Rafael Rantanen

Analyytikko
Rafael Rantanen opiskeli Vaasan yliopistossa rahoitusta ja lähti maisterin paperit kainalossa huipputöihin Lontooseen. Hän kaipaa alumneilta lisää ylpeyttä omasta yliopistosta ja haastaa itsensä hyppäämällä vähän liian syviin vesiin. Rafael asuu keskellä Lontoo Cityn hälinää ja tylsistyy helposti, jos kalenteri on aivan tyhjä.
Rafael Rantanen

Mitä opiskelit Vaasan yliopistossa? 

Opiskelin kauppatieteellisessä pääaineena rahoitusta. Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2016.

Mitä muistat hyvällä opinnoista ja opiskeluajoista?

Viihdyin Vaasassa äärettömän hyvin. Joustava opintosuunnitelma tukee opiskelijaa ja helpottaa opiskelun ja opiskelijaelämän yhteensovittamista. Se mahdollisti myös aktiivisen osallistumisen opiskelijatoimintaan, ja erityisesti vuosi ainejärjestön hallituksessa oli täynnä tekemistä ja hyviä tyyppejä. Keväällä 2016 gradun valmistumisen jälkeen takki olikin aika tyhjä ja siirtyminen työelämään tuli juuri oikealla hetkellä.

Mitä olisit kaivannut lisää opiskeluaikoina?

Toivoisin yliopistolta, opiskelijoilta ja alumneilta lisää ylpeyttä omasta yliopistosta. Turhalla kainostelulla ei saavuteta mitään. Voisimme yhdessä parantaa yliopiston brändiä puhumalla itsevarmasti omasta koulutuksesta, mistä hyötyvät kaikki Vaasan yliopistosta valmistuneet.

Työurasi: mitä teet tällä hetkellä? Työnkuvasi, nimikkeesi ja työpaikkasi 

Olen analyytikkona Goldman Sachsilla Lontoossa. Teen töitä riskienhallinnassa, jossa arvioimme eri yritysten ja rahoitusinstrumenttien luottoriskiä.

Jo opiskeluiden aikana olin työharjoittelussa saksalaisessa pankissa Münchenissä. Viimeisen opiskeluvuoden syksyllä 2015 päätin hakea töihin Lontooseen, koska englanninkielinen työympäristö houkutteli. Pitkän haastattelurumban jälkeen Goldman Sachsilta tarjottiin paikkaa sillä ehdolla, että saisin tutkinnon valmiiksi ennen töiden aloittamista.

Millaista työsi on? 

Työssäni käyn läpi markkinatutkimuksia ja keskustelen kokeneempien pankkiirien kanssa. Tavoitteena on arvioida, kuinka paljon riskiä pankki on valmis ottamaan tietyn tuotteen tai yrityksen kanssa.

Goldmanin työkulttuuri on kilpailuhenkinen mutta myös tosi reilu. Joka vuosi kollegat arvioivat toisiaan avoimesti. Se kannustaa auttamaan muita, kun palkka ei perustu pelkästään omaan suoritukseen vaan myös siihen, mitä muut ajattelevat sinusta.

Mikä työssäsi on parasta?

Parasta ovat aivan timanttisen fiksut työkaverit ja jatkuvat haasteet. Olen aina pitänyt uuden oppimisesta, ja riskienhallinnassa keskeistä on asioiden ymmärtäminen.

Goldman työnantajana on ihan huippuluokkaa, koska työntekijöiltä myös vaaditaan paljon. Työpaikalta löytyy muun muassa oma kuntosali, terveyskeskus, hammaslääkäri ja ravintoloita, vaikka lounas viedään lähes aina omalle työpisteelle. On tietysti harmi, että vapaa-aikaa ei viikolla juurikaan ole, mutta kun työ on mielenkiintoista, ei haittaa, vaikka työviikot venyvät välillä pitkiksi.

Asun kimppakämpässä Lontoon Cityssä, ja toki vuokrakin on sen mukainen. Edulliset ravintolat, elävä kaupunginosa ja kävelymatka töihin ovat kuitenkin kuukausivuokran arvoiset. Ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä, ja yllätyn aina, kuinka monta “please” ja “sorry” -sanaa britit saavat mahtumaan yhteen lauseeseen.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Olen aika varma, että palaan Suomeen. Veikkaan, että se vaatii tunteen siitä, että olen nähnyt, mitä Lontoolla on tarjota ja siirryn seuraavaan elämänvaiheeseen. En kuitenkaan tee pitkän aikavälin tavoitteita, vaan suunnittelen mieluummin tulevaa vähän kerrallaan. Haluaisin kuitenkin kokea vielä toisen suurkaupungin, kuten New Yorkin tai Hong Kongin, ennen Suomeen paluuta. Olen luonteeltani sellainen, että hyppään aina vähän liian syviin vesiin, joissa pärjääminen vaatii enemmän, kuin mitä olen osannut aikaisemmin.

Aloitin pari vuotta sitten uuden vuoden lupausten tekemisen. Täksi vuodeksi lupasin aloittaa uuden harrastuksen ja parantaa italian kielen osaamistani kesän matkoja varten. Viime vuoden lupaukset olivat 3200 metrin tulos Cooperissa ja deadline gradulle, jotka molemmat toteutuivat.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Käyn nostelemassa puntteja ennen työpäivän alkua 4-5 kertaa viikossa. Tykkään myös laittaa ruokaa ja lukea, vaikkakin sääntönä on, ettei kirjalla saa olla mitään tekemistä rahoituksen kanssa.

Rafael Rantanen

Opinnot: Kauppatieteiden maisteri 2016, pääaine rahoitus
Työ: Analyytikko, Goldman Sachs