Pohjalainen Vaasassa Keskiviikkona 8.12.1999
www.pohjalainen.fi
      Päivän lehteen
 
      Etusivu
      Paikalliset
      Kotimaa
      Ulkomaat
      Talous
      Kulttuuri
      Urheilu
      Mielipide
      Vapaalla
      Arkisto
 

Suomessa asuu sivistynyttä väkeä
Vaasan itsenäisyyspäivän juhlissa kunnioitettiin vanhoja ja kannustettiin nuoria

VAASA
MIKKO KALLIONPÄÄ
Vaasassa itsenäisyyspäivän juhlallisuudet alkoivat perinteisesti, lippu nostettiin salkoon perinnemuurin kupeessa ja seppeleet laskettiin sankarihaudoille.
Iltapäivällä kaupungintalolla pidetyssä itsenäisyyspäivän juhlassa Vaasan yliopiston entinen rehtori, professori Ilkka Virtanen
, kertasi juhlapuheessaan maamme itsenäisyyden ajan kolme aikakautta.
- Vuosisadan alkukymmenet kuluivat itsenäisyyden valmistelussa. Sodan jälkeen varmistettiin itsenäisyyden jatkuminen, selvittiin raskaista sotakorvauksista ja jälleenrakentamisen vuosista. Tuolloin tehdyn työn ansiosta Suomesta on viime vuosikymmenien aikana tullut eurooppalainen menestyjävaltio, hän selvitti.
Menestyvät vientiyritykset, korkea koulutustaso, maailmalla tunnustetut tieteellisen tutkimuksen ansiot sekä kulttuurin ja urheilun saavutukset ovat Virtasen mukaan varmistaneet Suomelle paikan Euroopan huipulla. Viimeinen sinetti Suomen nousulle on ollut EU:n puheenjohtajuus.
- Kaiken kaikkiaan meidän yleinen sivistystasomme on todella korkeaa luokkaa, Virtanen kehui.

Jatsipersoona
sai kymppitonnin
Kaupunginorkesterin ja Pohjanmaan Sotilassoittokunnan musisoinnin lomassa jaettiin perinteisesti tunnustusta ansioituneille vaasalaisille. Kaupungin kulttuurilautakunnan 10 000 markan suuruisen kulttuuripalkinnon sai jatsimuusikko Clark Jacobsson palkkioksi siitä, että hän on tehnyt vaasalaista kulttuurielämää tunnetuksi myös muualla kuin kaupungin rajojen sisäpuolella.
Lupaavalle nuorelle taiteilijalle myönnettävä 5 000 markan kulttuuristipendi annettiin balettitanssija Carl-Johan Knifille
. Teatterikorkeakoulussa tanssitaidetta opiskelevaa Knifiä kehuttiin perusteluissa rohkeaksi pojaksi, joka oli aikoinaan lähes ainoa miespuolinen klassisen baletin harrastaja Vaasassa.
JR 61:n perinneyhdistys palkitsi lukion ja yläasteen oppilaille pidetyn itsenäisyysaiheisen ainekirjoituskilpailun voittajat. Lukiolaisista parhaat aineet kirjoittivat Riikka Vilminko
(Vaasan Lyseon Lukio) ja Joakim Strand (Vasa Övningsskola) sekä yläasteen oppilaista Outi Savolainen (Vöyrinkaupungin koulu) ja Miira Turtonen (Porvarinkadun yläaste). Ainekirjoituskilpailun voittajien aineet ja voittajien haastattelut julkaistaan lauantain Pohjalaisessa.
Talvisotan muistoksi tehdyt standardit sai kolme vaasalaista veteraanijärjestöä, Vaasan Rintama- ja sotaveteraanit, Sotainvalidien Veljesliiton Vaasanseudun osasto sekä Etelä-Pohjanmaan Rintamanaisten Vaasan osasto.

Soihdut loistivat
vapaudenpatsaalla
Illan hämärryttyä alkoi kansa vaeltaa vapaudenpatsaalle. Toisesta suunnasta paikalle astelivat itsenäisyyspäivänä kovasti urakoineet kuorot Wasa Sångargille ja Pohjan Miehet, ja kirkolta päin lähestyi opiskelijoiden soihtukulkue.
Vaasan Sotilasläänin esikuntapäällikkö, komentaja Hannu Luukkonen
, muistutti kuulijoita siitä, miten ainutlaatuinen suoritus Suomen selviytyminen talvisodasta oli.
- Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta se myös jäisi ainutlaatuiseksi.
Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Mikko Helkala
toivoi, että nuoren sukupolven ei tarvitsisi kokea sotaa, vaan sen sijaan voimavarat voitaisiin keskittää erilaisia vihollisia vastaan.
- Ihmisten syrjäytyminen ja ympäristön saastuminen ovat esimerkkejä asioista, joiden torjumiseen tarvitaan ikäpolvemme yhtenäisyyttä, sanoi Helkala.



Alkuun   sivun alkuun