Kauppatieteellisen alan yhteisvalintakoe

Kauppatieteellisen alan yhteisvalintakoe järjestetään tiistaina 4.6.2024 klo 12.00-15.00.

Tälle sivulle päivitetään osallistumisohjeet kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen Vaasan yliopistolla suorittaville. Koetilaisuuteen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan jokainen hakemuksensa määräaikaan mennessä toimittanut saa osallistua valintakokeeseen. Kokeeseen osallistutaan Opintopolussa hakemuksella ilmoitetussa koepaikassa, mikäli ei ole tullut hyväksytyksi todistusvalinnassa ensimmäiseen kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen.

Salijako julkaistaan sivuilla noin viikkoa ennen koetta.

Valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakokeen avulla pyritään mittaamaan talouselämään liittyvän tiedon omaksumiskykyä ja taitoa soveltaa sitä. Valintakoe perustuu seuraaviin lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019):

 • Taloustieto (YH2)
 • Ihminen, ympäristö ja historia (HI1)
 • Talousmatematiikka (MAA9, pitkä matematiikka tai MAB7, lyhyt matematiikka) Valintakokeeseen riittää jompikumpi matematiikan oppimäärä.
 • Kokeessa mahdollisesti jaettava aineisto

Valintakoepaikka

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa hakija voi hakea samalla kokeella seuraaviin yliopistoihin: Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto sekä Svenska Handelshögskolan ja Åbo Akademi. 

Hakija ilmoittaa sitovasti koekielensä ja koepaikkansa hakulomakkeella Opintopolussa. Hakija saa hakulomakkeella itse valita, millä koepaikkakunnalla osallistuu valintakokeeseen. Kokeen kielen valinta vaikuttaa valittavissa oleviin koepaikkakuntiin. 

Vaasassa suomenkielinen valintakoe pidetään Vaasan yliopiston kampuksella, Palosaaren kaupunginosassa osoitteessa Wolffintie 32, 65200 Vaasa.

Kampuskartta

Saapuminen valintakoesaleihin Levón ja Wolff tapahtuu Tervahovi-rakennuksen pääsisäänkäynnin kautta. Pääsisäänkäynti on rakennuksen Wolffintien puoleisessa päädyssä.

Nissi-auditorio sijaitsee Ankkuri-rakennuksessa. 

Jos tulet omalla autolla, pysäköintitilaa löytyy yliopiston päärakennuksen edestä, Wolffintien varresta ja Yliopistonrannasta. Yliopiston alueelle pysäköidessä ei valintakoepäivinä tarvita erillistä pysäköintilupaa. Ethän pysäköi alueen yrityksille varatuille paikoille.

Kuva
Vaasan yliopiston kampuskartta

Saapuminen valintakokeisiin

Voit osallistua valintakokeeseen vain sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi. Tarvittaessa voit tarkistaa koepaikkakunnan hakulomakkeeltasi Opintopolusta.  

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyystodistuksesi valintakokeeseen saapuessasi. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta.

Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat
 • voimassa oleva passi,
 • suomalainen ajokortti,
 • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta. Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä.

Saavuthan valintakokeisiin hyvissä ajoin, sillä kokeen valmistelut ja saliin sijoittuminen voidaan aloittaa jo ennen kokeen varsinaista aloittamisaikaa. Valintakoe saattaa myös kestää kauemman kuin alun perin ilmoitettuun ajankohtaan saakka.

Mitä mukaan kokeeseen?

Ota valintakokeeseen mukaan

 • Henkilöllisyystodistus. Hyväksytyt henkilöllisyystodistukset on kerrottu sivulla yliopistovalinnat.fi.
 • Kirjoitusvälineet Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa sinulla saa olla mukanasi ainoastaan kuulakärkikynä, ei lyijykynää tai lyijytäytekynää. Valintakokeessa on tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.

Voit lisäksi ottaa valintakokeeseen mukaan

 • Pienet eväät. Vältä voimakkaasti tuoksuvia tai allergisoivia juomia ja ruoka-aineita.
 • Kokeen aikana tarvitsemasi lääkkeet, kasvomaski, käsidesi ja kuukautissuojat. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. läpipainopakkaukset.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on kiellettyä.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi

 • Oma kello (älykello tai tavallinen rannekello). Jokaisessa koesalissa on kello.
 • Nuuska.
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla koetilassa.

Älä käytä voimakkaita hajusteita, kun tulet valintakokeeseen.

Salijako

Saleihin jakautuminen tapahtuu sukunimen mukaan.

SukunimiKoesaliRakennus ja osoite
Aal - Lewauditorio Levón (A202)Tervahovi, Wolffintie 32
Lii - Törauditorio Wolff (B201)Tervahovi, Wolffintie 32
Utr - Öysauditorio Nissi Ankkuri, Wolffintie 32

Jos sinulle on myönnetty yksilöllisiä järjestelyitä, koesalisi on ilmoitettu sinulle erikseen sähköpostitse.

Muita ohjeita koepäivään

Koesaliin siirryttäessä sinun tulee seurata annettuja ohjeita.

Valvojat tarkastavat kokeeseen mukaan ottamasi tavarat saliin tultaessa ja ohjeistavat sinua siitä, mihin sinun tulee koesalissa istua.

Saavu valintakoepaikalle hyvissä ajoin. Jos myöhästyt, et pääse kokeeseen.

Sulje matkapuhelin saapuessasi valintakoetilaan ja jätä se valvojan osoittamaan paikkaan.

Et saa koskea koepapereihin, ennen kuin valvoja antaa luvan. Kokeen alettua muista ensimmäiseksi kirjoittaa nimesi ja muut vaaditut tiedot koepapereihin.

Kokeessa havaittu vilppi voi johtaa kokeen hylkäämiseen.

WC:ssä käyminen

Sinun on mahdollista käydä WC:ssä kesken kokeen. Tällöin sinun tulee viitata ja odottaa, että valvoja saapuu luoksesi ja ohjaa sinut WC-tiloihin ja takaisin. WC käynnit hoidetaan yksi hakija kerrallaan. WC:ssä käyminen kuluttaa koeaikaasi.

Kokeen päättyminen

Valintakokeesta saa poistua aikaisintaan puoli tuntia sen jälkeen, kun koe on alkanut salissasi. Valvojat ilmoittavat, kun koeaikaa on jäljellä 30 minuuttia ja kun koeaika loppuu.

Koeajan loputtua sinun tulee lopettaa kirjoittaminen välittömästi ja laskea kynä pöydälle. Odota, että valvoja ohjeistaa sinua siitä, missä järjestyksessä koevastaukset palautetaan. Näytä henkilöllisyystodistuksesi valvojalle koetehtäviä palauttaessasi. Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta esimerkiksi armeijaa varten, pyydä todistus koetehtäviä palauttaessasi.

Vanhoja valintakokeita

Tutustu aikaisempien vuosien valintakoekysymyksiin kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan sivulla.