopistoon opiskelemaan. Kauppatieteiden tutkinnon koin antavan valmiudet monenlaisiin työtehtäviin, mikä tuki päätöstäni lähteä opiskelemaan alaa. Kampuksen ihanat tilat meren läheisyydessä veivät myös sydämeni ensimmäisestä luennosta alkaen.

 Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajasta?

Opintojen ryhmätöissä pääsin verkostoitumaan ihmisten kanssa, joiden kanssa olen vieläkin tekemisissä. Vaasa oli kaupunkina ihana paikka asua, kun meri oli läsnä kaikkialla ja pyörällä pääsi helposti liikkumaan mihin vain.

Avoimen opinnot ja sitä kautta reitti yliopistoon antoivat mahdollisuuden päästä etenemään kohti unelmiaan ilman pitkittyviä välivuosia. Jälkikäteen koen myös oppineeni avoimen itsenäisen opiskelutavan kautta entistä vahvempaa vastuunottoa. Muistelen vieläkin lämmöllä Vaasan avoimen yliopiston nyt jo eläköitynyttä opintopäällikkö Sonja Hakalaa, joka kannusti tarttumaan opintoihin ja valoi uskoa oman jutun löytämiseen välivuoden keskellä.

Opinnot antoivat hyviä valmiuksia työelämään haastavissakin asioissa kannan ottamiseen ja laajoihin kirjoitustehtäviin. Maisteriopintojen ajan työskentelin rekrytointitoimeksiantoja tekevässä yrityksessä, joten oli mukava saada luettua työnteko harjoitteluksi.

Työurasi: mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?

Työskentelen parhaillaan rekrytoinnin erityisasiantuntijana valtiolla Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa. Tuen esihenkilöitämme rekrytoinnin eri vaiheissa varmistamalla, että rekrytoinnit sujuvat ja niissä noudatetaan valtion suhteellisen tarkkaa rekrytointilainsäädäntöä. Rekrytoinnin jatkuva kehittäminen sujuvampien prosessien osalta on laaja osa työtäni. Viime aikoina olen ottanut vastuuta myös työnantajamielikuvaan liittyvistä tehtävistä. 

Millaista työsi on?

Koen olevani myös luova ihminen, joka on parhaimmillaan päästessään itse vaikuttamaan työnsä raameihin ja kehittämään työtä yhä sujuvammaksi. Nykyisessä työssäni olenkin päässyt luomaan ja dokumentoimaan rekrytointiohjeitamme. Harkitsin aikoinaan myös hieman oikeustieteellisen opintoja vaihtoehtoina kauppatieteelliselle. Tämän vuoksi innostuin, kun pääsin opinnoissa opiskelemaan esimerkiksi työlainsäädäntöä. Nyt puolestaan nykyisessä työssäni pääsen soveltamaan valtion virka- ja työehtoja hyvinkin laajasti.

Mitä työssäsi on parasta? Entä ikävintä?

Parasta työssäni on, kun pystyn omalla työlläni auttamaan esihenkilöitä hyvin kiperissä rekrytoinnin kysymyksissä. Välillä jonkin vaikean asian selvittelyyn saattaa kulua puolet päivästä, mutta lopulta kun asian saa ratkaistua on todellinen voittajafiilis. Välissä harmittavaa on, kun itse ei pääse edistämään jotain isompaa asiaa vaan asiaan tarvitaan useamman ihmisen kuittaus tai näkemys. Tärkeä oppi onkin ollut oppia paketoimaan haastavatkin asiat yksinkertaisesti yhteistyötahoille, jotta asioiden edistyminen ei jää ainakaan siitä kiinni. 

Huippukohtia työuran aikana?

Olen tyytyväinen, että olen päässyt toiminaan jo kolmessa erilaisessa oman alan tehtävässä. Omalla tavallaan huippukohta oli ensimmäisessä oman alan työpaikassa päästä junior rekrytoijana tuuraamaan omaa esihenkilöä, ja näin ottamaan valtava vastuu rekrytointitoimeksiannoista ja konsulteista. Toisaalta taas toukokuussa koin toisen huippukohdan, kun minulle ilmoitettiin saaneeni paikan rekrytoinnin erityisasiantuntijana - vain neljä vuotta ensimmäisen oman alan työpaikan jälkeen ja kaksi vuotta valmistumisen jälkeen. Kuitenkin itse tiedän sen taustalla nähdyn työmäärän ja ponnistelut sen saavuttamiseksi.

 

Juuli-Tuuli Osmo 

Opinnot: Kauppatieteiden maisteri, 2020, henkilöstöjohtaminen 
Työ: Rekrytoinnin erityisasiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom