Yliopistonkatu myös Vaasaan

Ilkka Virtanen

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina 9.9.1995 otsikolla "Helsinki sai vihdoin Yliopistonkadun" tapahtumaa, jossa Hallituskadun länsipää muuttui kolmen korttelin matkalta (välillä Mikonkatu - Unioninkatu) juhlavasti Yliopistonkaduksi. Uuden nimen saaneen kadun varrella sijaitsevat yliopiston rakennuksista Porthania, hallintorakennus, päärakennus ja kirjasto. Yliopisto ei kuitenkaan kokonaan "syrjäyttänyt" hallitsevaa valtiollista esivaltaa, sillä Hallituskadun itäpää, jonka varrella sijaitsevat mm. Valtioneuvoston linna ja eräät ministeriöt, jäi edelleen Hallituskaduksi.

Onkin tuiki tavallista, että yliopistokaupungit ovat ottaneet yliopistonsa huomioon katunimistössään. Suurista yliopistokaupungeista mm. Turulla, Tampereella ja Jyväskylällä on omat Yliopistonkatunsa. Turussa tosin yliopisto (ja kaksi muuta korkeakoulua) ovat aivan eri puolella kaupunkia (vieläpä toispual jokke!) kuin Yliopistonkatu. Turussa Yliopistonkatu onkin muistuttamassa yliopiston 75 vuotta sitten alkaneesta toiminnasta entisen Phoenix-hotellin tiloissa ko. kadun varrella. Uusista yliopistokaupungeista ainakin Joensuussa ja Rovaniemellä Yliopistonkadut johtavat kulkijan ydinkeskustasta yliopistoalueelle.

Vaasassa korkeakoulutoimintaa on ollut yli neljännesvuosisadan ja oma yliopisto runsaan neljän vuoden ajan. Mutta ei ole Yliopistonkatua. Niihin aikoihin kun korkeakoulu ankarin ponnistuksin saatiin muutettua yliopistoksi, Mikko Sirkka teki kaupunginvaltuustolle aloitteen, jossa Wolffintie loppuosaltaan (välillä Palosaarentie - Palosaaren silta) ja Kirkkopuistikko alkuosaltaan (välillä Palosaaren silta - Hovioikeudenpuistikko) olisi nimetty uudelleen Yliopistonkaduksi. Esitys ei saanut kuitenkaan riittävästi kannatusta ja lienee sittemmin rauennut. Koska ajatus on mielestäni erinomainen ja nyt entistäkin ajankohtaisempi, se tulisi ottaa uudelleen vakavasti harkittavaksi. En tarkemmin tunne Sirkan taannoisen esityksen perusteluita. Seuraavassa esittämistäni osa lienee samoja kuin hänellä, esityksen teon jälkeen on syntynyt myös lisäperusteita.

Ydinkeskustasta yliopistoalueelle johtava, kaupungin pääväyliin lukeutuva Yliopistonkatu olisi selvä viesti sekä kaupungin asukkaille että vierailijoille paitsi yliopiston olemassaolosta ja sijainnista niin myös kaupungin yliopistoa kohtaan osoittamasta arvostuksesta. Lisää painoarvoa nimelle tulee, kun muistetaan, että kadun kaupunginpuoleisessa päässä sijaitsevat kaupungin ruotsinkielisen yliopiston, Åbo Akademin alaisen Österbottens högskolanin tilat laajalla alueella (ja Svenska Hankeninkin tilat ovat vain kivenheiton päässä näköetäisyydellä). Kadun Palosaaren puoleisessa päässä sijaitsevat yliopistocampuksen lisäksi kahden ammattikorkeakoulun, Vasa tekniska yrkeshögskolanin ja Vaasan ammattikorkeakouluun kuuluvan Teknillisen oppilaitoksen tilat. Kyseessä on siis kaupungin todellinen "akateeminen akseli", niinkuin professori Mauri Palomäki on asian ilmaissut.

Historiallista ulottuvuutta esitetylle Yliopistonkadulle tuo professori ja (Helsingin) yliopiston rehtori Zacharias Topelius, jonka patsas sijaitsee jo valmiiksi kadun kaupunginpuoleisessa päässä. Ylioppilaat totesivatkin muutama vuosi sitten Topeliuksen akateemisen merkityksen luodessaan perinteen, jonka mukaan ylioppilasvappu aloitetaan Topeliuksen patsaan lakituksella.

Muutos merkitsee aina paitsi uuden luomista niin myös vanhasta luopumista. Esitetyssä nimenmuutoksessa luopumisen merkitys olisi kuitenkin vähäinen. Kirkkopuistikko jäisi katuna edelleen elämään. Nimensä mukaisesti se yhdistäisi puistikkokatuna Vaasan evankelis-luterilaisen kirkon Kasarmintorin Ortodoksikirkkoon. Niinikään Wolffintie säilyttäisi alkupäänsä ansiosta aikanaan Suomen suurimman laivanvarustajan C.G. Wolffin nimen Vaasan katukuvassa. Itse asiassa nimen tunnettuus on viime aikoina vain lisääntynyt: virastotalo on nimennyt henkilöstöravintolansa Wolffilaksi ja yliopisto on kunnioittanut Wolffin elämäntyötä nimeämällä yhden suurista auditorioistaan hänen mukaansa.

Helsinki sai Yliopistonkatunsa 167 vuotta yliopiston kaupunkiin siirtymisen jälkeen. Älkäämme me Vaasassa aikailko yhtä kauan. Yliopisto täyttää 30 vuotta v. 1998. Olisi todella upeata, mikäli tuolloin voitaisiin viettää korkeinta akateemista juhlaa, tohtorin- ja maisterinpromootiota, jonka yhtenä osana olisi promootiokulkueen marssi yliopiston Levón-salin aktista Vaasan kirkossa pidettävään promootiojumalanpalvelukseen pitkin Yliopistonkatua.

(Pohjalainen 12.9.1995, 2.)