Nyyti vinkkaa 7/2021

Nyyti vinkkaa - Nyyti News
Parhaillaan käynnissä oleva Suomi välittää -kampanja tuo esille vapaaehtoistyön merkitystä kriiseistä selviytymisessä. Nyytin korvaamattomat vapaaehtoiset ovat korona-aikana auttaneet rikkomaan yksin kotona opiskelevien opiskelijoiden erillisyyttä olemalla läsnä ja vuorovaikuttamalla mm. ryhmächattien ohjaajina, Instagramin valtaajina, podcast-jaksojen vieraina ja tekijöinä sekä omien tarinoidensa jakajina.

Eräs vapaaehtoisemme kuvaa sitä, mitä hän saa vapaaehtoistoiminnasta seuraavasti: "Kokemuksen siitä, että voi auttaa ja mukavan muistutuksen siitä, että voin itse nyt niin hyvin, että minulla on voimia auttaa vertaisena".

Haluaisitko sinä jakaa vähän aikaasi kanssaopiskelijoidesi hyväksi? Liity Nyytin vapaaehtoiseksi! Lisätietoa vapaaehtoistoimistamme ja ohjeet vapaaehtoiseksi liittymisestä löydät verkkosivuiltamme.

#NyytinVapari #SuomiVälittää #SuomiToimii

Kuten vapaaehtoisemme, niin myös Nyyti ry työntekijöineen välittää ja kantaa huolta opiskelijoiden mielen hyvinvoinnista, mielenterveydestä ja opiskelukyvystä. Tästä kirjeessä esitellään Opintoihin palaavan tietopaketti, jonka äärellä opiskelija pääsee tutustumaan niihin asioihin, joihin hän itse voi vaikuttaa opintoihin palatessaan. Lisäksi esittelemme juuri julkaistun Kuormitusmittarin. Syksyn aikana opiskelijoille on myös tarjolla mm. Taitoja ajanhallintaa -ryhmä ja Elämäntaitokurssi verkossa.

Kaikesta tästä ja muistakin aiheistamme voit lukea lisää tästä uutiskirjeestä, joten jatka ihmeessä lukemista 😊

Tämän uutiskirjeen jutut ovat vapaasti hyödynnettävissä. Jaathan tietoa eteenpäin.
Seuraa myös toimintaamme Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Tuudossa ja tietenkin verkkosivuillamme.

Opintoihin palaajan tietopaketti

Opintoihin palatessa voi mielessä pyöriä paljon asioita ja kysymyksiä. Tilanne voi herättää erinäisiä tunteita ja voi herätä kysymys siitä, mitä voisin tällä kertaa tehdä toisin. Opiskelijana pohdit kenties, mihin voisit itse vaikuttaa, jotta opintoihin paluu olisi lempeä ja tapahtuisi omien voimiesi mukaan.

Opintoihin palaajan paketin äärellä pääset tutustumaan niihin asioihin, joihin itse voit vaikuttaa opintoihin palatessa. Muista kuitenkin, ettei kenenkään pidä pärjätä yksin, vaan hae matalalla kynnyksellä tukea opintoihin paluuseesi esimerkiksi oman korkeakoulusi kautta. Katso listaus auttavista tahoista verkkosivuiltamme.

Opintoihin palaajan tietopaketista paketista löytyy tietoa, tukea ja harjoitteita opintoihin paluun tueksi. Materiaalia on teksti- ja videomuodossa. Lisäksi paketissa on osuuksia kokemusasiantuntijalta, opiskelijalta sekä asiantuntijoilta. Paketti on jaettu osioihin, joita voi käydä läpi haluamassaan järjestyksessä ja omassa tahdissa.

Takaisin opintoihin -hankkeessamme kehitetty Opintoihin palaajan tietopaketti on kohdennettu erityisesti opiskelijoille, jotka palaavat opintoihin sen jälkeen kun opinnot ovat keskeytyneet tai jumiutuneet mielenterveyssyistä.

”Opintoihin palaajan paketti on rakennettu ajatellen sitä, mihin opintoihin palaaja itse voi vaikuttaa. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja antaa työkaluja tulevaan”, kertoo Takaisin opintoihin -hankkeen harjoittelijana toiminut Camilla Heikkinen.

”Toivon, että jokainen paketin äärelle päätyvä käy pakettia läpi omassa tahdissa sekä löytää juuri itselleen sopivimman tiedon ja harjoitteet.”, Heikkinen jatkaa.

Kokeile rohkeasti harjoitteita omien voimiesi mukaan ja ota niistä sinulle sopivimmat käyttöön arkeesi. Pääset tutustumaan Opintoihin palaajan tietopakettiin tästä.

Kuormitusmittari ja stressitesti

Pohditko omaa jaksamistasi opinnoissa? Haluatko oppia tunnistamaan opiskeluun liittyviä voimavaroja? Haluatko tietää, miltä stressi tuntuu, mistä se johtuu ja mikä on oma stressitasosi? Pohditko omaa hyvinvointiasi ja sitä, miten sinulla menee?

Näihin kysymyksiin saat vastauksia tekemällä alla esitellyt testit. Testit löytyvät myös verkkosivujemme uudelta Testit-sivulta. Testit-sivulle pääset tästä.

Kuormitusmittari

Kuormitusmittari on verkkopohjainen itsearvioinnin väline, joka auttaa tunnistamaan opiskeluun liittyviä voimavaroja. Mittari antaa palautteen sekä vinkkejä vastausten perusteella. Lue lisää kuormitusmittarista verkkosivuiltamme.

Kokeile kuormitusmittaria tästä.

(Lähde: Salmela-Aro, K. & Puukko, K. (2021). Kuormitusmittari toisen asteen opiskelijoille. Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry ja Nyyti ry:n Jaksaa, Jaksaa? -hanke)

Tee stressitesti - testaa tietosi ja tilanteesi

Testin avulla voit opetella tunnistamaan, mistä stressi johtuu ja miltä se tuntuu, sekä millaisia keinoja sinä voit käyttää stressin vähentämiseen. Lopuksi voit tehdä testin, jonka avulla saat suuntaa antavaa tietoa omasta stressitasostasi.

Lisätietoa stressistä ja stressinhallinnan keinoista saat verkkosivujemme Opi elämäntaitoa -osiosta.

Jaa meille tarinasi!

Oletko kokenut jotain, josta uskot olevan hyötyä tai lohtua muillekin? Jaa meille tarinasi!

Opiskelijoiden omakohtaiset tarinat kuuluvat verkkosivujemme suosituimpiin sisältöihin. Voit jakaa meille tarinasi, milloin ja mistä aiheesta tahansa, mutta tällä hetkellä etsimme erityisesti tarinoita lokakuun ja marraskuun someviestintäämme. Olisiko sinulla tarina kerrottavana myötätunnosta, jaksamisesta tai minuuden ja identiteetin rakentamisesta erilaisten vaikutteiden ja normien ristipaineessa?

Voit kirjoittaa nimimerkillä tai omalla nimelläsi. Myös muut aiheet kuin edellä listatut syksyn viestintäteemat ovat tervetulleita. Inspiroidu muiden tarinoista ja kirjoita omasi! Muiden tarinoita pääset lukemaan tästä. Mikäli innostuit, niin oman tarinasi pääset lähettämään tästä.

Tarinatyöpaja

Siltä varalta, että sinulla olisi tarina, mutta kirjoittaminen jännittää, järjestämme tarinatyöpajan etätoteutuksella torstaina 30.9.2021 klo 17–20. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Mikäli haluat mukaan työpajaan, niin liity Nyytin vapaaehtoiseksi. Lisätietoja työpajasta löydät verkkosivuiltamme.

Nyytin Chat

Syyskuun chatit aloitetaan vastaamalla opiskelijoiden esittämään toiveeseen saada tietoa ja tukea sairaslomaan liittyviin kysymyksiin! Tässä toivechatissa ovat paikalla myös Kelan asiantuntijat.

Seuraavina teemoina chateissä pyörivät opintoihin paluuseen liittyvät ajatukset ja tuntemukset huomioiden erityisesti sosiaalisten taidot ja niihin liittyvät huolet pitkän etäopiskelujakson jälkeen. Lisäksi syyskuun chattien teemoina toimivat ajanhallinta sekä opiskelutekniikat, jotka ovat myös äärettömän tärkeitä aiheita jokaiselle opiskelijalle näin uuden lukukauden taas pyörähtäessä käyntiin. Tervetuloa mukaan ihmettelemään ja pohtimaan aiheita yhdessä!

Pääset liittymään chatteihin joko alla chatin nimessä olevan linkin kautta tai verkkosivujemme Chat-osion kautta. Verkkosivuiltamme löydät myös lisätietoa chateistämme sekä kaikki tulevat chattimme. Verkkosivuillemme pääset tästä.

Chatit toteutetaan torstaisin klo 18–20.

Ryhmät

Taitoja ajanhallintaan -ryhmässä verkossa 20.9.-22.10.2021

Onko sinulla olo, ettei vuorokaudessasi riitä tunnit? Mietitkö usein, miten kaikki muut suorittavat paljon enemmän kuin sinä? Pohditko myös, että pitäisi pystyä parempaan, mutta oikeasti haluaisit vain levätä hetken? Helpottaisiko oloasi, jos tietäisit ettet ole ainut, joka kokee näin ja että arkeasi on mahdollista muokata itsellesi sopivammaksi?

Tervetuloa tekemään mielenTEKoja omalle elämällesi Taitoja ajanhallintaan –ryhmässä verkossa 20.9.-22.10.2021!

Ryhmä on tarkoitettu tekniikan ja matemaattis-luonnontieteellisten alojen korkeakouluopiskelijoille. Ryhmään osallistuminen on ilmaista ja anonyymia.

Ajanhallinnan teemoja käsitellään tiedon, harjoitteiden ja yhteisen keskustelun kautta. Ryhmän aikana järjestetään ohjattuja chattejä kerran viikossa. Chateissa voit jakaa ja pohdiskella muiden ryhmäläisten kanssa niitä kysymyksiä, ihmetyksiä ja oivalluksia, joita viikon teema sinussa on herättänyt. Lisäksi voit viestitellä muiden ryhmäläisten kanssa omaan tahtiisi ryhmän verkkoalustalla.

Ilmoittautuminen on nyt käynnissä. Lisätietoja ja linkki ilmoittautumiseen löytyvät verkkosivuiltamme.

Elämäntaitokurssi verkossa 1.11.-2.12.2021

Pohditko, miten jaksaa paremmin opinnoissa ja arjessa? Miten löytää aikaa rentoutumiselle? Kuinka tunnistaa omia voimavaroja? Entä mietitkö, millaista on omannäköinen elämä ja itselle hyvä arki?

Tervetuloa Elämäntaitokurssille pohtimaan yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa arjen- ja elämänhallintaan sekä itsetuntemukseen liittyviä kysymyksiä. Ilmoittautuminen alkaa 4.10.2021.

Lisätietoja ja linkki ilmoittautumiseen löytyvät verkkosivuiltamme.

Elefantti palasissa? - verkkotyöpajat

Nyyti ry järjestää yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton, Itä-Helsingin Kulttuuripaja Kuplan, Sosped-säätiön ja Omat Avaimet -toiminnnan kanssa Elefantti palasissa? -verkkotyöpajoja. Verkkotyöpajoissa saat konkreettisia keinoja kaaoksen hallintaan, asioiden pilkkomiseen ja huonojen fiilisten käsittelyyn ja ilmaisuun. Mikä parasta, työpajat ovat maksuttomia.

Työpajat on suunnattu opiskelijoille, jotka kaipaavat keinoja opintojumin selvittelyyn, stressin purkuun ja lannistavien ajatusten käsittelyyn. Myös opinnoista vielä haaveileville.

  • Ma 11.10. klo 17.00–19.00 Fiilikset riimeiksi -työpaja
  • Ti 2.11. klo 17.00–18.15 Selätä stressi
  • Ma 13.12. klo 17.00–19.15 Kaaos haltuun: helppoa tehtävänhallintaa

Ilmoittaudu mukaan viimeistään tapahtumaa edeltävänä perjantaina (8.10./29.10./ 10.12.) klo 10 mennessä. Lisätietoja työpajoista ja ilmoittautumislinkin löydät Mielenterveyden keskusliiton tapahtumakalenterista. (Hae tietoja kurssin nimellä.)

NyytiCast & TunteiCast

Nyytin podcast-sarjassa – NyytiCast – puhutaan rohkeasti mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Podcastien teemat vaihtelevat ja mukana on aina mielenkiintoisia vieraita. Syksyn aikana tulossa:

  • 25.10. Mies apua hakemassa
  • 1.11. Syömishäiriöt
  • 8.11. Luokkatausta opiskelumaailmassa
  • 22.11. Sukupuolen moninaisuus opiskeluhyvinvoinnissa

Joko olet kuunnellut seuraavat kesän aikana julkaistut podcastimme:

NyytiCast #41: Mielenterveysaktivismia tekemässä

Mielenterveysteemaisen vaikuttamisen väyliä on monia, mutta mitä vaikuttaminen voikaan pitää sisällään? Millaisiin asioihin mielenterveysaktivismilla pyritään vaikuttamaan? Entä miltä aktivismi tuntuu itse tekijälleen, ja millainen sen suhde on voimavaroihin? Mielenterveysasioihin vaikuttamisesta ja aktivismista harjoittelijamme Henrin kanssa keskustelemassa ovat mielenterveysaktivisti Pinja Eskola sekä Koala-ryhmän jäsen Emilia Taimen.

Tästä pääset kuuntelemaan NyytiCast jakson #41: Mielenterveysaktivismia tekemässä. Vaihtoehtoisesti voit klikata alla olevaa kuvaa.
Äänitteen kesto: 35 min.

Kuulemme mielellämme mielipiteesi tästä jaksosta. Anna palautetta tästä NyytiCast-jaksosta tällä lomakkeella.

NyytiCast #42: Taiteesta mielen hyvinvoitia!

Taide voi olla tärkeä voimavara, ja sillä on tutkittuja yhteyksiä mielen hyvinvointiin – mutta minkälaisia? Millä tavoin taidetta voisi hyödyntää myös opiskelijahyvinvoinnissa? Näistä ja muistakin taiteen ja mielen hyvinvoinnin kysymyksistä keskustelevat harjoittelijamme Henrin kanssa Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian lehtori ja nukketeatteritaiteilija Marja Susi sekä Tampereen yliopiston psykiatrian professori ja muusikko Sami Pirkola.

Tästä pääset kuuntelemaan NyytiCast jakso #42: Taiteesta mielen hyvinvointia!. Vaihtoehtoisesti voit klikata alla olevaa kuvaa.
Äänitteen kesto: 32 min.

Kuulemme mielellämme mielipiteesi tästä jaksosta. Anna palautetta tästä NyytiCast-jaksosta tällä lomakkeella.

NyytiCast jaksoja on tähän mennessä julkaistu yhteensä 42 kpl. Löydät menneet jaksot tekstivastineineen verkkosivuiltamme.

TunteiCast #4: Puhutaan säästä ja tunteista

Mitä tunteita meteorologi kokee säähän liittyen? Millaista palautetta ihmiset antavat säätiedotuksista? Miltä Suomen luonto näyttää vuonna 2100?

Jakson vieraana on meteorologi Kerttu Kotakorpi. Kerttu on tullut suomalaisille tutuksi kymmenisen vuoden aikana Nelosen ja Ylen TV-uutisten säätiedotuksista. Nykyään Kerttu kirjoittaa myös Ylen nettisivuille kolumneja ilmastonmuutoksesta. Lisäksi keväällä 2021 julkaistiin esikoiskirja Suomen luonto 2100. Jakson juontavat Hanna Rintala ja Taneli Saari.

Kuuntele TunteiCast-jakso #4: Puhutaan säästä ja tunteista tästä. Vaihtoehtoisesti voit klikata alla olevaa kuvaa.
Äänitteen kesto: 1 h 11 min.

Kuulemme mielellämme mielipiteesi tästä jaksosta. Anna palautetta tästä NyytiCast-jaksosta tällä lomakkeella.

Ympäristöahdistuksen mieli -hanke, jossa Nyyti ry on mukana yhtenä toteuttajana, julkaisee TunteiCast-podcastejä. Tähän mennessä jaksoja on julkaista yhteensä neljä. TunteiCast-podcastit löydät verkkosivuiltamme.

Tutustu tästä Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeeseen.

REKRY: Haku vapaaehtoiseksi päivystäjäksi mielenTEKoja-chattiin!

Haluatko sinä olla mukana luomassa myötätuntoisempaa ja mielenterveellisempää opiskelijakulttuuria tekniikan ja luonnontieteen aloilla? Voisitko tarjota virtuaalista olkapäätä kanssaopiskelijallesi? Tahdotko vähentää mielen hyvinvointiin liittyvää stigmaa, madaltaa kynnystä avun hakemiseen ja kirjoittaa suoritussäännöt uusiksi?

Tule vertaispäivystäjäksi mielenTEKoja- chattiin!

Tehtävään ei edellytetä aikaisempaa kokemusta vastaavasta toiminnasta. Perehdytämme tehtävään ennen ensimmäistä vuoroa, ja vuoron aikana on tukena Nyyti ry:n työntekijä. Vertaispäivystäjänä toimitaan syyslukukauden 2021 ajan. Chat avautuu lokakuussa 2021.

Haku käynnistyy 1.9.2021. Lue lisää mielenTEKoja-chatistä.

Mitä mieltä olit jutusta?