Pohjalainen Vaasassa Maanantaina 21.5.2001
www.pohjalainen.fi
      Päivän lehteen
 
      Etusivu
      Paikalliset
      Kotimaa
      Ulkomaat
      Talous
      Kulttuuri
      Urheilu
      Mielipide
      Vapaalla
      Arkisto
 

Jokaisella haudalla on oma tarinansa
Ilkka Virtanen kertoi yhden kaatuneitten muistopäivänä Vaasassa

Kaatuneitten muistopäivän hartaustilaisuudesta lähetettiin puolustusvoimain, sotainvalidien, sotaveteraanien, Vaasan kaupungin, seurakuntien ja maanpuolustusjärjestöjen havuseppelet sankarihaudalle. Korsukuoro lauloi Veteraanin iltahuudon: . . . himmetä ei muisto koskaan saa.
MIKA PUTRO
VAASA
Sirpa Sainio
Suomen hautausmailla sankaripatsaan ympärille ryhmitellyillä haudoilla on jokaisella oma tarinansa. Professori Ilkka Virtanen kertoi sunnuntaina yhden kaatuneitten muistopäivän hartaustilaisuudessa Vaasassa.
Se oli hänen äitinsä tarina, jonka Ilkka Virtanen on kuullut lukemattomia kertoja ja kertonut sen myös monesti. Silti liikutus oli murtaa hänen äänensä.
Elettiin kesää 1944, joka oli ehkä talvisodan koettelemusten lisäksi sotiemme vaikeinta ja kriittisintä aikaa. Vihollinen oli konnut ylivoimaiset aseensa ja joukkonsa rintamalle, Viipuri menetettiin . . .
Kotirintamalla Turussa vietettiin kuitenkin juhannusaattona häitä. Morsian oli nuori ja kaunis, sulhanen komea. Hääjuhlassa morsiamen sisar kuitenkin itki onnettomana, eikä osannut sanoa, mikä oli hätänä. Arveltiin hänen kaipaavan miestään, joka ei ollut päässyt lomalle.
Juhannuksen jälkeen tuli suruviesti. Mies oli juhannusaattona haavoittunut ja menehtynyt myöhemmin kenttäsairaalassa.
- Morsiamen sisarella - äidilläni - oli ollut ennakkoaavistus. Hänestä tuli sotaleski ja kahden pojan huoltaja. Näin äitini tarinasta tuli myös minun tarinani.

Uhrimieli oli myös
sodasta palanneilla
Suomen itsenäisyys on vaatinut valtavan uhrin. Sitä puolustettaessa mitään uhria ei ole pidetty liian suurena. Virtanen rohkeni kuitenkin kysyä, onko ihmiselämä liian suuri hinta.
Kaatuneiden muistopäivänä ajatellaan niitä, jotka eivät sodasta palanneet. Virtanen muistutti, että samaa uhrimieltä osoitti myös se joukko, joka pääsi kotiin. Monet ovat joutuneet elämään vammojen ja vaivojen kanssa, jotka vuosien varrella ovat pahentuneet. Sodan kauhuja ovat kantaneet mukanaan myös ne, jotka säästyivät haavoittumiselta.
Sodan kokeneiden tilannetta ei Virtasen mukaan helpottanut aika, jolloin veteraanit joutuivat kokemaan jopa pilkkaa. Nyt onneksi on toisin; viimeisimpänä on lottien työn arvo ja kunnia palautettu.
Ilkka Virtasen puheenjälkeen veteraani- ja kansalaisjärjestöjen seppelpartio ja liput järjestäytyivät. Pohjanmaan sotilassoittokunnan Narvan marssin soidessa lähdettiin Vaasan vanhalle hautausmaalle.
Muistopäivän hartaustilaisuudessa puhui rovasti Juhani Niemistö
. Hän muistutti uskosta ja toivosta. Monen elämänlanka katkesi sotaan, haaveet ja suunnitelmat eivät toteutuneet. Itsensä antamalla he turvasivat sen kehitystyön, jonka maamme on käynyt läpi.
- Te olette osoittaneet, että aina on toivoa, aina kannattaa yrittää, Niemistö sanoi veteraaneille ja kaatuneitten omaisille, jotka täyttivät hautausmaan siunauskappelin.
Pohjanmaan sotilassoittokunta säesti Korsukuoroa, joka lauloi nuoruuden parhaista vuosista, jotka kuljettiin armeijan harmaissa. Veteraanin iltahuuto sisälsi viestin: kertokaa lapsen lapsille . . . himmetä ei muisto koskaan saa.

Alkuun  sivun alkuun