Marianna Österlund

Saavutettavuusasiantuntija, Selko Digital
Filosofian maisteri 2022, tekninen viestintä.
Marianna Österlund

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajasta?

Olihan se opiskeluarki aika ihanaa! Useimmiten sai nukkua niin kauan kuin nukutti ja suorittaa opintoja silloin, kun hyvältä tuntui. Akateeminen vapaus sopi itselleni hyvin ja opin johtamaan omaa työskentelyäni tehokkaasti. Tein töitä opintojen ohella suurimman osan ajasta, joten vapautta olisi voinut olla enemmänkin, mutta työnteko auttoi pitämään arkirutiineista paremmin kiinni.

Erityisen lämmöllä muistan sellaisia päiviä, kun meillä oli vain yksi luento aamulla, jonka jälkeen jäin koko päiväksi yliopistolle ilman mitään erityistä suunnitelmaa. Saatoin suunnata kirjastolle opiskelemaan pariksi tunniksi ja katselemaan kaunista maisemaa ikkunasta. Sitten yhtäkkiä nurkan takaa tuli joku kaveri, jonka kanssa suunnattiin ex tempore lounaalle tai kahville. Sen jälkeen jumituimme jonnekin nurkkaan höpöttelemään ja ehkä vielä myöhemmin opiskelemaan. Olin ehkä ottanut treenikamat mukaan ja suuntasin yliopistoliikunnan kautta salille tai lentopalloa pelaamaan. Arjen sai tehtyä tosi helposti omannäköiseksi ja tuntuiseksi.

 Millaista työsi on? Mikä työssäsi on parasta, entä ikävintä?

Työskentelen saavutettavuusasiantuntijana yrityksessä nimeltä Selko Digital. Tarjoamme saavutettavuuden asiantuntijapalveluita yksityisille ja julkisille toimijoille. Asiakastöiden osalta työnkuvaani kuuluvat erilaiset projektit asiakkaan tarpeiden mukaan, esimerkiksi saavutettavien tiedostojen, selkokielen ja selkeän viestinnän tai koulutusten kanssa.

Jokainen päivä on erilainen ja tehtävät vaihtelevat. Jonain päivänä saatan käsitellä PDF-tiedostoja saavutettavaksi, toisena keskityn sisäiseen kehitysprojektiin ja kolmantena saatan olla puhumassa isommalle yleisölle tapahtumassa. Ehdottomasti siisteimpiä projekteja ovat sellaiset, joissa pääsemme kehittämään jotain palvelua saavutettavaksi ja selkeäksi kokonaisuutena.

Yrityksemme on vielä pieni, joten vastaan myös yrityksen markkinoinnista ja viestinnästä sekä olen laajasti mukana liiketoiminnan kehittämisessä. Esimieheni on yrityksen toimitusjohtaja, ja hänen kanssaan pallottelemme päivittäin asioita ja pohdimme parhaita tapoja viedä yritystä eteenpäin.

Parasta työssäni on sen merkityksellisyys. Koen, että voin auttaa ja tehdä digimaailmasta konkreettisesti yhdenvertaisemman ja paremman paikan. On parasta tehdä oman intohimon kanssa töitä tietäen, että siitä on hyötyä myös muille. Mutta tottakai tässä on pakko mainita myös huiput työkaverit, joita onneksi on monta, koska teemme tiivistä yhteistyötä emoyhtiömme kanssa. Näiden asioiden takia työarki on ihanaa ja vaihtelevaa.

Ikävintä on se, että olen kaukana työkavereistani. Teen kokonaan etätöitä täältä Pohjanmaalta käsin, joten päivät olen yksikseni. Toisaalta se on hyvä, koska työaikani on tällä tavalla tosi tehokasta ja etätyön mahdollisuus mahdollistaa ylipäätään sen, että voin tehdä tätä työtä tälle yritykselle.

Huippukohtia työuran aikana?

Tähän on pakko nostaa ensimmäinen puhekeikkani React Finland 2022 -tapahtumassa aika lailla tasan vuosi sitten. Se oli käänteentekevä hetki, sillä olin ensimmäistä kertaa puhumassa saavutettavuudesta monisatapäiselle yleisölle. Olin valmistellut englanninkielisen puheeni kokonaan itse ja yleisö oli täynnä koodareita. En itse koodaa, joten se teki vielä oman lisäjännityksen tilanteeseen. Puhe meni onneksi todella hyvin ja sai mielettömän vastaanoton yleisöltä. Sen jälkeen olen toiminut puhujana useammissa tapahtumissa ja sen takia voin nykyään kutsua itseäni myös puhujaksi. Se oli aivan hullu päivä!

Tärkein oivallus/oppisi yliopistossa?

Yliopisto opetti minulle oma-aloitteisuutta, yhteistyötaitoja, kriittistä ajattelua ja tiedonhakua. Opintojen aikana opin valtavasti, mutta suurin opetus oli se, etten tiedä mistään juuri mitään ja että se on ihan okei.

Yliopistosta ei useinkaan valmistuta valmiina mihinkään ammattiin, mutta taskussa on kaikki eväät huippuammattilaiseksi kasvamiseen. Sehän siinä onkin siistiä, että loppukädessä saat itse päättää, mihin suuntaan haluat omaa osaamistasi lähteä kehittämään.