Tervetuloa takaisin kampukselle

Sivun tiedot on tarkistettu viimeksi 20.9.2021 klo 12.30.

Olemme avanneet erillisen sähköpostin mahdollisia koronavirukseen liittyviä kysymyksiä varten: corona.info@uwasa.fi
Huomioithan, että sähköposteihin vastataan ma–pe klo 8–16 välisenä aikana.

Paluu kampukselle syksyllä 2021

Vaasan yliopistossa palataan lähiopetukseen syyslukukauden alkaessa terveysturvallisuus edellä ja viranomaisrajoituksia noudattaen. Kampuksella toteutetaan pienryhmäopetusta, ja opetusjärjestelyt suunnitellaan mahdollisimman turvallisiksi.

Opetustiloissa on käytössä 2 metrin turvavälit, ja siksi opetustilojen henkilömäärästä on käytettävissä tavallista pienempi osa. Luentosaleihin sekä neuvottelu- ja taukotiloihin on laadittu maksimihenkilömäärät siten, että henkilöstöllä ja opiskelijoilla on mahdollisuus noudattaa turvavälejä.

Suurten opiskelijamäärien luennot (yli 50 hlö) järjestetään edelleen etäopetuksena. Opetuksen toteutuksessa huomioidaan erityisesti syksyllä aloittavat uudet opiskelijat ja syksyllä 2020 opintonsa aloittaneet opiskelijat, mutta lähtökohtaisesti kaikkien opiskelijoiden pienryhmämuotoista opetusta järjestetään kampuksella.

Kehotamme kaikkia opiskelijoitamme ottamaan rokotteen vuorollaan. Tämä mahdollistaa sujuvamman paluun kampukselle. Seuraathan oman sairaanhoitopiirisi ohjeistusta koronavirusrokotteista.

Yliopiston tilat ja palvelut

Tervahovissa ja Fabriikissa on avattu opiskelijoiden käyttöön itseopiskelutiloiksi kaikki opetustilat klo 8-18 silloin, kun niissä ei ole luentoja, muuta opetusta tai tapahtumia.

Opintojen ohjaus on pääsääntöisesti etäohjausta. Opintojen ohjausta toteutetaan mm. orientaatioissa, HOPS-työpajoissa, temaattisissa drop in -tapaamisissa, opintojen suorittamiseen liittyvissä työpajoissa ja yksilöohjauksena. Ajan etäohjaukseen voi varata sähköisellä ajanvarauksella Moodlesta.

Kopiointi ja tulostaminen on mahdollista arkisin (ma-pe) seuraavina aikoina:

 • Tervahovi: Palomäki-sali (A201) klo 8-20.45
 • Fabriikki: aula klo 8-18

Sisääntulo Tervahovin Palomäki-saliin on Marmoriportin pääovesta. Sisääntulo Fabriikin aulaan tapahtuu ravintola Erkin vieressä olevasta ulko-ovesta. Kopiointikortin saa ostaa kirjastosta.

Tapahtumien järjestäminen

Yliopiston toimintaan liittyvien tilaisuuksien järjestäminen terveysturvallisuusohjeet huomioiden on sallittu. Ulkopuolisten tahojen järjestämät tapahtumat sisä- ja ulkotiloissa ovat mahdollisia lokakuusta lähtien. Lisätietoja: turvallisuuspäällikkö Ronald Pått, p. 029 449 8570.

Etäopiskelu

Katso vinkit etäopiskeluun Kehitä opiskelutaitojasi -sivulta.

Tenttiminen

Keskitetysti järjestettäviä tenttejä ei järjestetä, vaan ne korvataan muilla suoritustavoilla. EXAM-tenttiluokat ovat auki rajoitetusti. Niihin otetaan varauksia enintään 10 koneelle.

Kirjaston palvelut

Lisätietoja www.tritonia.fi

Ravintolapalvelut

Lisätietoja www.juvenes.fi/vaasa

Käytä kasvomaskia kampuksella

Kampukselle saa tulla vain täysin terveenä ja turvaväli- ja hygieniasääntöjä noudattaen. 

Yliopiston julkisissa sisätiloissa edellytetään kasvomaskin käyttöä. Altistumisten välttämiseksi noudatetaan aina myös tilanteen mahdollistamaa kahden metrin turvaetäisyyttä.

Kasvomaskin käyttö on pakollista kaikissa tilanteissa, joissa ihmiset tapaavat toisiaan (esimerkiksi välttämättömät lähikokoukset, tauko- tai yhteisten tilojen käyttö), ellei ole erityistä syytä olla käyttämättä sitä (esimerkiksi terveydellinen syy).

Myös kaikissa lähiopetus-, itseopiskelu-, laboratorio- ja tenttitilanteissa edellytetään maskin käyttöä. Yliopisto varaa lähiopetustilanteita varten kertakäyttöisiä maskeja opiskelijoille ja opettajille. Yliopiston tarjoamat kasvomaskit on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti opiskelutilanteisiin.

Suosittelemme käyttämään omia maskeja, mutta mikäli olet kampuksella ja mukanasi ei ole maskia, voit hakea kertakäyttömaskin Tervahovin, Fabriikin tai Tritonian vahtimestarilta. Kampuksella on tarjolla myös käsidesiä ja kertakäyttöisiä suojakäsineitä.

Mistä lisätietoa, apua ja tukea?

Mikäli sinulla on hengitystieoireita, on tärkeää, että pysyt kotona ja otat yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon. Kampukselle saa tulla vain terveenä. Ilmoita kurssipoissaolostasi opettajallesi normaaliin tapaan.

Varaa opiskelullesi ja oppimiseen riittävästi aikaa. Lisätukea etäopiskeluun löydät esim. Nyyti ry:n palveluista.

Jos olet saanut tiedon positiivisesta tuloksesta tai altistumisesta, tilanne voi olla henkisesti erittäin raskas. Saatat kokea häpeää, syyllisyyttä tai huolta omasta terveydestäsi tai muiden ihmisten mahdollisesta altistamisesta tai tartuttamisesta. Jos sinulle tulee tunne, että tilanne on liian raskas, kannustamme ottamaan yhteyttä opintopsykologiin tai YTHS:ään.

Myös Vaasan ylioppilaskunta tarjoaa apua tarvittaessa. Lue lisää VYY:n sivuilta.

Vaasan tilanteesta löydät ajankohtaisimman tiedon Vaasan kaupungin ja Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Kannattaa myös seurata Vaasan kaupungin viestintää sosiaalisessa mediassa.

Löydät ajankohtaista viranomaistietoa koronaviruksesta ja suosituksista sen leviämisen estämiseksi muun muassa THL:n ja valtioneuvoston verkkosivuilta.

Kannattaa myös tutustua oheisiin oppaisiin: suomenkielisestä Kohtaa korona tai englanninkielisestä Face covid -oppaista löydät käytännön vinkkejä ja apua koronan kohtaamiseen.

Opiskelijavaihdot

Kampukselle voi tulla vasta 10 päivän varoajan jälkeen saavuttaessa ulkomailta Suomeen opiskelemaan.

 • Varoaika koskee saapumista kaikista maista, ja lasketaan Suomeen tulopäivästä

 • Tämä 10 päivää opiskellaan etänä

Yliopiston vaihto-opiskelut ja kansainväliset harjoittelut jatkuvat viranomaisrajoitusten sallimissa rajoissa.

Vaihdon peruuntuminen

Vaihto voi poikkeustilanteen takia peruuntua jo ennen sen alkua. Vaihtokohde tiedottaa vaihto-opiskelijoita vaihdon virallisesta alkamisajankohdasta. Vaihtokohteen ilmoittaessa lukukauden opetuksen perumisesta tai siitä ettei se vastaanota vaihto-opiskelijoita, vaihto peruuntuu. Myös opiskelija voi peruuttaa vaihdon milloin tahansa.

 • Vaihdon peruuntuessa ole viipymättä yhteydessä Liikkuvuuspalveluihin sähköpostitse outgoing.international@uwasa.fi
   
 • Vaihdon peruuttaminen ei vaikuta tuleviin mahdollisuuksiin tulevissa vaihtohauissa. Hakemuksesi arvoidaan yliopiston valintakriteereiden mukaisesti.

Apurahat vaihdon peruuntuessa

 • Erasmus+ ja Nordplus -vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.

 • Yliopiston kahdenvälisten vaihtojen peruuntuessa yliopisto noudattaa omaa ohjeistustaan.

 • Force majeure -syystä peruuntuneissa vaihdoissa saattaa olla mahdollista saada pitää syntyneitä kuluja vastaava osuus apurahasta, jollei kuluja saa korvatuiksi vakuutuksesta. Opiskelijana sinun tulee ensin selvittää vakuutusyhtiösi kautta mahdolliset korvaukset, jonka jälkeen sinun tulee tehdä Liikkuvuuspalveluille selvitys pakollisista kuluista, esim. asuminen tai matkaliput, joita et ole saanut korvatuiksi, ennen apurahan palauttamista.

Vaihdon keskeytyminen

Vaihto keskeytyy tilanteessa, jossa olet jo aloittanut opinnot vaihtokohteessasi, mutta vaihtokohde ilmoittaa lukukauden keskeytyneen tai kun päätät keskeyttää vaihdon.

 • Vaihdon keskeytyessä ole viipymättä yhteydessä Liikkuvuuspalveluihin sähköpostitse outgoing.international@uwasa.fi

Apurahat vaihdon keskeytyessä

 • Erasmus+ ja Nordplus -vaihdoissa noudatamme Opetushallituksen ohjeistusta.

 • Yliopistojen kahdenvälisten vaihtojen keskeytyessä noudatamme yliopiston omaa ohjeistusta.

 • Force majeure -syystä keskeytyneissä vaihdoissa saattaa olla mahdollista saada pitää osa apurahasta tai saada korvauksia syntyneille kuluille. Opiskelijana sinun tulee ensin selvittää vakuutusyhtiösi kautta mahdolliset korvaukset, jonka jälkeen sinun tulee tehdä Liikkuvuuspalveluille selvitys pakollisista kuluista, esim. asuminen tai matkaliput, joita et ole saanut korvatuiksi, ennen apurahan palauttamista.
   
 • Vaihtokohteessa keskeneräiseksi jääneet opinnot ja niiden loppuun vieminen tulee opiskelijan selvittää vaihtokohteen kanssa.

Vaihdon ajankohdan siirtäminen

Koronan vuoksi lukuvuonna 2021-2022 peruuntuneita vaihtoja ei voi siirtää lukuvuodelle 2022-2023.

Mitä vaihtoa lukuvuodelle 2021-2022 suunnittelevan tulee tehdä?

 • Seuraa Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja toimi Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti

 • Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirustiedotetta 

 • Seuraa vaihtokohteesi tiedotusta

 • Hanki kattava matkavakuutus ennen lentolippujen ostamista ja ennen muita vaihdon kuluihin liittyviä maksuja. Kun hankit vakuutuksen, tarkista vakuutuksen tarjoama kriisiturva

 • Kun hankit lentoliput, osta niihin peruutus- tai muutosturva

 • Kun olet lähdössä ulkomaille, tee matkustusilmoitus

 • Ulkoministeriön nettikonsuli vastaa matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin

 • Suojaudu hengitysinfektioiden aiheuttajilta ensisijaisesti hyvällä käsihygienialla

 • Jos olet epidemia-alueella, ota yhteyttä Suomen suurlähetystön tai konsulaattiin lisäohjeiden saamiseksi.

Miten ja milloin lääkäriin vaihtokohteessa?

Mikäli olet vaihtokohteessa ja sinulle nousee korkea kuume, johon liittyy yskää tai hengenahdistusta, hakeudu välittömästi lääkäriin. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja sovi, minne alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen menet. Voit myös seurata kohdeyliopistosi ohjeistusta lääkäripalveluista koronavirusepäilyksessä.

Palatessasi epidemia-alueelta Suomeen

Opiskele etänä ensimmäisen 10 päivän ajan ja vältä ihmiskontakteja (aivan kuten tekisit flunssaisena). Mikäli sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta ole yhteydessä puhelimitse Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan puh. +358 6 213 1310 tai +358 6 213 1001. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Ohjeistus saapuessasi ulkomailta Vaasaan

Tulevaisuudessa matkustaminen mahdollisesti lisääntyy. Jos matkustat ulkomailta Suomeen ja Vaasaan, huomioi, että Vaasan sairaanhoitopiirin suositukset ja rajoitukset ovat tiukempia kuin kansalliset matkaohjeet ja suositukset. Ajankohtaisin Vaasan sairaanhoitopiirin koronavirusinfo löytyy täältä: Sairaanhoitopiirin koronavirusinfo

Lue lisäksi: Tiedote ulkomailta Vaasaan saapuville

Pyydämme sinua seuraamaan näitä ohjeita tullessasi ulkomailta Suomeen ja Vaasaan:

Muista pitää turvaväliä muihin ihmisiin aina kun mahdollista, pidä huolta käsihygieniastasi ja käytä kasvomaskia. Jokaisen Suomeen saapuvan tulisi käydä välittömästi koronavirustestissä. Matkustajilla on mahdollisuus testaukseen Helsingin lentokentällä (PCR-testi on ilmainen). Jos testiä ei ole mahdollista ottaa välittömästi Suomeen saapuessa, testi tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti Vaasaan saapumisen jälkeen (testi on ilmainen Vaasan yliopiston opiskelijoille). Ulkomailla otettuja koronavirustestejä ei huomioida.

Ota yhteyttä Vaasan keskussairaalan koronakeskukseen varataksesi ajan testiä varten (mainitse olevasi Vaasan yliopiston opiskelija):

Suomeen saapuessasi sinun tulisi pitää kymmenen (10) päivän karanteeni. Karanteenin aikana sinun tulisi pysyä kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Tällä hetkellä kaikki opinnot Vaasan yliopistossa ovat etänä ja mitään aktiviteetteja ei järjestetä yliopiston kampuksella.

Toinen koronatesti otetaan seitsemäntenä (7) karanteenin päivänä. Ota yhteyttä Vaasan keskussairaalaan sopiaksesi testiajankohdan (yhteystiedot löytyvät ylhäältä). Mikäli testin tulos on negatiivinen, voit liikkua jälleen vapaasti kymmenen karanteenipäivän jälkeen. Muissa tapauksissa sinulle annetaan ohjeet jatkoa varten sairaalasta.

Jos saavut EU/EEA-alueelta sinulla täytyy olla eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka on myöntänyt EU:n jäsenvaltio. EU/EEA-alueen ulkopuolelta saapuvalla opiskelijalla on oltava voimassa oleva sairausvakuutus, jonka on myöntänyt yksityinen vakuutusyhtiö.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten syksyllä 2021 toimitaan?

Vaasan yliopistossa palataan lähiopetukseen syyslukukauden alkaessa terveysturvallisuus edellä ja viranomaisrajoituksia noudattaen. Kampuksella toteutetaan pienryhmäopetusta, ja opetusjärjestelyt suunnitellaan mahdollisimman turvallisiksi.

2. Voinko tulla kampukselle? Voinko mennä Exam-saliin tai käydä syömässä?

Kampukselle saa tulla vain täysin terveenä ja turvaväli- ja hygieniasääntöjä noudattaen. Noudattamalla koronatorjuntaohjeita toimimme yhteisvastuullisesti huolehtien omasta ja toistemme terveysturvallisuudesta. Yliopiston sisätiloissa käydessä, opiskellessa tai työskennellessä edellytetään kasvomaskin käyttöä ja kahden metrin turvavälin pitämistä.

Exam-tenttiluokat auki rajoitetusti. Niihin otetaan varauksia enintään 10 koneelle.

Seuraavat lukusalit ovat avoinna itseopiskelua varten:

 • Palomäki-sali A201 (Tervahovi), klo 8–16.00 
 • Luokka F118 (Fabriikki 1. kerros), klo 8–16.00 
 • Tritonia K235 (2 krs, isompi lukusali), ma klo 9.00-17.00, ti-to klo 9-16.00 (max. 7 henkilöä)
 • Tritonia K236 (2 krs, pienempi lukusali), ma klo 9.00-17.00, ti-to klo 9-16.00 (max. 3 henkilöä)

Kopiointi ja tulostaminen on mahdollista arkisin (ma-pe) seuraavina aikoina:

 • Tervahovi: Palomäki-sali (A201) klo 8-20
 • Fabriikki: aula klo 9-15

3. Voinko käydä kirjastossa?

Kirjaston palvelusta löydät lisätietoja osoitteesta www.tritonia.fi.

4. Mistä saan tiedon, jos kurssi peruuntuu tai siirtyy, tai jos siihen tulee muutoksia?

Kurssin opettaja tiedottaa kurssiin liittyvistä asioista Moodlessa, WebOodissa tai opiskelijasähköpostissa.

5. Mistä löydän ohjeet Zoomin käyttöön?

Täältä löydät Zoom-ohjeet

6. Miten opinnot järjestetään, ja mistä saan niistä lisätietoa?

Omaohjaajat neuvovat opintoja opettajilta saatavien päivitysten mukaan.

7. Kuka on omaohjaajani?

Täältä löydät omaohjaajasi

8. Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi?

Mikäli sinulla on hengitystieoireita, on tärkeää, että pysyt kotona ja otat yhteyttä alueesi terveydenhuoltoon. Kampukselle saa tulla vain terveenä. Ilmoita kursssipoissaolostasi opettajallesi normaaliin tapaan.

Jos olet saanut tiedon positiivisesta tuloksesta tai altistumisesta, tilanne voi olla henkisesti erittäin raskas. Saatat kokea häpeää, syyllisyyttä tai huolta omasta terveydestäsi tai muiden ihmisten mahdollisesta altistamisesta tai tartuttamisesta.

Jos sinulle tulee tunne, että tilanne on liian raskas, kannustamme ottamaan yhteyttä opintopsykologi Ray Ohtoseen ray.ohtonen@univaasa.fi. Myös Vaasan ylioppilaskunta tarjoaa apua tarvittaessa. Lue lisää VYY:n sivuilta.

9. Miten toimin, jos olen ollut ulkomailla?

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt voidaan ohjata viranomaisten taholta karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Lisätietoja ohjeistuksesta Valtioneuvoston verkkosivuilta.

10. Onko YTHS auki, voiko sinne olla yhteydessä?

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Katso YTHS:n verkkosivuilta tarkemmat ohjeet asiointiin.

11. Miten koronavirustilanne vaikuttaa opintotukiin?

Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti. Sinun tai oppilaitoksesi ei tarvitse ilmoittaa opintotukeen, vaikka opinnot keskeytyvät koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Tee opintotuen muutosilmoitus, jos tilanteesi muuttuu muun syyn vuoksi. Lisätietoa ja Kelan tarkempi ohjeistus eri tilanteissa

Yhteystiedot

Olemme avanneet erillisen sähköpostin mahdollisia koronavirukseen liittyviä kysymyksiä varten: corona.info@univaasa.fi Huomioithan, että sähköposteihin vastataan ma–pe klo 8–16 välisenä aikana.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?