Tutkijatohtorin tehtävä Kirsi-Mari Cheas: Globaalin Etelän ja Pohjoisen ylirajaisen yhteistyön mahdollisuudet turvapaikanhakijoihin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin keskittyvässä tutkivassa journalismissa

Suomen akatemia

Suomen Akatemian kolmivuotinen tutkijatohtorirahoitus Kirsi-Mari Cheasille tutkimushankkeeseen, joka käsittelee Globaalin Etelän ja Pohjoisen ylirajaisen yhteistyön mahdollisuuksia turvapaikanhakijoihin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin keskittyvässä tutkivassa journalismissa.

Cheas tarkastelee tutkimuksessa yhdysvaltalaisten, meksikolaisten ja keskiamerikkalaisten tutkivien journalistien, ihmisoikeusaktivistien ja akateemisten tutkijoiden yhteistyötä. Hän haastattelee heitä sekä analysoi heidän yhteistyössä toteuttamaansa tutkivaa journalismia, joka käsittelee keskiamerikkalaisiin turvapaikanhakijoihin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia.

Vihapuhe turvapaikanhakijoita kohtaan on kiihtynyt Yhdysvalloissa presidentti Trumpin vaadittua muurin rakentamista Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Yhdysvaltain ja Meksikon raja merkitsee myös rajaa Globaalin Pohjoisen ja Globaalin Etelän välillä. Tutkimus selvittää, millä tavoin Etelästä ja Pohjoisesta eri kulttuurisista ja sosioekonomisista taustoista tulevat tutkijat voivat jakaa resursseja yhteistyön aikana siten, että tuloksena on oikeudenmukaista journalismia, joka kykenee paljastamaan valtaapitävien rikoksia haavoittuvassa asemassa olevia ihmisryhmiä kohtaan.

Kesto
Hankkeen kesto
-
Budjetti
Ulkoinen rahoitus
200981€
Ulkoinen rahoitus, Vaasan yliopiston osuus
200981€
Yksiköt ja ryhmät
Hankkeeseen osallistuvat Vaasan yliopiston toimijat
Viestintätieteet
Markkinointi ja viestintä
Henkilöt
Vastuuhenkilö Vaasan yliopistossa
Yhteyshenkilöt
Hanketta koordinoiva organisaatio
Rahoittajat