Työn ja yrittäjyyden uudet mahdollisuudet maaseudulla - TUUMA-verkosto

Image

Työn ja yrittäjyyden uudet mahdollisuudet maaseudulla -verkostohanke (TUUMA-verkosto) keskittyy toimillaan uuden työn ja yrittäjyyden mahdollisuuksien vahvistamiseen maaseutualueilla osana kestävyyssiirtymää. Verkosto paneutuu maaseudun osaamisen vahvistamisen keinoihin ja toimintaympäristön kehittämiseen. Tavoitteena on lisätä maaseudun elinvoimaisuutta, työllisyyttä ja yritysten kilpailukykyä. Verkoston toiminnalla turvataan työvoima- ja elinkeinopalvelujen saatavuutta, parannetaan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia ja edistetään paikkariippumattoman työn yleistymistä maaseutualueilla. Verkosto vauhdittaa erityisesti bio- ja kiertotalouden, ruokajärjestelmän, liikennejärjestelmän sekä fossiilittoman hajautetun energiatuotannon kestäviä ratkaisuja. Erityishuomiota kiinnitetään toiminnan vaikutuksiin alueiden talouteen ja tasa-arvoisuuteen. Hankkeessa Vaasan yliopisto hoitaa tehtäviä, jotka liittyvät liikenteeseen sekä hajautettuun kestävään energiantuotantoon.

TUUMA-verkosto toimii osana maaseutupolitiikan neuvoston MANEn verkostoa, viestintää ja vaikuttamistyötä. TUUMA-verkosto toteuttaa maaseutupoliittista kokonaisohjelmaa ja osallistuu toiminnallaan MANEn tehtävien toteuttamiseen muun muassa tukemalla päättäjiä tärkeissä maaseutupoliittisissa kysymyksissä. Verkostohankkeen toteuttavat yhteistyössä Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Turun yliopiston Brahea-keskus, Vaasan yliopiston tutkimusalusta InnoLab sekä Aisapari ry.

Tutkimus- ja yhteistyökumppanit:

Helsingin yliopisto (Ruralia-instituutti), 
Vaasan yliopisto (Tutkimusalusta InnoLab)
Leader Aisapari ry

Osana hankkeen toimia on tuotettu Vaasan yliopistossa: 

Päätösten liikennevaikutukset näkyviksi - liikenteen maaseutuvaikutusten arviointi -lomake (4/2024) 
Liikkuminen ja kuljetukset ovat ratkaiseva osa maaseudun asukkaiden ja yritysten arkea. Näihin heijastuvia päätöksiä tehdään eri hallinnonaloilla sekä yritysten ja yksityisten toimesta. Valmisteltu lomake auttaa hahmottamaan, miten valmisteltu asia tai päätös voi heijastua maaseudun liikennearkeen.
Lue uutinen aiheesta ja lataa lomake


Päivitys Yhteiskunnan kuljetukset -kuvioon (11/2022). 
Kuvio kuvaa, millaisia henkilö- tai tavarakuljetuksia on eri julkisilla toimijoilla. Hyvinvointialueiden myötä useita kuljetuksia siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.  
Kuvio suomeksi:

Image


Kuvio ruotsiksi:

Image



Ratkaisuja fossiilisesta tuontienergiasta irtautumiseen - Maaseutupolitiikan TUUMA-verkoston aloite 1 (2022)
Nopea riippumattomuuden lisääminen fossiilisesta tuontienergiasta edellyttää pikaisia panostuksia ja yksituumaisuutta: uudenlaista yhteiskunnallista kumppanuutta, jonka ytimeen kuuluvat myös uusiutuvat, alkutuotannon ja jalostuksen sivuvirroista syntyvät energian lähteet ja niiden täysimääräinen hyödyntäminen. Yhtälöön kuuluvat myös paikalliset energiayhteisöt.
 Vaasan yliopiston johdolla valmisteltu aloitepaperi jäsentää aihepiiriä ja antaa toimenpide-ehtotuksia

Lue taustaa ja lataa julkaisu täältä: Ratkaisuja fossiilisesta tuontienergiasta irtautumiseen - Maaseutupolitiikan TUUMA-verkoston aloite 

Kesto
Hankkeen kesto
-
Budjetti
Kokonaisbudjetti
690 089€
Yksiköt ja ryhmät
Hankkeeseen osallistuvat Vaasan yliopiston toimijat
InnoLab
VEBIC
Henkilöt
Vastuuhenkilö Vaasan yliopistossa
Tutkijat
Yhteyshenkilöt
Hanketta koordinoiva organisaatio