Yhteiskuntatieteellisen alan valintakoe

Valintakoe hallintotieteiden kandidaattiohjelmaan järjestetään keskiviikkona 29.5.2024 klo 14.00-17.00. Koe on nimeltään yhteiskuntatieteellisen alan valintakoe. Samalla valintakokeella voi hakea yhteiskuntatieteellisen alan hakukohteisiin 5 eri yliopistossa.

Tälle sivulle päivitetään osallistumisohjeet yhteiskuntatieteellisen alan valintakokeen Vaasan yliopistolla suorittaville.

Voit osallistua valintakokeeseen, jos et saanut tämän tai ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa todistusvalinnassa.

Valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakoe järjestetään digitaalisena valintakokeena Vallu-valintakoepalvelussa. Tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen sekä oman kannettavan tietokoneen. Tutustu etukäteen digitaalisen valintakokeen ohjeisiin ja varmista, että koneesi on vaatimusten mukainen. Ohjeet löydät sivulta yliopistovalinnat.fi

Valintakokeessa arvioidaan yhteiskuntatieteellisessä koulutuksessa tarvittavia opiskeluvalmiuksia ja kykyä tulkita ja analysoida yhteiskuntatieteellisiin aloihin liittyvää aineistoa.

Koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon. Aineistona voidaan käyttää myös englanninkielistä aineistoa.

Ennakkoon luettavaa materiaalia ei ole.

Valintakoepaikka

Yhteiskuntatieteellisen alan yhteistyövalintakokeen voi suorittaa seuraavilla paikkakunnilla:

  • Helsinki (Helsingin yliopisto)
  • Joensuu (Itä-Suomen yliopisto)
  • Kuopio (Itä-Suomen yliopisto)
  • Tampere (Tampereen yliopisto)
  • Turku (Turun yliopisto)
  • Vaasa (Vaasan yliopisto)

Koepaikkakunta valitaan hakulomakkeen täyttämisen yhteydessä. Koepaikkakuntaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. 

Vaasassa kokeeseen osallistuvat ne, jotka ovat hakulomakkeellaan valinneet koepaikakseen Vaasan yliopiston. Valintakokeet pidetään Vaasan yliopiston päärakennus Tervahovissa, Palosaaren kaupunginosassa osoitteessa Wolffintie 32, 65200 Vaasa.

Kampuskartta

Saapuminen valintakokeisiin tapahtuu Tervahovi-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta. Pääsisäänkäynti on rakennuksen Wolffintien puoleisessa päädyssä.

Jos tulet omalla autolla, pysäköintitilaa löytyy yliopiston päärakennuksen edestä, Wolffintien varresta ja Yliopistonrannasta. Yliopiston alueelle pysäköidessä ei valintakoepäivinä tarvita erillistä pysäköintilupaa. Ethän pysäköi alueen yrityksille varatuille paikoille.

Kuva
Vaasan yliopiston kampuskartta

Saapuminen valintakokeisiin

Osallistu valintakokeeseen sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi.
Tarvittaessa voit tarkistaa koepaikkakunnan hakulomakkeeltasi Opintopolusta.  

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyytesi kokeeseen saapuessasi. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta. Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä.

Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat
  • voimassa oleva passi,
  • suomalainen ajokortti,
  • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja
  • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi
sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta.

Saavuthan valintakokeisiin hyvissä ajoin, sillä kokeen valmistelut ja saliin sijoittuminen voidaan aloittaa jo ennen kokeen varsinaista aloittamisaikaa. Valintakoe saattaa myös kestää kauemman kuin alunperin ilmoitettuun ajankohtaan saakka.

Ohjeita koepäivään

Koesaliin siirryttäessä sinun tulee seurata annettuja ohjeita.

Valvojat tarkastavat kokeeseen mukaan ottamasi tavarat saliin tultaessa ja ohjeistavat sinua siitä, mihin sinun tulee koesalissa istua.

Matkapuhelin tulee sulkea (tai laittaa lentotilaan) ennen kokeen alkamista ja jättää valvojan osoittamaan paikkaan.

Kokeessa havaittu vilppi voi johtaa kokeen hylkäämiseen.

WC:ssä käyminen

Sinun on mahdollista käydä WC:ssä kesken kokeen. Tällöin sinun tulee viitata ja odottaa, että valvoja saapuu luoksesi ja ohjaa sinut WC-tiloihin ja takaisin. WC käynnit hoidetaan yksi hakija kerrallaan. WC:ssä käyminen kuluttaa koeaikaasi.

 

Vanhoja valintakokeita

Valintakoe vuonna 2024 on uusi, ja se järjestetään digitaalisena valintakokeena Vallu-valintakoepalvelussa. 

Voit halutessasi tutustua hallintotieteiden kandidaattiohjelman aikaisempien vuosien valintakoekysymyksiin Näin haet -sivuillamme, mutta huomaathan, että kokeen sisältö ja rakenne tulevat uudistumaan kesällä 2024.