Pääkirjoitus: Työn iloa?

Jenni Mattsson
Nykytyöelämä näyttäytyy päivittäisessä keskustelussa aika raastavana: töitä on liikaa, se on pirstaleista, koko ajan on kiire eikä epämääräisestä stressintunteesta toivu edes lomalla.

On pätkätöitä tai töitä alustataloudessa, jossa toimentulon varmistaminen on jo sinällään taito ja vaatii hyvää terveyttä. Tai sitten töitä ei löydy ollenkaan ja kymmenet ”kiitos, mutta ei kiitos” -kirjeet nakertavat itsetuntoa.

Mielekkyys, itsensä kehittäminen ja nautinto ovat elementtejä, joista rakennamme itsellemme merkitykselliseltä ja arvokkaalta tuntuvan elämän. Työtä ja siinä tapahtuvia muutoksia on siksi tärkeää tarkastella juuri tästä näkökulmasta. Millaisia ovat työn tekemiset tavat ja tilat tulevaisuudessa, miten työtä johdetaan ja millaisia kyvykkyyksiä tarvitaan, jos tavoitteena on auttaa yksilöä rakentamaan hyvä elämä?

Digitalisaation ja globalisaation vaikutuksia työhön ja työelämään voi vain yrittää arvailla. Muuttuvan työn trendeiksi on tähän mennessä tunnistettu muun muassa selkeiden työnkuvien puuttuminen, työsuhteiden muutokset, tekemisen muuttuminen tekoälyn, robottien ja automatisoinnin myötä ja jopa oman työn keksiminen perinteisten palkkatöiden vähentyessä.

Yksi kiintopiste työn murroksessa kuitenkin löytyy: oma itse. Monen asiantuntijan mielestä oppimiskyky, luovuus sekä kyky empatiaan ja kriittiseen ajatteluun ovat entistä tärkeämpiä työelämän taitoja. Ne ovat onneksi myös ominaisuuksia ja elämäntaitoja, joita kehittämällä panostaa hyvään elämänlaatuun. Myös töissä.

Jenni Mattsson
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Vaasan yliopisto

Mitä mieltä olit jutusta?